На Закарпатті скоро будуть воскрешати слонів. А корови вимруть?

Автомобільні шини на Закарпатті ніде не утилізуються. Їх найчастіше просто викидають там, де заманеться. Особливо в селах. Але не тільки.

Газета «Неділя Закарпатські новини» раніше писала про кладовище шин в Ужгороді. Тоді автомобільні покришки хтось просто поскидав у річку, неподалік від стадіону «Авангард». При цьому ніхто не думав, що шкідлива гума негативно впливає на підводних мешканців, а разом  із ними – на тих, хто харчується рибою – птахів, тварин та навіть людей.

Але й це ще не все. У Ізі, столиці лозоплетіння, щоосені палять шини. Ні, там не черговий Майдан починається, а місцеве населення таким чином варить лозу. Гілки верби складують у великі казани з водою, і ставлять на багаття, яке розводять не з дров,  а зі старих покришок.

Тож після такого варіння «автомобільного бограчу» над селом стоїть такий густий чорний смог, що він доходить аж до Хуста і запах такий неприємний, що від нього на очі навертаються сльози.

А от у Києві діють пункти прийому і переробки шин. Відомо, що в Україні за рік накопичується близько 25 тисяч використаних шин, а це – 150 тон гуми.

Більше читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»

У продажу з 16 листопада.

zakarpatpost.net