Як на Закарпатті церква бореться з алкоголізмом

На великі релігійні свята на Закарпатті не є рідкістю, коли вживають спиртне не лише дорослі, але й споюють дітей. Як можна вирішити цю проблему? 

Про це газеті «Неділя Закарпатські новини» розповів отець Василь МАНДЗЮК із Міжгір’я, настоятель храму «Воскресіння ГНІХ» та «Різдва Пресвятої Богородиці», Мукачівської греко-католицької єпархії, який неодноразово побував у АТО у якості військового капелана, разом із земляками постійно порушує актуальні питання, а ще и він виготовляє луки та варить сир.

-Колись церква сильно впливала на питання алкоголізму. При храмах були спільноти тверезості. Церква завжди боролася з пияцтвом, бо розуміла, що народ знищується через це. Є молитви від алкоголізму, але молитися повинна й родина, не лише священик. У церквах потрібно впроваджувати цілі програми проти цього соціального лиха, боротися, щоб на псалтирях не пили, доносити людям, що то – недобре, молитися після служби за тих, хто має проблеми з алкоголем. Тож психологічно люди усвідомлюватимуть, що так робити не потрібно. Якось я чув, коли чоловік купував на псалтирю всякі наїдки та спиртне, як він кричав продавцю через весь магазин: «Дайте ми файну палинку, бо попаддя буде, а она лиш файну хоче пити, бо від недоброї  в ниї голова болит». Так це звучить як пропаганда алкоголізму. А колись розказував покійний владика Іван Маргітич, як у них боролися з п’янкою. Він наказав людям не купувати спиртне на псалтирі, мовляв, де будуть пити, туди дяки не будуть іти і священика хай не кличуть. Спочатку це дало ефект, але потім ті, хто любив випити, кликали дяків, які теж полюбляли алкоголь. Тож у селі з’явилися псалтирі тверезі і п’яні. Тобто, це питання дуже глибоке і тут потрібен розумний підхід до людей.

zakarpatpost.net