Чи можна їм вірити? Лісники запевняють, що всі вирубки довкола скандального нафтопроводу були законними

У відповідь на сюжет одного з центральних каналів про розкрадання колишнього газопроводу та нищення лісів зреагував не лише Геннадій Москаль, який у своєму репертуарі звинуватив журналістів у перекривленні інформації, але й Закарпатські лісники, якими останнім часом посилено опікується голова ОДА.

Нижче подаємо їхню відповідь без змін. А висновки робіть самі: кому вірити, а кому – ні.

“Нещодавня новина довкола трубопроводу, побудованого за часів Радянського Союзу, наробила неабиякого галасу як в загальноукраїнських так й місцевих ЗМІ. Частина труби проходить територією Перечинського держлісгоспу, де й проводяться роботи щодо її демонтажу.

Зі слів журналістів, труба була цілком таємною, а про її існування ніхто не знав, однак цей міф розвіює директор Перечинського лісгоспу. У підтвердження своїх слів, керівник наочно показує нам карти тих лісництв, де й проходить славнозвісний трубопровід. Слід зауважити, документам не один рік, тож ніякої таємності тут не було й немає. Більше того, відрізок труби на території лісфонду яка демонтується, складає близько 30% від загальної протяжності. Решта проходить територією місцевих сільських рад, де й проводилась журналістами відеофіксація. Зі слів журналістів, а також героїв їх сюжетів, нафтопровід призвів до екологічного забруднення лісових масивів, а також вирубки дерев. Якщо говорити про забруднення нафтопродуктами то звичайно, це повинні перевіряти відповідні органи, однак керівник Перечинського лісгоспу запевняє, лісфонд підприємства знаходиться набагато вище над рівнем моря ніж ділянки місцевих рад, тому залишків палива в трубі, яка давно не використовується, тут не було.

Що ж до вирубки лісу, про яку голосно заявляють активісти з екранів, то тут слід зауважити, що згідно із законодавством про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів, обслуговуючі підприємства в праві облаштовувати під’їзні шляхи, розчистку від чагарників для безперешкодної експлуатації. Для цього підрядник, а також Перечинська районна адміністрація звернулась із відповідним листом до держлісгоспу. Останній виписав лісорубні квитки та власноруч почав розчистку магістралі від чагарників.

Ніякої дорогоцінної або ж ділової деревини тут немає. Всі зрубані дерева та чагарник, держлісгосп спрямував для потреб населення та бюджетних установ. Тобто деревина, не що інше, як паливні дрова.

Сьогодні, на території лісфонду, підрядником вже проведена рекультивація грунту, а лісівниками зачистка лісосіки. В майбутньому, лісівники планують засадили колишню магістраль трубопроводу лісовими культурами. Тож через декілька років слідів від демонтажу труби в лісовому масиві ніхто не побачить” – йдеться у повідомленні  Закарпатського облуправління лісомисливського господарства.

zakarpatpost.net