Як мажоритарники Закарпатської області виконують обіцянки

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Наші аналітики склали рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Закарпатської області під час їх перебування в складі Верховної Ради VIII скликання.

В Закарпатській області 6 нардепів-мажоритраників ітільки один з них виконав більше половини своїх обіцянок.

Очолює рейтинг відповідальності Роберт Горват з Ужгорода (ОВО №68), який виконав 60% своїх запевнень. Загалом нардеп дав 15 обіцянок, з яких 9 виконав і одну – провалив. Ще 5 намірів йому треба встигнути втілити в життя до кінця каденції.

Горват обіцяв розробити ще один законопроект щодо легалізації авто на євро номерах. Йдеться про певні запобіжники, завдяки яким можна буде перевести ввезені авто на українські номери (недопущення схем). Зазначимо, що розроблений за участю нардепа законопроект щодо легалізації авто було відхилено профільним комітетом Верховної Ради.

Нардеп заявив, що легалізація старих іномарок допоможе розвинути виробництво вітчизняних електромобілів, а з податків, які надійдуть до бюджету від розмитнення автомобілів можна було б організувати таке виробництво.

Наприкінці 2017 року на розгляд Ради було подано кілька депутатських законопроектів про легалізацію авто. Кабмін же наполягає на своїй, більш жорсткій редакції, яка не сприймається власниками авто на еврономерах.

13 липня Верховна Рада проголосувала за проект закону, розроблений за участю нардепа. Він передбачає зменшення розміру акцизного податку з авто, скасування заборони на митне оформлення машин, які не відповідають екологічному стандарту «євро-5», а також посилення контролю за переміщенням і використанням транспорту, зареєстрованого в інших державах.

Не зміг Горват виконати передвиборчу обіцянку – запровадити на території Закарпаття пільгове оподаткування для малого та середнього бізнесу для туристичної галузі. Два роки тому він зареєстрував два законопроекти, які мають відношення до розвитку підприємництва на Закарпатті та його державної фінансової підтримки.

Зазначимо, що при цьому депутат не ініціював внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового навантаження на туристичну галузь Закарпаття.

Поки що без зрушень перебуває виконання передвиборчої обіцянки Горвата – сприяти впровадженню державного квотування робочих місць для молоді на підприємствах та в установах. Сам він протягом чотирьох років не ініціював законопроектів на цю тему, а зареєстровані нараз ініціатив з цього приводу поки не розглядалися парламентом.

Друге місце в рейтингу посідає Віктор Балога від Мукачево (ОИО №69). З 22 обіцянок він виконав лише 7 (32%) і 7 – провалив. Ще 8 запевнень нардеп має втілити в життя.

Серед невиконаних обіцянок нардепа мабуть найважливіша для регіону – запевнення особисто боротися з вирубкою дуба на Закарпатті.

Але Балога не зареєстрував жодної законодавчої ініціативи й не направив жодного депутатського запиту щодо боротьби з вирубкою лісу на Закарпатті.

До того ж нардеп не голосував за впровадження кримінальної відповідальністі за контрабанду лісу-кругляку. Законопроектом передбачається, що переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних і рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів необроблених карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

У своїй передвиборчій програмі Балога обіцяв домогтись реальної підтримки державою розвитку Закарпаття як оздоровчо-курортного регіону – програми ремонту доріг та відновлення інфраструктури. Він наполягав, що в умовах російської анексії Криму Закарпаття має стати одним із основних місць відпочинку для жителів всієї України.

Коли у червні 2017 року Рада ухвалила закон щодо збереження мережі дитячих оздоровчих закладів, який збільшив категорії дітей, що мають право на оздоровлення та відпочинок, Віктор Балога не голосував за цю ініціативу.

На третьому місці в рейтингу знаходиться Василь Петьовка від міста Тячів (ОВО №72), який дав тільки 8 обіцянок і за чотири роки спромігся виконати тільки одну (13%).

У своїй передвиборчій програмі нардеп пообіцяв добиватися повного державного фінансування та контролювати виконання протипаводкових заходів. Починаючи з 2015 року і до 2017 Василь Петьовка 5 разів звертався до Кабміну Яценюка та Гройсмана щодо питання протипаводкових заходів на Закарпатті.

Останнього разу в 2017 році міністр фінансів України Данилюк відповів, що питання виділення коштів для здійснення берегоукріплюваних робіт на теріторії Закарпатської області повинно розглядатися в установленому законодавством порядку, Мінрегіоном, Мінприроди спільно з Держводагенством шляхом перерозподілу загального обсягу видатків, врахованих їм у Державному бюджеті України на 2017 рік, а також Закарпатською облдержадміністрацією за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Михайло Ланьо, який представлє ОВО №70 в Сваляві з 9 обіцянок теж виконав тільки одну (11%). Два роки тому надеп пообіцяв допомагати інфекційному відділенню Закарпатської обласної дитячої лікарні в Мукачево. Завідуваче інфекційним відділенням Закарпатської обласної дитячої лікарні в м. Мукачево Соловйова повідомила нам, що Михайло Ланьо та його помічники регулярно допомагають відділенню, забезпечуючи матеріально – технічним обладнанням, подарунками, дрібним інвентарем. Також у відділенні готують проектно – кошторисну документацію для майбутнього масштабного ремонту.

Передостанній у рейтингу відповідальності – Іван Балога від Виноградова (ОВО №73). Він дав 10 обіцянок і тільки одну виконав. Нардеп не давав конкретних обіцянок щодо округу, але з семи запевнень, які має втілити до кінця каденції він мав намір ліквідувати обласні і районні державні адміністрації.

Три роки тому Рада прийняла проект постанови про включення до порядку денного внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Іван Балога не голосував за прийняття вказаної постанови. Також він не підтримав постанову про попереднє схвалення законопроекту про децентралізацію.

Мажоритарник Павло Балога, який представляє в парламенті Хуст (ОВО №71), взагалі не виконав жодної обіцянки. Загалом він взяв на себе 9 зобов’язань перед виборцями, з них три – провалив і 6 досі не виконав.

Детальніше – на інфографіці.