Любов по-закарпатськи: жінка пішла на чоловіка з мотикою та вилами, а він на неї – з бензином та запальничкою

Узяв 1,5-літрову пластикову пляшку, в якій раніше був бензин, а потім вода, та почав обливати нею сіно, погрожував, що підпалить і її

Справжній сюжет пригодницького фільму розгорнувся в селі Нижня Апша, що на Тячівщині. Після сварки між собою сусіди почали погрожували одне одному, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Було близько 8 години ранку. Марія (імена дійових осіб замінено) з сином знаходилася у себе на городі. Раптом під’їхав Микола, який був її родичем, і почав погрожувати жінці вбивством. Демонструючи, що він не жартує, підійшов до неї та облив рідиною з пляшки, яка була з різким запахом, схожим на бензин. Жінка отримала хімічний опік обох очей.

У судовому засіданні свою вину чоловік не визнав та пояснив, що з землячкою у нього є конфлікт з приводу будівництва курятників на його земельній ділянці.

«Того дня я разом із сином проїжджав на автомобілі біля земельної ділянки, де Марія збирала сіно. Коли я вийшов з машини, вона почала йти на мене мотикою, погрожуючи. Я вирвав її в неї з рук та викинув на сусідню ділянку. Після цього жінка взяла вили та почала йти з ними на мого сина. Я їх також відібрав у неї та викинув. Після цього взяв з машини пляшку з водою та облив її, щоб заспокоїти і аби вона припинила конфлікт. Після цього навіть відпив із пляшки трохи води. Бензину там не було, підпалювати я нікого не хотів, Марії підпалом він не погрожував. Раніше в пляшці ні бензин, ні дизель, ні інша хімічна суміш не були», – розповів чоловік.

Також він зазначив, що жінка завдала йому подряпин, але до лікарів не звертався. Крім того, раніше стверджував, що колись у пляшці був бензин, та згодом він залив у неї воду і почав обливати сіно, а Марія нібито заважала йому, тож він ненароком облив її. Але потім чомусь показання змінив.

Сама ж потерпіла розповіла зовсім іншу версію події.

«Ще раніше Микола приходив до мене додому та погрожував, що знищить побудовані приміщення, на що я казала, щоб вирішував конфлікт з чоловіком. Того ранку я працювала в себе на городі та сушила сіно. Потім на автомобілі під’їхав підсудний Микола зі своїм сином. Він почав кричати й погрожувати. Я попросила його вийти зі свого городу. Але він взяв пляшку з-під мінеральної води, на кришці якої був отвір, і почав поливати сіно, кажучи, що корова це не буде їсти. Я, відчувши запах бензину або солярки, спитала Миколу, що він робить, на що він відповів, що попереджав мене. Я сказала, хай не лякає дітей, хотіла вирвати пляшку. Проте односелець сказав: «Ти ще не порозуміла?» І почав обливати мене сумішшю. Я закрила обличчя руками, але він і надалі бризкав мені на голову. Дитина почала плакати і кликати мене геть. Тим часом Микола почав шукати в кишенях запальничку. Стверджував, що все спалить разом зі мною. Він попросив у свого сина запальничку, при цьому ми знаходились посередині городу, а син був біля дороги і не наближався до нас. Після цього Микола сам підійшов до нього та попросив сірники. Тоді я збагнула, що він справді хоче скоїти підпал. Хлопець просив батька припинити, але він наполягав на своєму і запевняв, що назавжди поставить крапку. Відтак я пішла в будинок, бо злякалася, що Микола почне все палити. Я промила очі, бо вони пекли. Згодом пішла в лікарню, де мене оглянули і назначили лікування. Про інцидент зателефонувала чоловікові десь через годину. Він і звернувся в поліцію із заявою про злочин» – запевнила жінка.

Також, за її словами, через опіки очей вона лікувалася 14 днів, їй приписали каплі, мазі, вона робила примочки. Крім того, Марія стверджувала, що ні мотикою, ні вилами Миколі та його сину вона не погрожувала.

Слова Марії підтвердив і її син, який у момент конфлікту знаходився поруч.

«Микола прийшов з бензином, почав поливати сіно і матір, виганяти нас із городу. Він хотів спалити маму, шукав сірники в себе, а потім почав просити в сина запальничку. На ньому була футболка, яку він потім зняв. Мама перелякалася, в неї було червоне обличчя. Чоловік її ображав  як до того, коли почав поливати бензином, так і після цього», – наголосив хлопець.

Свідком інциденту став і Мирон, односелець обох. Він також зазначив, що Микола облив бензином і Марію, і сіно.

«Жінка кричала, а потім прийшла її донька і зателефонувала батькові . Конфлікт, який тривав хвилин 10,  виник через земельну ділянку. Микола запевняв, що вона – його. Також я чув, як Марія кричала, що нічого не бачить», – розповів чоловік.

А от син Миколи також говорив про те, що Марія, побачивши, що вони з батьком під’їхали, почала наближатися до них із мотикою в руках. І хоча жінка перед тим щось копала, у той момент, на його думку, нею розмахувала.

«Далі вона взяла в сина вила та вирушила в бік батька, але йому вдалося їх відібрати від неї. Щоб налякати жінку, він взяв із автомобіля пляшку з водою, з якої спочатку відпив, а потім почав поливати пласти, при цьому декілька крапель потрапило на Марію. Вона почала кричати, що коли вони не підуть, вб’є їх, накинулася на батька і порвала його майку, яка залишилася на місці події. Невдовзі ми з батьком повернулися додому, – переконував хлопець. – За очі вона не хапалася, навпаки, пішла до будинку і взяла відеокамеру, щоб усе знімати, провокувала батька на бійку».

Утім медичний експерт на суді пояснила, що під час огляду жінки у неї справді було виявлено проблеми з очима.

«Марія звернулася вже під кінець робочого дня. Вона сказала, що їй вилили в очі рідину з пластикової пляшки, схожу на бензин. Подібна реакція могла виникнути як від легкозаймистої речовини, так і від побутової хімії. При проведенні огляду запаху бензину вона не відчула. Коли жінка промила очі, то лише полегшила собі біль, а реакція на хімічний опік посилилася ввечері, довелося приймати ліки. Подібна реакція від мила або іншого миючого засобу неможлива. Речовина яка подразнила оболонку ока, не могла бути водою. Проте це  могла бути будь-яка хімічна речовина, не лише легкозаймиста», – заявила вона.

Отже, суд врахував усі показання і визнав чоловіка винним у скоєнні злочину проти життя і здоров’я людини, однак покарання обрав йому лояльне –  у вигляді обмеження волі строком на два роки.

Оксана ПРИЙМАК,  газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net