А ви чули, як брешуть ужгородські лисиці? ФОТО

У Боздоському парку живуть тварини, яких люди намагалися одомашнити навіть раніше за собак.

Одну з них цими вдалося зустріти і журналісту газети «Неділя Закарпатські новини».

Лисичка гуляла собі на доріжці. Раніше неодноразово ужгородці повідомляли, що бачили в парку лисиць. У соцмережах навіть кілька разів з’являлися фото цих милих рудих тварин.

Про неї вже багато говорилося і писалося. Дехто навіть припустив, що в неї сказ, оскільки вона прийшла до людей. Утифм тварина цілковито здорова, не агресивна і поводилась мирно.

Можливо, наша нова пухнаста знайома виходила на полювання. Цікаво, що лисиці всеїдні: можуть їсти як рослини, плоди, корінці, так і харчуватися невеликими тваринами: дрібними гризунами, кроликами, зайцями і козулями.

Вони дуже обережні. Якщо їм загрожує небезпека, вони вміло заплутують сліди і переховуються в інших місцях, щоб ввести переслідувача в оману. Саме через цю особливість ці тварини отримали звання  хитрого звіра.

До речі, розкішні хвости лисиць потрібні їм не лише для краси Під час бігу цей орган  допомагає тримати рівновагу, а взимку служить додатковим захистом від холоду.

Нещодавно вчені оприлюднили вражаючі дані. На території Йорданії археологами була виявлена могила з рештками людини і її лисиці, судячи з усього, ручної. Отже, виходить, що стародавні люди намагалися лисиць одомашнити навіть раніше, ніж собак. Їх приручили й використовували на полюванні і корінні жителі Патагонії (сучасне Чилі). І це не дивно, адже лисиця належить до родини псових, навіть уміє гавкати, як собака (хоча робить це не часто).

І ще один цікавий маловідомий факт: якщо самка лисиці помирає, то самець вже не шукає собі пари і доживає свого віку на самоті… Однак якщо помирає самець, то самка знаходить собі нового кавалера. Загалом ці руді пухнастики – доволі турботливі батьки. І мати, і батько беруть участь у вихованні малюків, граються з ними. Годує дитинчат в основному самка, однак самець приносить лисенятам їжу.

А те, що лисиці живуть у дикому ужгородському парку, природно. Вони часто поселяються поблизу міст або передмість, де добре пристосовуються і обживають околиці.

Утім краще їх усе ж не підгодовувати, вони вміють виживати в дикій природі.

На щастя, тваринка там більше не з’являється. Головне – аби вона добре перезимувала. Ми повинні берегти братів наших менших, адже далеко не в усіх українських, навіть закарпатських містах можна побачити лисицю.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net