Якою колись була площа Поштова в Ужгороді і де стояв пам’ятник Добрянському?

Площа Поштова  колись була частиною вулиці Млинської  і, власне площею вона тоді ще не була, а лише вузенькою вуличкою, яка тільки з 1932 року отримала Поштову назву.

Цікаво, що на місці  Ужгородської міської ради раніше знаходилася керамічна школа, заснована ще в 1883 році, першим викладачем якої  був відомий скульптор і художник  Янош Петрідес. А от нинішню Пошту було зведено аж у 1932 році чехами під час будівництва кварталу Галагов.

Чим ще була відома Млинська вулиця? Які споруди ми можемо на ній упізнати?

Звичайно ж, альпінарій. І найбільше він сьогодні у нас асоціюється зі штучним озером, водоспадом та скульптурою  двом найбільшим художникам краю, засновникам закарпатської школи живопису Йосипу Бокшаю й Адальберту Ерделі. Однак раніше там була зовсім інша пам’ятка.

Ось як це описує його Йосип Кобаль:

«Ще на початку століття, у 1929 році у верхній частині альпінарію було встановлене погруддя Адольфа Добрянського роботи відомого скульптора міжвоєнного часу Олени Шіналі-Мондич. Воно простояло до 1939 року, коли  ніч з 22 на 23 травня група проугорськи налаштованих містян демонтувала пам’ятник і кинула його в річку Уж».

zakarpatpost.net