Які авто викрадають найчастіше в Україні: в топі ВАЗи і “японці”

За три попередні квартали в Україні злочинці викрали 3,5 тис. автомобілів (у середньому по 13 машин на добу). Про це повідомив перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін.

Найпопулярнішими “жертвами” викрадачів, як і рік тому, залишаються ВАЗи, а в преміум-сегменті – “японці” Toyota і Mazda. При цьому копам вдалося знайти тільки 1200 авто – менше третини, пише Сегодня.

Кому остерігатися

В деталях ситуація з викрадення в Україні виглядає так: найпопулярнішими у злочинців як і раніше є ВАЗи. За даними поліції, їх в Україні крадуть в середньому по 2-3 на добу. З початку року таких авто було викрадено більше 480 штук. Оперативники пояснюють такий попит дефіцитом запчастин для таких машин: до конфлікту на Донбасі запчастини надходили з Росії, тепер з цим виникли складнощі. Друга причина в тому, що деякі моделі ВАЗів зараз вже не виробляються, тому й запчастини знайти до них складніше, і коштують вони дорого.

Найпопулярніше авто преміум-класу у викрадачів – Toyota: з початку року забрали 205 штук. Далі в чорному списку – Mazda і Lexus. Їх, за статистикою Нацполіції, було викрадено 136 (71 і 65 відповідно). Замикають п’ятірку Land Rover і Mercedes. Пік автоугонів в Україні – з травня до кінця серпня (сезон відпусток), а найбільше викрадень в преміум-сегменті фіксують поліцейські Києва, Одеської, Харківської та Дніпропетровської областей. Оперативники додають, що, як правило, такі авто замовляють.

Погано розкривають

Аброськін, коментуючи низький рівень розкриття злочинів, зізнався: іноді причиною поганих результатів була погана робота поліції.

За неналежну організацію роботи з протидії угонам був звільнений з посади начальник управління карного розшуку київської поліції, його заступник і начальник відділу. Покарані 27 співробітників – керівників різного рівня, – розповів заступник голови Нацполіції. – Але не все залежить тільки від оперативних підрозділів поліції. Залишаються на свободі більшість затриманих за викрадення. Це відбувається через лояльне законодавство і суддів. Викрадачі цим користуються і повторно скоюють злочини“.

У поліції обіцяють посилити боротьбу – вже скоро на пошуки і затримання злочинців після отримання виклику будуть кинуті патрульна поліція, поліція охорони, карний розшук і поліція превенції.

Своїми руками

За останні два роки в соцмережах з’явилося кілька інтернет-спільнот, в яких водії публікують фото викрадених у них авто і просять повідомити про місцезнаходження своєї машини. За інформацію, яка реально допоможе в пошуку, обіцяють винагороду.

Угон наших машин – це виключно наша проблема, яка взагалі нікого не хвилює”, – пишуть в спільнотах користувачі.
Єврономери не враховуються

Офіційна статистика не враховує крадіжки автомобілів на єврономерах. Як правило, їх власники за допомогою в поліцію не звертаються. По-перше, заяву про викрадення повинен подавати тільки власник, а переважна кількість таких машин знаходяться в Україні напівлегально, а їх власниками значаться громадяни Євросоюзу, а по-друге – вартість таких авто занадто низька, і часто простіше купити нову, ніж шукати. Опитані нами поліцейські не змогли згадати випадки, коли було подано заяву про викрадення таких машин.

zakarpatpost.net