Чому працівники Закарпатгазу» шантажують закарпатців неіснуючими боргами за неспожиті послуги

Про це на своїй сторінці у мережі фейсбук пише закарпатський журналіст Павло Білецький і наводить реальну історію стосунків із цією газопосачальницькою компанією. Подаємо допис без змін:

“Схоже на те, що «Закарпатгаз» наймає на роботу колекторів, які, у погрозливій формі, «беручи на понт» споживачів, змушують платити взяті з неба суми за фактично невикористаний газ.

Так сьогодні зранку отримав дзвінок зі стаціонарного телефону 0312427704 від працівника «Закарпатгазу» на ім’я Ростислав з погрозами про відключення квартири від газопостачання ніби то за великий борг. При чому, житло, яке зібрався відключити молодик на іншому боці проводу, мені, фактично, не належить і не належало раніше. Причиною його дзвінка стало те, що я зі свого мобільного цікавився близько місяця тому заборгованістю за вказаною адресою. Власне це я й намагався пояснити настирливому юному колектору. Однак той завівся, мовляв, «згідно постанови НКРЄ… Згідно постанови Кабміну…» і ще згідно якихось внутрішніх правил, він не гарантує, що згадане житло сьогодні не залишиться без газу.

Вставити якесь слово у монолог цієї людини-автовідповідача було неможливо. Будь-які мої намагання з’ясувати, звідки у нього мій номер, звідки якісь тисячі гривень боргу, виявилися марними. Я попросив молодика мене не перебивати і включити якусь культуру спілкування. У відповідь той лише кинув трубку…
За кілька хвилин набираю той же номер, аби з’ясувати всі питання, від яких утік газовий колектор. Цього разу трубку підняв оператор Василь. Останній виявився більш зговірливим, уважно вислухав мене і попросив назвати фактичні показники лічильника за адресою, яку називав його колега. Зі слів Василя, просто у його колег із відділу контролю така робота: нагадувати про постанову НКРЄ. Щоправда, чому у спосіб шантажу відключенням, пояснити оператор не зміг. Він, щоправда заспокоїв, що ніхто відключати згадану квартиру від газу не збирається, і що для цього споживач має отримати хоча б за тиждень лист-попередження і фактичний, а не теоретичний борг має складати понад тисячу гривень. А ще Василь порадив «закривати рота» таким колекторам своїм фактичним показником лічильника.

Насправді ж, у квартирі, про яку йде мова, ніхто не жив протягом півроку з часу введення будинку, у якому вона знаходиться, у експлуатацію. Відповідно, газом у квартирі без ремонту і без газової плити, ніхто не користувався. Але це не заважало працівникам «Закарпатгазу» приносити туди щомісяця «платівки» на 300-400 гривень. Пізніше вони пояснять, що за їхніми підрахунками, споживач теоретично мав використати газу саме на таку суму… Серйозний аргумент, чи не так аби ці всі «платівки» посумувати і зробити з неба споживача боржником?
До розмови з газовим колектором під час відвідин ПАТ «Закарпатгазу» я разом з людиною, якій зараз належить згадана квартира, намагався з’ясувати, що робити з написаним з неба боргом, і як за цим особовим рахунком обновити показники без віртуального боргу? Мені сказали, що протягом двох тижнів має навідатися контролер «Закарпатгазу» і все виправити. Однак, два тижні пройшло, а замість контролера подзвонив уже згаданий колектор Ростислав із погрозами про відключення, якщо не буде заплачена сума, на яку газу, фактично, не спожито…

Ось така історія. Відтак, уже найближчим часом з’ясую і розповім, з якого дива у цій структурі завелися люди, які у агресивний спосіб зранку псують іншим людям настрій, не перевіривши інформацію і чому у «Закарпатгазі» існує така нехитра схема формування віртуальних боргів і шантажу людей за їх несплату?”