Як закарпатцям зберегти саджанці до весни, якщо запізнилися з посадкою восени?

Якщо ви придбали саджанці, але не встигли посадити їх восени, то постає питання – як зберегти рослини до весни? Існує кілька способів: прикопування в землі, зберігання в неопалюваному підвалі або погребі, снігування, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

Прикопування

Перший спосіб – найпростіший, розповів «Господарським порадам» садівник Михайло Котляр.

«Щоб зберегти саджанці до весни, треба викопати або ямку (якщо саджанець один) або траншею (якщо їх багато). Важливо, щоб коріння саджанця були повністю під землею, а над ними – ще горбик землі висотою 25-30 см. Це захистить рослину від холоду. При цьому саджанець треба розташувати під кутом 45 градусів кроною на південь. Навесні сонячні промені будуть ковзати вздовж стовбура, не нагріваючи тканини, відповідно не буде сонячних опіків. І ще: коли випаде сніг, то саджанець завдяки такому розташуванню опиниться повністю під снігом, а це дуже комфортні умови для зимівлі», – роз’яснив господар.

Зберігання в підвалі

Це спосіб підійде тим господарям, у кого є підвал або погріб. Але варто звернути увагу на дотримання певних умов зберігання. По-перше, температура в приміщенні повинна бути не вище 0-4 градусів тепла, але і не нижче. Саджанці треба упакувати в плacтикoві мішки c вологим торфом або піском. Пeріoдично слід прoвіряти, чи достатньо вологи в кореневій системі і чи не з’явилася цвіль.

Снігування

При цьому способі саджанці зберігаються в добре упакованому вигляді під товстим шаром снігу. На ділянці слід вибрати засніжене і затінене місце, викопати в снігу яму до землі і під нахилом укласти в неї саджанці. Насипати зверху ґрунт (ні в якому разі не мерзлий), укрити шматком лутрacил (укривний матеріал для захисту рослин) і засипати снігом.

«Снігування більше підходить для зберігання качанів капусти, ніж саджанців. Навесні, коли сніг розтане, коріння опиниться на поверхні, тут же висохне. А найголовніше для збереження саджанця – щоб коріння знаходилися у вологому ґрунті, і при цьому щоб він був теплим. І це можливо саме при прикопуванні в землю, коли насипається горбик 25-30 см. Саджанцям буде дуже комфортно там зберігатися», – підкреслив Михайло Котляр.

zakarpatpost.net