У цьому році електронні заяви на одруження подали майже 2,5 тисяч закарпатців, а за добу одружилися 477

На Закарпатті місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги було зареєстровано 10305 звернень клієнтів, 9533 особам було надано правову консультацію, 1236 із них написали письмову заяву про надання БВПД. Про це під час брифінгу у Закарпатській ОДА розповіла в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Лариса Фучко.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

– Одним із наших головних пріоритетів залишається правова освіта населення. Указом Президента України 2018 рік оголошено роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право», який покликаний підвищити юридичну грамотність українців та сформувати новий тип правової культури суспільства. Нами цей проект реалізується у таких формах, як проведення різних правопросвітницьких заходів, організаційні роботи громадської приймальні з надання безоплатної правової допомоги, організація виїзних робочих консультативних пунктів та широке висвітлення через засоби масової інформації та соціальні мережі роботи Головного територіального управління юстиції і різних аспектів законодавства, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Євген Когутич.

Протягом дев’яти місяців 2018 року Головним територіальним управлінням юстиції, а також його структурними підрозділами та підвідомчими установами проведено 904 правоосвітні заходи. З метою вдосконалення правоосвітньої підготовки учнів та студентів загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, розвитку правової культури молоді, продовжено практику проведення відповідних заходів у навчальних закладах області. Зокрема, цього року вже відбулися 107 таких зустрічей, які охопили близько 4 500 учнів та студентів.

– За дев’ять місяців 2018 року у пологових будинках області видано 2572 свідоцтва про народження немовлят. У рамках пілотного проекту «Шлюб за добу» зареєстровано 477 шлюбів. Через відділи ДРАЦС та пологові будинки зареєстровано місце проживання 3280 немовлят. Забезпечено можливість подати заяву про державну реєстрацію актів цивільного стану через веб-портал у всі відділи ДРАЦСу Закарпатської області, послугою скористалися 2 484 жителів області, – поінформувала начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Маріанна Готра.
Протягом поточного року відповідними органами юстиції проведено 773 реєстраційні дії щодо громадських формувань та друкованих засобів масової інформації.

– Для нас дуже важливо, аби широким верствам населення була доступна інформація про їхні права. З цією метою ми активно проводимо інформаційні кампанії за участі співробітників Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області. Цього року головними темами таких кампаній стало посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів, протидія булінгу та домашньому насильству, захист прав захисників України, пілотні проекти та сучасні сервіси у сфері ДРАЦСу, – додав Євген Когутич.