На Закарпатті дозрів вогонь богів, який може повністю замінити каву

На Закарпатті дозріла хурма. Екзоти добре прижилися на нашій землі.

Найчастіше їх вирощують на Мукачівщині та на Виноградівщині. Дехто цим займається з 1972 року.

Перші саджанці привезли з Криму. Наразі на території області росте декілька видів хурми.

Аграрії кажуть, що вирощувати ці екзоти вигідно. Саджанці дають плоди вже через два роки після висадки. Дерева віком до п’яти років приносять по 15–20 кілограмів плодів. Люди на цьому мають хороший заробіток.

Але крім того, хурма ще й надзвичайно корисна. Навіть у перекладі з латинської сама назва хурми означає «їжа богів» або «божественний вогонь»…

Загалом існує близько 725 видів хурми, які виростають в різних куточках світу і не обов’язково мають яскравий помаранчевий колір. Наприклад, хурма мушмуловидна з африканської савани при повному дозріванні має пурпурний відтінок.

У Китаї цій рослині приписують 4 «чесноти»: хурма довго живе, вона тіниста, служить місцем для гніздування птахів і не боїться комах-шкідників.

Хурму зазвичай використовують в кулінарії, з м’якоті готують мармелад, желе, патоку, вино, сидр і навіть пиво. Утім мало кому відомо, що смажене насіння хурми використовують як замінник кави. Воно є набагато кориснішим за ароматний напій, до якого так звикли закарпатці і може також підбадьорювати та відганяти ранковий сон.

zakarpatpost.net