Бабуся Ілона: «Жити мені допомагає чудодійна сила молитви»

106-й День народження відсвяткувала у колі дружньої родини найстарша закарпатка – жителька села Біла Церква, що на Рахівщині, Ілона Бокоч.

Родина у пані Ілони немала: дві доньки, син, п’ять онучок та вісім правнучок. Бабусю всюі люблять, оберігають і доглядають за нею, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Місцеву старожилку в селі знає кожен. За свої 106 років пані Ілона нікуди не виїжджала, побувавши при цьому громадянкою шести країн. Народилася ще за часів Австро-Угорщини, пережила дві світові війни, разом з чоловіком працювала у колгоспі. Хоч родина жила в достатку, було нелегко.

«Я все життя працювала на городі та на полі, тримала корів. Землю орала буйволами. Важко було, але тоді було таке життя», – розповідає бабуся.

Ще в 95 років довгожителька поралася по господарству, ходила на ринок. Щоправда, вже кілька років вона не бачить. Попри це, бабуся радо говорить з усіма та розповідає про своє життя. Жити, на думку ювілярки, в роки незалежності України стало набагато легше, ніж було колись. У свої 106 років жінка ще цитує Біблію на румунській мові.

– В чому секрет мого довголіття? – перепитує пані Ілона. – Вірю, що жити мені допомагає чудодійна сила молитви.

Тим часом у селі говорять про чудові гени цієї родини. За словами голови села Біла Церква Юрія Беріндє, у цій родині довгожителька не лише пані Ілона – майже всі її брати і сестри (а їх в сім’ї було восьмеро) були довгожителями .

Як повідомили газеті «ПОРАДИ» в головному управлінні Пенсійного фонду області, на Закарпатті станом на 1 жовтня 21 людині виповнилося 100 і більше років. Найстарішою жителькою Закарпаття на сьогодні є уже згадувана Ілона Бокоч, яка народилася 10 жовтня 1912 року. А 31 жовтня свою 105-ту осінь зустріне Іляна Влад із Нижньої Апші Тячівського району. Загалом саме в гірських Тячівщині і Рахівщині найбільше довгожителів: зокрема тут п’ятеро осіб мають 100 і більше років. Хоча своїми довгожителями може похвалитися і низинна Ужгородщина: тут сьогодні проживають шестеро осіб, котрим виповнилося 100 і більше років.

Доктор медичних наук, геронтолог Олександр Вайсерман вважає, що секрет довголіття українців – в міцному генофонді. Але щоб жити довго, потрібно мінімізувати стрес і правильно харчуватися: «У гірських регіонах довгожителів завжди більше, це пов’язано з способом їхнього життя. Раціон без фастфуду, близькість до природи плюс традиційна мораль з її повагою до старших. Адже вихід на пенсію різко підвищує смертність серед літніх людей – вони стають непотрібними. Але в горах довгожителі весь час при справі. До того ж вони живуть неквапливо, у них немає серйозних причин для стресу».