«Всюди зрада» і «добре там, де нас нема»: які настанови заважають закарпатцям жити добре

Відданість культу страждань і руйнівні установки заважають сьогодні українцям жити добре і будувати здорове, успішне і щасливе суспільство.

Про це сайту “Сегодня” розповіла психотерапевт, консультант-медіатор Марія Фабрічева на презентації проекту “Виставка-upgrade Філософія “Улюблені граблі”, пише Сегодня.

Стало відомо, які дерева висадять на Петефі в Ужгороді

Як вважає фахівець, важке історичне минуле впливає на те, що українці прив’язані до культу страждань і шукають в них захист.

Почалося це давно, коли люди ховалися за стражданнями, щоб вижити. Так, наприклад, з 1917 року, з початком революції, людям було важливо применшувати свої досягнення, ховати те, що вони створили, ховати самих себе, щоб вижити, щоб найцінніше у них не забрали. Але сьогодні вже 2018 рік, і у нас змін тьма – технічний і ментальний прогрес. Однак оскільки ці установки передаються на несвідомому рівні, вони знову і знову використовуються в нашому повсякденному житті. І зараз, маючи іншу ситуацію і інші варіанти вирішення цієї ситуації, люди намагаються використовувати старі шаблони, старі стратегії в сучасних реаліях. Наприклад, візьмемо побутові страждання, коли люди страждають для того, щоб не змінювати своє життя, для того, щоб виступати обвинувачем і при цьому нічого не робити”, – говорить Марія Фабрічева.

При цьому, за її словами, в цій руйнівній прив’язці українці дуже схожі на жителів інших пострадянських країн.

Такий культ страждань є у всіх пострадянських країнах, а також в Африці та Індії. Потрібно розуміти, що, в принципі, в усьому світі проживає 15% людей, яким в кайф страждати, вони таким чином отримують енергію. Але ось закріплено це якість в національному характері українців і деяких інших країн, які, на жаль, сьогодні не можна назвати успішними”, – продовжує психотерапевт.

Є в українців і конкретні психологічні установки і заборони, які сьогодні заважають їм жити добре.

Перший заборона – “Не довіряй”. Ця установка змушує українців підозріло до всього ставиться, шукати у всьому підступ, шукати “зраду”. Друга заборона – “Не досягай успіху”. Через нього ми борсаємося в одному і тому ж бруді і ніяк не можемо досягти успіху. І ідея є, і сила є побудувати країну, але не виходить, як ніби щось заважає. Ось, наприклад, з’явилася думка, ми почали і на бадьорості, на енергії щось змінюємо, щось робимо, знайшли лідера, слухаємо його, а потім раз – і енергія пішла вниз, починається знецінення, розчарування, тут же відразу з’являються ті, які пропонують інші шляхи, і думка втрачається. І так знову і знову ми, перекидаючи м’ячик з боку в бік, нічого не досягаємо. І третя установка – “Не будь самим собою”. Вона відмінно відбивається в відомому вислові “добре там, де нас нема”. Українці бояться бути самими собою, думають, що хтось краще, що у когось більше можливостей жити краще, тому вони успішніші. При цьому знецінюються свої можливості і свої сили. Тому і виходить, що у нас все є – і клімат, і земля, і люди хороші, а нічого не виходить”, – пояснює Марія Фабрічева.

Психотерапевт вважає, що кожному українцеві потрібно прямо сьогодні піти від культу страждань, викинути з голови руйнівні установки і мислити позитивно для того, щоб в подальшому будувати своє щасливе майбутнє.

Щоранку потрібно починати з фрази “Я хочу жити, і я можу жити добре”. Далі потрібно скласти план – що таке “моє добре” і наскільки воно екологічне, чи не перетинає інтереси іншої людини. Далі потрібно чітко зрозуміти, як діяти і з ким співпрацювати. Правильна мета – це “не коли я хочу цього досягти”, а “що я можу зробити, щоб почати змінювати своє життя вже сьогодні”, – резюмує фахівець.

zakarpatpost.net