Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 13 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Собор єпископів Української Православної Церкви, який зібрався у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі 13 листопада 2018 року, заслухавши Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія про виклики, що постали протягом останнього часу перед Українською Православною Церквою, ухвали, що зберігає вірність Москві.

Мукачівська єпархія православної церкви Московського патріархату, у свою черргу, засвідчила вірність Онуфрію.

Про жінку, яка понад два роки живе на вулиці в Тернополі, у Facebook на сторінку «20 хвилин» написала Галина Струк.

Жінка каже, що безпритульна не просить грошей, не п’є. Їй потрібні житло та медична допомога. У соцслужбі кажуть, що пропонували жінці і житло, і меддопомогу, але вона відмовляється.

– Вже більше 2 років спостерігаю наступну ситуацію: на вул. Чорновола «проживає» ця бабулька, – каже Галина Струк. – Так, вона безхатченко. Але це людина, це жінка доволі похилого віку, вона не вживає алкоголь, не просить грошей. Вона сидить і доживає віку. Коли їй дала подушку, бабця не повірила, що може нею користуватись.

Жінка каже, що зверталась в соціальну службі уже 5-6 разів, навіть надсилала їм дані дислокації на Viber.

– Але вони то не застають її на місці, то самі не на місці, – каже пані Галина. – Тільки я застаю. Соцслужби! Ви отримуєте зарплату! Прилаштуйте жінку, їй потрібно медичне обстеження, бо у її сумочці купа медикаментів. Їй потрібна ванна, чистий одяг і місце проживання.

В Україні запропонували заборонити продаж виробів медичного призначення в аптеках, зокрема, шприців, крапельниць та БАДів. Відповідний законопроект під номером 8591 зареєстрували в парламенті.

Про те, що запропонований документ може змінити та як це позначиться на українцях на брифінгу 5 листопада розповів директор Аптечної професійної асоціації Володимир Руденко. Як передає “Укрінформ”, законопроект №8591 забороняє аптечним пунктам продавати все, крім ліків.

“Тобто з прийняттям нового закону аптеки не зможуть реалізовувати такі необхідні товари, як шприци, крапельниці, вату, марлю, пластир, стерильні рукавички та іншу продукцію для медичних цілей”, ‒ повідомив Руденко.

Відзначається також, що Міністерство охорони здоров’я підтримало вищевказаний законопроект “Про внесення змін до закону України “Про лікарські засоби” після внесення до нього правок. У разі його прийняття мінімальна допустима відстань між аптеками складе 500 метрів.

У вiвторок, 13 листопaдa, в мiстi Хуст покiнчилa з життям сaмогубством мiсцевa жителькa. Її знaйшли повiшеною у влaснiй квaртирi.

У ГУ НПУ Зaкaрпaтської облaстi видaнню 0312 розповiли детaлi трaгiчного випaдку.

“Сьогоднi, 13 листопaдa, близько 11 години рaнку у полiцiю Хустa нaдiйшло повiдомлення вiд фельдшерa швидкої допомоги мiстa про те, що вони констaтувaли смерть мiсцевої жительки 1973 року нaродження через повiшення. Прибулa слiдчо-оперaтивнa групa, переговорили з мaмою зaгиблої. Вонa скaзaлa, що у дочки остaннiм чaсом був депресивний стaн. Тiло нaпрaвили нa експертизу, обстaвини нaрaзi з’ясовуються”, – повiдомили у полiцiї.

За інформацією видання zakarpatpost.net мова йде про викладачку медичного училища.

Авантюра протяжністю п’ять днів у форматі монодрами.

В Ужгороді нещодавно відбувся перший театральний фестиваль «Монологи над Ужем», який за резонансом затьмарив чимало традиційних за відзначенням інших подій.

Організатором незабутнього, нечуваного досі для Закарпаття фестивалю виступила газета «Неділя Закарпатські новини» спільно з Ужгородською міською радою.

Ідея зібрати у маленькому місті, яке до цього вперто вважали не надто театральним справжнє сузір’я акторів із різних країн – Словаччини, Польщі, Румунії, Грузії та України… у період зародження багатьом здавалася справжньою утопією і трималася на плечах практично кількох людей.

Мистецтво перетворення – річ тонка. Але цікава.

І найбільше про те, як змінити жінку, зробити її більш вродливою, підкреслити її вроджену красу і приховати недоліки, знає стиліст-візажист із Ужгорода Юрій Абросімов, людина з більш ніж 35-річним стажем, справжній майстер, педагог і просто цікава особистість.

У прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з ним про чоловічу красу.

Чи часто до вас за макіяжем звертаються чоловіки?

Зараз за зовнішністю доглядає дуже багато чоловіків і це – нормальне явище. Це – не лише загальна гігієна, але й захист від старіння, несприятливого навколишнього середовища. Звісно, хто який рівень догляду може собі дозволити. Для когось взагалі достатньо просто ходити в перукарню і стригтися, голитися, а хтось відвідує косметолога… Та до візажиста найчастіше звертаються перед фотосесіями, хлопці – перед весіллям. Часто буває таке, що людина жила собі жила, вкривалася прищиками і тут вирішила одружитись. Тоді просить – замаскуйте. Звісно, я це роблю, щоб легше було працювати фотографу, але за шкірою потрібно дбати завжди, правильно харчуватися, що теж дуже важливо. Деколи також чоловіки звертаються для рекламних фотосесій, наприклад, під час передвиборчої кампанії. На фото для білбордів вони хочуть мати доглянутий вигляд. Але трапляється й таке, що звертаються, коли роблять просто якісь фотосесії – чи сімейні, чи корпоративні, чи з друзями.

Крім лебедів на озері Кірпічка живе й багато інших цікавих птахів і в одного з них зламана доля.

Це – качурик Тоша.

Його з родини, як і лебедя Гошу, також вигнали, але не через те, що він найсильніший, а навпаки – бо він найслабший і ніколи не зможе літати. У пташеняти зламане крило. Воно плаває одиноко, або тримається біля лебедів. Поруч із ними йому перепадають хоч якісь харчі. Причиною каліцтва кривенького каченятка, скоріш за все, є атаки з боку лисок – чорних птахів із білим дзьобом, які вважаються харчовими конкурентами качок і живуть поряд із ними на Кірпічці. Ці пернаті поводяться агресивно і намагаються заклювати каченят у перші ж дні після їхньої появи на світ. Ганяють вони навіть дорослих селезнів, тож що вже казати про малюка Тошу.

Тим не менше, пташенятко всіма силами бореться за життя, шукає їжу і намагається привертати до себе якомога менше уваги, оскільки у разі небезпеки здійнятися в небо він не зможе.

У Чехії в районі містечка Трішінец в смертельне ДТП потрапили п’ятеро українців. Про це повідомляє etcetera.media.

Мікроавтобус «Mercedes», в якому знаходилося п’ятеро українських заробітчан з Виноградівського та Хустського районів Закарпатської області, зіткнувся з вантажівкою.

В результаті страшної аварії четверо українців загинули.

П’ятий пасажир – жінка у важкому стані була доставлена в лікарню.

На Закарпатті не вистачає гарних фонтанів. Фонтани, звісно, є, але тільки один, на площі Народній, цікавий і з родзинкою. Є ще гарний у Виноградові, але дуже маленький, хоча невеликому місту він дійсно пасує. А от у Хусті три нові фонтани, відкриті кілька тому, нагадують радянські мавзолеї. Їх зроблено з гранітних плит, наче надгробки.

У Мукачеві хоч і встановлюють штучні водограї, однак вони не є гарними, проекти не цікаві. На старі теж варто звернути увагу. Бо місто позиціонує себе як туристичне, а фонтани доісторичні.

Навіть у Берегові оригінальніші, і їх переробили із радянських.

У обласному центрі Закарпаття старий фонтан із русалкою давно варто осучаснити, до нього можна б додати яскравих деталей, аби зробити його адаптованим до сьогодення. Зовнішньо він дуже застарілий.

А от на Поштовій взагалі фонтан нагадує басейн. Саме тут проситься найкращий у місті фонтан, адже поруч, набережною, завжди гуляють туристи, та й у період цвітіння сакур, які ростуть неподалік, на площі завжди людно.

zakarpatpost.net