День усіх святих чи всіх нечистих?

Страви з гарбуза вже надійно увійшли в меню найвишуканіших ресторанів, декорування гарбузиками вітрин знаменує середину багряної осені.

«Чи можеш порадити якусь диско-вечірку на Хеллоуін, бо мій друг зараз у твоєму місті», – раптове повідомлення від знайомого з Італії задає тему сьогоднішньої колонки. А й справді зараз все тільки про той Halloween! Колись ми лише у школі на англійській вивчали про це «привітання зими» (hello, winter) й тихо заздрили американським дітям, яким в це надвечір’я належаться цукерки. Вони й далі вигукують: «Trick or treat!», – ті милі бешкетники, лише часто надто чутливим людям може бути моторошно вийти з власного помешкання у місті великого яблука, бо сусіди вже встигли задекорувати вхід до будинку «гробівцями» – розповідає однокурсниця, яка зараз проживає в Нью Йорку.

То що ж таке цей «Хеллоувін» – привіт зимі, день усіх святих чи нечистих? Вікіпедія каже, що сучасне свято Halloween походить від кельтського Савина – завершення сільськогосподарських робіт та збирання урожаю, а після прийняття християнства його святкували як надвечір’я Дня усіх святих, яке відзначають 1 листопада римо-католики та є традиція в цей день вшановувати померлих. Здавалося б, усе так гарно і складається: згадуємо тих, кого вже нема поруч, дякуємо за плоди осені, аж тут починають звучати обурені голоси: «Християни не святкують Halloween!»В Україні говорять, що це не наше свято. Діти ж усе більше хочуть карнавальних костюмів та причини побешкетувати. В добу інтернету, про це свято знають не лише з уроків англійської мови. Та й відомо, що потреба карнавалізації особливо гостро виникає в кризові історичні часи. Карнавал стає проективною розрядкою емоційної напруженості в суспільстві. Тому я навіть готова розуміти, що, якщо якась юна особа хоче мене налякати якимсь раптовим гучним викликом, то це, мабуть, їй психологічно потрібно, але я скоріш за все виберу уникання таких ймовірностей та залишусь вдома. Інша справа: смачний осінній гарбузовий суп-пюре, яскраві помаранчеві гарбузики на вікнах чи маленькі феї, домовички, привиди, яких і сам хочеш чимось пригостити. Але я знаю, що будуть костюми – чим страшніше, тим краще, дикі крики та можливі неприємні збитки. Хоч, наприклад, у Просторі вільних ідей «ДімДім» організували спеціальну програму на шкільні канікули, де підлітки могли спостерігати за зірками в обсерваторії (що не кажіть, а осінь нас цього року тішить погодою!), творити хеллоуінське меню, виготовляти свічки та робити добру святкову магію. Здається, що просто до усіх цих «страв» треба додавати хоч дрібку любові, гумору, тепла. Запалити свічку, згадати близьких, дякувати за цю осінь, дарувати усміх. Бо в іншому випадку маленькі «привиди»-Каспери в целофанових дощовиках, які так мило виглядали в один із дощових, ще світлих, вечорів, на мокрій бруківці, раптом моторошно вразять, коли один хлопчик (навіть, якщо й жартома) замахнувся на друга, нехай іграшковим, але – ножем. Тоді власне зникає магія і свято…

Анастасія КАНАРСЬКА, zakarpatpost.net