Закарпатка встромила чоловікові в груди ніж, коли він сидів за столом і нічого не підозрював

Труп із гостем, що прийшов за боргом, витягнули з третього поверху на подвір’я і залишили 

Вранці 6 грудня мешканець Чопа вийшов на вулицю і жахнувся. Чоловік побачив на землі біля будинку труп. Від побаченого стало моторошно. Він негайно набрав «102» і викликав правоохоронців. Поліціянти, які прибули на місце події, з’ясували, що померлий – 50-річний житель села Баркасово Мукачівського району. Також їм вдалося встановити, що нещасного вбили, а потім тіло винесли з багатоповерхівки, яка знаходилася поруч. У квартирі, куди вели сліди, знаходилася її власниця – 67-річна місцева мешканка з 44-річним гостем із села Червоне Ужгородського району. Обоє перебували в стані сильного алкогольного сп’яніння, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Пізніше стало відомо, що вбитий Юрій (імена в матеріалі з етичних міркувань замінено) приїхав до Марії близько 21 години вечора. Приблизно о 2 годині між господинею та гостем виник конфлікт. Сперечаючись із жінкою, він сидів у кріслі. Та вмить розлючена господиня схопила і двічі встромила в його груди кухонний ніж, який тримала в руках. Від отриманих тілесних ушкоджень чоловік помер на місці.

Через певний час Марія попросила Юрія, який спав у квартирі, витягнути Федора на вулицю  під приводом того, що він отруївся, мовляв, там йому стане краще. Не знаючи справжньої причини та не усвідомлюючи, що нещасний уже мертвий, Юрій погодився допомогти. Зв’язав йому ноги простирадлом і витягнув на сходовий майданчик, що на третьому поверсі, а у подальшому – на вулицю. Далі, аби приховати сліди злочину, Марія змила кров на сходах в під’їзді будинку.

Посварилися через гроші, але продовжували пити алкоголь.

Під час суду Марія свою провину не визнала, стверджувала, що чоловіка вбив Юрій, який був у неї в гостях, а вона нічого не бачила.

«Федя прийшов рано з роботи, був напідпитку. Попросив грошей. Я дала йому 200 гривень, після чого він пішов у магазин і купив 2 пляшки горілки. Він мав повернути мені решту  – 40 гривень, але цього не зробив, – наголосила вона. – Потім приїхав мій знайомий Юрій, якому я віддала борг – 500 гривень за телевізор та запросила посидіти з нами. Ми випили дві пляшки горілки, але вона була поганої якості. Я поставила закуску. Була 8 година вечора. Йшов дощ, тож я запропонувала гостю залишитися на ніч. Зазвичай не вживаю алкоголю, але тоді перехилила три чарки, решту випили чоловіки. Вночі між ними почалася сварка. Вони знаходилися в мене у квартирі у прохідній кімнаті. Юрій сидів із одного боку на кріслі, а Федір – з іншого, під балконом, я – посередині на стільчику. Так вони провели весь вечір. Приблизно через 3 години я пішла спати. Ліжко було у цій же кімнаті. Чоловіки розмовляли між собою і дивилися телевізор. Коли прокинулася, не пам’ятаю, приблизно була 5 ранку. Я пішла у туалет. Накричала на Федю, що пора розходитись, бо йому вранці потрібно було йти на роботу. Але чоловіки сиділи і говорили (про що –  не чула), вони сварилися. Юрій взяв ніж і кинув у Федора. Та цього я не бачила, лише сам ніж на кухні. Юрій зранку мені не сказав, що Федя на той час уже був мертвим».

Пізніше жінка сказала, що коли о 5 годині вона прокинулася, чоловіки сиділи і мовчали, не говорили нічого. А згодом додала, що о 5.30  вони ще говорили про гроші, Юрій просив Федора позичити  гроші, скільки той може. Після цього, за словами Марії, вона знову пішла спати і нічого не знає.

«Юрій  взяв із кухні ніж. Я помітила, що немає білого ножа, – запевняла жінка. – Як вони билися, не бачила. Коли прокинулася, Юрій уже виніс труп. Я зрозуміла, що Федя мертвий. Я налякалася і спитала його: «Що ти наробив?» Він у відповідь промовчав. Потім ще раз поцікавилась: «Навіщо ти його вбив?». Але він знову промовчав. Я сказала, що заявлю в поліцію. Та Юрій встав, пішов у магазин, купив собі пельмені і пива, зварив їх і сів їсти. Труп виніс униз, залишив перед магазином. Тіло з квартири виносив  сам, сам собі відчиняв двері, зав’язав простирадлом голову трупа і ноги, щоб легше було тягнути. Коли він це робив, я нічого не чіпала. У цей час застеляла ліжко. Потім він, взявши тазик і швабру, і помив підлогу. Після цього почистив моїм червоним халатом свої чоботи. Відтак знову пішов у магазин і купив собі пельмені і пиво. Все робив мовчки, нічого не казав. У цей час я лежала на ліжку, аж поки не прийшла поліція. Правоохоронцям я не дзвонила, бо боялася Юрія. Він, коли вип’є, буває агресивним, може битися. У мене ночувати  залишався десь 10 разів, коли була погана погода».

Однак пояснити, звідки взялися на її одежі та обличчі криваві плями, жінка не могла, спочатку сказала, що не знає, а потім, що Юрій навмисне вимазав її, потім взагалі запевнила, що кров бризнула на неї, коли гість вбивав Федора.

Цікаво, що сусіди Марії на суді казали, що ніяких дивних звуків уночі не чули, усі спокійно спали.

Зокрема, Іван запевняв, що звечора бачив Федора із сумкою, в якій він ніс капусту і хліб. А зранку о 4 годині здивувався, хто вимив сходи та підлогу в під’їзді. Потім помітив правоохоронців. Виїжджав з дому іншим боком, тож труп не помітив.  Про Федора сказав, що він був доброю людиною, нікому зла не робив, всім допомагав.

Свого чоловіка жінка   також била

Юрій на суді заявив про свою непричетність до вбивства.

«Того дня я приїхав до Марії на велосипеді. Вона купила в мене телевізор за 1000,00 гривень і повинна була віддати частину коштів – 500 гривень, а інші 500 – пізніше. У неї був її квартирант – Юрій, якого я раніше вже бачив кілька разів. Жінка дала йому 200 гривень і попросила принести води та дві пляшки горілки. Горілка була дуже поганою, дешевою, – пояснював чоловік. – Решту грошей Федір жінці не віддав, коли повернувся, був уже п’яним. Марія почала з ним сваритися. Конфлікт почався ще о 16 годині. Потім вони разом посиділи вечеряти. Федя сказав, щоб я залишився, бо вже пізно, а на вулиці негода. Тож я ліг відпочивати на диван. Але Марія дала ще Федору 500 гривень і послала його знову за горілкою. Вони говорили між собою угорською, сварилися, голосно кричали. Я захотів їсти, тому пішов у магазин, купив пельмені, хліба, пива, поставив і сів на диван. Марія з Федором тим часом  продовжували сваритися, штовхалися, почали бити руками один одного. Я у сварку не втручався. Марія тягнула чоловіка спати, а він відбивався від неї, потім заснув. Вона різала ковбасу, у неї в руці був ніж. Проте цей ніж побував у руках кожного, хто сидів за столом, ми різали ним хліб і ковбасу. Удару ножем я не бачив, але, коли прокинувся, Марія до мене підійшла з цим ножем у руках. Коли вона мене розбудила, телевізор вже був виключеним, а Федір вже лежав посеред кімнати. Якихось ран на ньому я не помітив, оскільки в кімнаті було темно і він лежав на килимі. Марія сказала, що Феді погано,  що отруївся чимось, впав, знепритомнів і не приходить до тями. Вона запропонувала його винести на подвір’я, щоб там оговтався. Він був ще теплим, але без свідомості. Я пробував йому руку піднімати, голову, він не приходив у себе. Ми почали його тягнути на двір. Було важко, Марія мені допомагала. Вона взяла простирадло і пов’язала на ноги, щоб підняти і потягти. У квартирі спочатку я допомагав, а вона тягнула, а на сходовій клітці вже Марія допомагала, тягнули ми вдвох. Спросоння у темряві я не бачив подробиць. На вулиці поклав Федора на траву обличчям доверху і тільки тоді зрозумів, що він уже мертвий. Тоді побачив, що на ньому була кров. Кров ми витерли, коли винесли Федю на вулицю, вона була на першому поверсі у під’їзді. Я попросив жінку, аби вона  передзвонила брату Федора, щоб той забрав його, або викликала «Швидку». Вона кудись пішла. А я приліг. Поки чекав на неї, знову задрімав. Близько 9 години мене розбудила поліція. Мене забрали до відділку.  У Марії я бував приблизно раз на місяць, коли була пенсія, забирав гроші за молоко, яке їй возив. Раніше бував частіше, ходив до її чоловіка, коли той ще жив. Він був паралізованим і Марія на нього часто кричала і била. Я його захищав, бо ми раніше разом працювали».

За висновком судово-медичної експертизи, смерть Федора настала внаслідок поранення грудної клітини з пошкодженням лівої легені та стінки серця, що супроводжувалося масивною внутрішньою кровотечею та розвитком шоку.

Також було встановлено, що усі троє на момент вбивства були п’яними, у крові Федора було виявлено етиловий спирт в концентрації 4,05% що свідчить про тяжке отруєння алкоголем.

Крім того, експерт засвідчив, що помер чоловік у проміжок часу із 18 до 2 години ночі.

Відтак показання Марії про те, що коли вона о 5 годині пішла в туалет, чоловіки ще розмовляли між собою, є неправдивими, бо Федір тоді був уже мертвим, а під’їзд – помитим. Також вона не змогла пояснити, звідки в неї на одязі та на обличчі з’явилася кров убитого.

Отже, суд визнав жінку винною у вбивстві Федора і засудив до семи років та шести місяців позбавлення волі.

Марія УЖАНСЬКА,  газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net