Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 12 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

11 листопада відбулася нечувана для України подія – до Києва приїхав знаменитий на весь світ індійський йогін, містик і філософ Джаггі Васудев, відомий під іменем Садхгуру.

На зустрічі побували й представники газети «Неділя Закарпатські новини» та газети «Закарпатські оголошення».

Садхгуру є засновником фонду «Іша», благодійної організації, що нараховує більше 9 мільйонів волонтерів у 250 центрах по всьому світу, зокрема, в Індії, США, Англії, Лівані, Сінгапурі, Канаді, Малайзії, Уганді, Австралії. У нашій державі з візитом він вперше.

Індійський святий містик входить до ТОП-50 найбільш впливових людей Індії, у 2008 році його фонд «Іша» отримав найвищу винагороду у сфері охорони довкілля, за значний внесок у поліпшення і захист природи.

Просвітлів Садхгуру у 25-річному віці, а зараз має більше 100 мільйонів послідовників на всій планеті.

Угорщина не планує забирати частину Закарпаття під свій контроль.

Таке переконання висловив голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль на полях Ради регіонального розвитку, пише gazeta.ua.

“Угорщина не може прийняти таку кількість людей. Вона все робить, щоб ці люди залишилися на території Закарпаття, допомагає їм”, – сказав Москаль.

Він не бачить проблеми у подвійному громадянстві українців.

“Ми йдемо в Європу. Девіз: “Європа – без кордонів”. Тоді що дає подвійне громадянство? На паспорті члена Європейського Союзу не написана спочатку країна, а написано “Європейський Союз”. Ми хочемо в ЄС? Хочемо”, – сказав Москаль.

Українці у середньому витрачають 3086 грн у місяць на продукти. Найбільше – на м’ясо та рибу, молокопродукти, овочі та хліб.

На м’ясо та рибу витрачають майже 500 грн, молокопродукти — 300 грн, свідчать дані Держстату. У середньому на 174 грн у місяць українці купують овочів, на 153 грн — хліба, на 152 грн — кондитерських виробів. На фрукти, яйця та цукор витрачають менше 100 грн, пише Сегодня.

“У середньому на кожного припадає 123 грам фруктів у день. Правильно буде з’їдати до 300 грам. Овочів і картоплі загалом виходить 493 грам у день. Щоправда, корисніше половину картоплі замінити бобовими – квасолею, горохом. Однак картопля також потрібна. Вона джерело калію”, – наголошує президент асоціації дієтологів Олег Швець.

Ми розмовляємо із Сергієм Василюком в Ужгороді, під час патріотичного фестивалю “Карпатська Україна”. Вдень Сергій співає на початку історичного дискусійного заходу гімн ОУН “Зродились ми великої години”, на вечірньому концерті фесту “Тінь Сонця” – хедлайнери – виконують як свої відомі хіти, так і новий – “Останні ночі без тебе” разом із Христиною Панасюк.

Ми говоримо зі Сергієм Василюком про знакові пісні гурту, про їхні справжні сенси. Також під час розмови з музикантом дізнаємося, чому насправді гурт припинив співпрацю з відомим боксером Олександром Усиком і той перестав виходити на ринг під пісню “Козаки”, пише Укрінформ.

У мережі з’явилась інтерактивна карта “Рідні”.

Вона показує поширення прізвищ на території України, станом на довоєнні 2011-2013 роки, – пише “Вечірній Київ”.

Для того, щоб побачити, у яких регіонах проживають носії певного прізвища, треба ввести його українською мовою у спеціальному полі.

В результаті, крім статистичних даних поширення, подається походження прізвища з низки етимологічних словників, згадки в деяких козацьких компутах та реєстрах, а також карта поширення прізвища на території Польщі.

Матеріали взяли з архівів України і оцифрували.

” Весь Національний архівний фонд України в 680 архівних установах нараховує 37 млн одиниць зберіганн, – повідомили творці карти із товариства українських родовідників “Рідні” .- Знайти в числених каталогах архівні справи, стосовно населеного пункту ваших предків – справа рутинна і непроста. Протягом року ми працювали над оцифруванням і систематизацією різноформатних каталогів, щоб тепер мати можливість надавати зведений перелік джерел в короткий термін і в зручному форматі. Цей витяг ми називаємо джерельною довідкою”.

На Закарпатті вже кілька років вирощують ківі. Місцевий клімат підходить для вирощення тропічного фрукта. В’ячеслав Кантур вирішив розпочати цю справу ще й у Черкаській області. Тепер планує розширювати справу та збільшувати масштаби вирощування, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

Фермерством та аграрним бізнесом В’ячеслав Кантур вирішив зайнятися вже після виходу на пенсію – у 2014 році, до цього працював будівельником. Коли обирав нішу для роботи, його увагу привернула екзотична ягода – ківі. Для початку фермер вирішив посадити сорт Карпат Стратона Валентайн, тому що він морозостійкий. Зараз цей сорт витримує морози до мінус 28 градусів.

«Я був в Ужгороді у Генріха Стратона на ділянці, де знаходиться маточна плантація, і сам бачив десятки ліан і тисячі ягід на них. При плановому врожаю в 35-40 т/га і стійкому збуті це дуже  прибутковий вид сільськогосподарського бізнесу. Вигідніше, ніж вирощувати яблука, персики чи суниці. І я вирішив, що буду починати», – розповідає фермер vesti.dp.ua

Майкл Щур висміяв ситуацію на Рахівщині.

Йшлося про джинсу, яка зводить журналістів з розуму і вони починають бачити майбутнє.

Предметом для сюжету став сюжет про ремонт спорстзалу у селі Ділове Рахівського району.

Там зображено майже руїни і лунає голос за кадром, який сповіщає про те, що дерев’яні балки – основа для майбутнього спортзалу.

“Три дрючка, купа сміття, десь у кутку насрала коняка, ще нічого не побудовано і не факт, що буде, а сюжет про мецената вже є”, – каже майк Щур.

Також в програмі згадалі ринок на колії у Виноградові.

Сьогодні зранку багато закарпатських сайтів оприлюднили інформацію про те, що вовки загризли двох косуль.

Першим написав таке повідомлення на своїй сторінці у соцмережі депутат Рахівської райради Микола Кокіш-Мельник.

“В урочищі Лихий, який межує з Мармароським ПНДВ Карпатського біосферного заповідника та Устеріцьким лісництвом ДП “Рахівське ЛДГ” вовки вполювали двох оленьци”, – зазначив він.

Однак, по-перше, ніхто не бачив факту нападу хижаків, по-друге, навіть якщо вони загризли косуль – це природне явище, адже вовки – живі істоти, яким потрібно харчуватися.

Крім того, у тому ж Рахівському районі в минулому році двоногі хижаки вбили кількох косуль, ведмедя та рись. Жодного з них досі не покарано. А скільки повбивали диких тварин заради розваг інші і про ці випадки нікому не відомо!

Площа Поштова в Ужгороді колись була частиною вулиці Млинської  і, власне площею вона тоді ще не була, а лише вузенькою вуличкою, яка тільки з 1932 року отримала Поштову назву.

Цікаво, що на місці  Ужгородської міської ради раніше знаходилася керамічна школа, заснована ще в 1883 році, першим викладачем якої  був відомий скульптор і художник  Янош Петрідес. А от нинішню Пошту було зведено аж у 1932 році чехами під час будівництва кварталу Галагов.

Чим ще була відома Млинська вулиця? Які споруди ми можемо на ній упізнати?

Звичайно ж, альпінарій. І найбільше він сьогодні у нас асоціюється зі штучним озером, водоспадом та скульптурою  двом найбільшим художникам краю, засновникам закарпатської школи живопису Йосипу Бокшаю й Адальберту Ерделі. Однак раніше там була зовсім інша пам’ятка.

Кінець осені – пора їстівних каштанів. На Закарпатті вони не рідкість, тож нині плоди можна без проблем купити на «зелених ринках», особливо в Ужгороді, Мукачеві та Берегові. Ростуть дерева, які є екзотом, переважно у низинних районах області, рідко зустрічаються і на Воловеччині та Великоберезнянщині.

Плоди їстівного каштану – горіхи – дуже поживний і корисний сезонний продукт. Його трохи солодкувату м’якоть приємного молочного відтінку можна варити, запікати, смажити, використовувати для приготування гарніру або навіть десерту, пише популярна на Закарпатті газета «Домашня кулінарія».

Каштани дуже популярні в Італії, Франції та Іспанії як один із головних делікатесів вуличної їжі. Там каштани продають у простих паперових пакетах.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що Будапешт переніс видачу паспортів жителям Закарпаття з Берегового до угорського міста Кішварда.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Москаль повідомив журналістам перед початком Сьомого засідання Ради регіонального розвитку в Києві.

“Нічого не змінилося. Ну, перенесли видачу (паспортів – Ред.) в сусіднє угорське місто Кішварда (місто на сході Угорщини). Люди сіли на електричку, яка йде 7 хвилин, і вони вже у Кішварді і там приймають (громадянство – Ред.)”, – заявив голова ОДА.

У рамках передплатної кампанії на 2019 рік (I півріччя) у всіх відділеннях Укрпошти в період з 12 по 25 листопада 2018 року включно, проходитиме акція «Декада передплати».

Під час акції ви можете оформити передплату на окремі газети, які включені до «Каталогу видань України «Преса поштою» на 2019 рік (I півріччя)» за зниженими цінами.

Серед улюблених видань популярна на Закарпатті газета «Поради здоров’я»

Передплатний індекс: 12251

Ціна: 6 міс. – 18.41 12 міс. – 36.82 гривень.

Будьте здоровими і читайте улюблену газету «Поради здоров’я»!

Передплату можна оформити у будь-якому поштовому відділенні або у свого листоноші.

Заощаджуйте свої кошти, скориставшись можливістю оформити передплату на газету «Поради здоров’я» на пільгових умовах!

zakarpatpost.net