Чому в підручниках з історії України Закарпаттю відводиться так мало уваги?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з доктором історичних наук, професором Романом Офіцинським, який працює завідувачем кафедри історії України Ужгородського національного університету.

Це – відомий вчений, автор понад двохсот праць, під його керівництвом успішно захистилися сім кандидатів наук. Удостоєний наукової премії імені Михайла Лучкая ‒ за краєзнавчі книжки «Народні перекази Закарпаття» та «Екскурсії Ужгородом».

Ось що він розповів:

 Про те вряди-годи чути екзальтовані тиради, нерідко осіб із дипломами історика, які самі не здатні написати щось вартісне взагалі. У будь-якому підручнику з історії України належить рівноцінно і повноцінно висвітлювати кожен український регіон, а також строкату українську діаспору. А звідки їх авторам черпати вивірені сюжети?.. Найперше потрібен якісний та стильний підручник з історії Закарпаття, розрахований на учнів і вчителів загальноосвітньої школи в межах і поза межами краю. Поки що його нема. Гарний же підручник є результатом трудомісткої праці не одного професіонала. Тому з моєї ініціативи зроблено начерк минулого краю в навчальному жанрі. Переходимо до стадії редагування і вдосконалення.

zakarpatpost.net