Як ми в ужгородському лісі гномів шукали

Ужгород – місто унікальне

Ужгород – це справжній рай, де знайти шматочок дикої природи можна всюди. Тут і річка протікає через усе місто, і лісів довкола достатньо, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Знайти затишний куточок, аби відпочити душею і тілом можна завжди, для цього не обов’язково навіть кудись їхати. Чого лише варта славнозвісна Кірпічка  з лебедями.

Або, наприклад, район Шахта. Там дійсно унікальна місцина з дикою природою. Колись на Шахті видобували будівельне каміння, від цього район і отримав таку назву.

Існує легенда, що десь там заховано скарби, які оберігають гноми. Утім зараз у таку містику мало хто вірить. Тож у казкових лісах шукають ужгородці не золото, а гриби.

Проте в будні грибарів тут немає. Хоча гриби є, при чому – різні.

Однак журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» вдалося знайти дещо інше – листівку  рідного видання. Приємно, що газету читають всюди і навіть на відпочинок люди беруть із собою улюблену газету.

Також неподалік є джерело зі срібною водою і назвою «Бігар Морішка», яке колись рятувало місцеве населення від багатьох хвороб і з якого цілющу вологу набирають досі.

Серед дерев є дивні кургани, схожі на піраміди. Вони ймовірно залишися тут ще з часів Другої світової війни. Є й сховище, яке служило укриттям солдатам. А з історії відомо, що в 1944 році на шахтинське кладовище возили загиблих німецьких і угорських солдатів та офіцерів з гірських районів, де проходили бойові дії. Тоді на госпіталь перетворили навіть Ужгородську гімназію.

А зараз в унікальному лісі на Шахті дуже гарно. Осінь розфарбувала дерева у різні барви. У повітрі запах листя, а під ногами багато жолудів.

Тут всюди відчувається чиста енергетика природи, на душі стає спокійно і хочеться побути в цьому храмі природи якомога довше.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net