Чому кір забрав життя ще однієї дитини на Закарпатті

27 жовтня помер 12-річний Іван Кампов. Лікарі одразу заявили, що дитина померла від ускладнень кору, оскільки до обласної дитячої лікарні в Мукачеві хлопця привезли після тижневого лікування в приватного терапевта, а тому час було втрачено, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Друга смерть дитини від ускладнень кору

Це вже друга смерть дитини від кору на Закарпатті цього року. У лютому лікарі боролися за життя 5-річної дівчинки родом із Тячівського району. Дитина не була щеплена. За словами батьків, вакцини в сімейній амбулаторії села не було. Лікарі натомість стверджували, що родина відмовилася від вакцинації.

Хронологія подій, що розгорталися в попередній тиждень, схожа на ту, яка мала місце і у випадку померлої дівчинки. Спочатку хлопця зо тиждень лікували на селі, оскільки перебіг проходження хвороби в лікарів не викликав занепокоєння. А коли зрозуміли, що стан не покращується, відвезли до дитячої лікарні в Мукачево, де захворювання розгорталося настільки блискавично, що за лічені години в реанімації хлопчини не стало.

Саме такий перебіг підтверджують головний лікар дитячого закладу Роман Шніцер і завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Євген Жупан.

В обласному департаменті охорони здоров’я розповіли, що «відповідно до медичних протоколів було призначено лікування, але стан дитини погодинно погіршувався. У зв’язку з проявами серцево-судинної недостатності та дихальних розладів в інфекційне відділення був викликаний лікар-реаніматолог і дитина була переведена до відділення реанімації. Це відбулося через 4 години після поступлення до медзакладу. Однак, незважаючи на всю проведену терапію, явища дихальних розладів та серцево-судинної недостатності наростали і вже після обіду серце дитини зупинилося».

Про комісію, яка має оцінити якість надання медичних послуг, уже заявили в самому закладі. Правоохоронці проводять ряд експертиз, щоб з’ясувати причину смерті малолітньої дитини. У прокуратурі області газеті «Неділя Закарпатські новини» повідомили, що результати експертизи можуть бути готові за тиждень-два.

Про те, що 12-річний пацієнт не був щеплений від кору, у понеділок, 29 жовтня, повідомив головний лікар Закарпатської обласної дитячої лікарні Роман Шніцер. Медик зазначив, що кір надто небезпечний своїми ускладненнями, єдиний спосіб уберегтися – це вакцинація.

Батьки звернулися  до поліції

Натомість батьки стверджують, що в суботу в хлопця була температура більше 38 градусів і він ще сам прийшов до лікарні. А от після кількох уколів дитині погіршало, розповіли журналістам мати і сестра померлого. Батьки хлопця перебували в Німеччині на заробітках, щойно дізналися про ситуацію, повернулися додому.

Наступного дня після смерті сина, батько звернувся до правоохоронців. Родичі впевнені, що до летального випадку призвели дії лікарів. Як повідомили в обласній прокуратурі, «за процесуального керівництва Мукачівської місцевої прокуратури слідчими Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом неналежного виконання професійних обов’язків медичним працівником, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому. Першочергова кваліфікація у даному кримінальному провадженні за ч.2 ст. 140 КК України – неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником».

Закарпатці не поспішають вакцинуватися від кору

Станом на 1 жовтня із 10 тисяч тих дітей, які мали бути вакциновані цього року, щепилися тільки 3 тисячі. За словами головного лікаря обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка рівень імунізації від кору нині складає близько 60% (торік було вдвічі менше), а цього не достатньо, щоб зупинити інфікування. Рівень імунізації повинен становити не менше 95%. При тому, що вакцини від кору нині вистачає, активність закарпатців не зростає, вони не поспішають до амбулаторій сімейної медицини, щоб щепитися.

Як розповів обласний педіатр Михайло Радь, з початку року в області зафіксовано 3333 випадки захворювання на кір. Майже 75% хворих не були щеплені, а інші отримали тільки одне щеплення. Тобто імунізація не була завершена. Лікар нагадав, що з початку року в Україні від кору вже померли 15 осіб.

Лікарі закликають закарпатців не нехтувати здоров’ям своїх дітей і вакцинувати їх. Вакцинація безкоштовна в будь-якій амбулаторії сімейної медицини області.

Тетяна ЛЕШКО,  газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net