Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

У Мукачеві почали тестувати Інтерсіті, що сполучить Закарпаття з Угорщиною. Поїзд прибув о 12:00 в середу, 14 листопада. Назад відправиться о 16:00 за київським часом, інформує власкор Mukachevo.net з місця подій з посиланням на працівників станції «Мукачево» та Укрзалізниці.

Власне поїзд для сполучення надала угорська сторона – компанія MAV-START nemzetkozi utazasok.

За попередньою інформацією від Укрзалізниці, вартість квитків на інтерсіті Мукачево – Будапешт складе від 700 до 1100 гривень. Поїзд зупинятиметься також у Ніредьгазі та Дебрецені.

Багато хто з закарпатців утримує вдома кіз. Яких тільки порід немає в нашому краї. У тому числі – зараз модні різні екзоти, що дають більше, ніж звичні кози молока.

А от у київському зоопарку живуть Валлійські чорношиї кози. Це  – м’ясомолочна порода, що дає в середньому 2 літри молока на день.

Вони дуже хороші турботливі мами, мають довгу густу шерсть, яку потрібно періодично розчісувати. Тварини спокійні, хоча козли часом бувають агресивними, товариські, чудово переносять сніг, дощ, люблять вітер.

Оскільки порода є гірською, для Закарпаття вона могла б чудово підійти, хоча б для екоферм з метою залучення туристів.

Автомобільні шини на Закарпатті ніде не утилізуються. Їх найчастіше просто викидають там, де заманеться. Особливо в селах. Але не тільки.

Газета «Неділя Закарпатські новини» раніше писала про кладовище шин в Ужгороді. Тоді автомобільні покришки хтось просто поскидав у річку, неподалік від стадіону «Авангард». При цьому ніхто не думав, що шкідлива гума негативно впливає на підводних мешканців, а разом  із ними – на тих, хто харчується рибою – птахів, тварин та навіть людей.

Але й це ще не все. У Ізі, столиці лозоплетіння, щоосені палять шини. Ні, там не черговий Майдан починається, а місцеве населення таким чином варить лозу. Гілки верби складують у великі казани з водою, і ставлять на багаття, яке розводять не з дров,  а зі старих покришок.

Тож після такого варіння «автомобільного бограчу» над селом стоїть такий густий чорний смог, що він доходить аж до Хуста і запах такий неприємний, що від нього на очі навертаються сльози.

А от у Києві діють пункти прийому і переробки шин. Відомо, що в Україні за рік накопичується близько 25 тисяч використаних шин, а це – 150 тон гуми.

Кажуть, що діти – це квіти життя, але додають, що під своїм вікном достатньо двох-трьох, інші нехай цвітуть під чужими.

На Закарпатті так вважають не всі, бо за рівнем народжуваності область постійно в лідерах у межах України. Хоч бейбі-бум у всій державі давно пройшов, та все ж, за даними головного управління статистики,   кожна четверта закарпатська породілля є багатодітною мамою, торік 742 жінки народили четверту дитину, 386 – п’яту, 262 – шосту, 141 – сьому, 227 жінок – восьму і більше дітей, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У наш час, коли на кожному кроці чути нарікання про важке життя, низькі зарплати та відсутність роботи, така ситуація є дещо дивною, бо кому на голову закарпатки приводять на світ стількох нащадків – собі чи державі… а може більшість просто народжує заради того, аби отримувати соціальну допомогу?

Наразі з’ясовувати причини багатодітності ми не будемо, поговоримо про забобони, пов’язані з дітьми.

Газета «Неділя Закарпатські новини» дослідила найбільш розповсюджені з них, аби розвіяти міфи у їхню всепереможну силу та вплив на наше життя.

Вчора, 13 листопада, на лінію «102» надійшло повідомлення про сімейну сварку у селищі Королево Виноградівського району.

На місце події прибули працівники слідчо-оперативної групи відділення поліції. Як з’ясували поліцейські, під час розпиття алкогольних напоїв між 33-річним чоловіком та його 58-річним батьком виник конфлікт. В ході бійки син дерев’яною палицею та металевими ножицями спричинив батькові тілесні ушкодження.

Потерпілого з проникаючим пораненням доставили до реанімаційного відділення Виноградівської районної лікарні. За його життя борються лікарі.

Про це повідомляє поліція Закарпаття.

За фактом умисного нанесення тяжких тілесних ушкоджень у поліції розпочали слідство за ознаками частини 1 статті 121 Кримінального кодексу України. Зараз вирішують питання про повідомлення виноградівцю про підозру у вчиненні злочину та обрання йому міри запобіжного заходу. У справі триває слідство.

Ціни на нерухомість на Закарпатті в цьому році майже незмінні.

Як розповіли в газеті «Закарпатські оголошення», в середньому будинки в Ужгороді у листопаді коштують 2-2,5 мільйонів гривень.

Наприклад, у районі УжНУ двоповерховий будинок на 5 кімнат площею 400 кв.м. коштує 2 653 065 грн.

На вулиці Північній одноповерховий із трьох кімнат площею 120 метрів квадратних – 2 653 065 грн.

Одноповерховий із 4 кімнат площею 117 метрів квадратних біля готелю «Прага» – 2 376 447 грн.

У мікрорайоні «Підлипки» двоповерховий із 3  кімнат площею 91 метр квадратний із альтанкою та фруктовим садом – 1 875 632 грн.

Двоповерховий на сім кімнат у центрі міста – 3 494 775 грн.

Двоповерховий на околиці міста на 4 кімнати з євроремонтом – 6 982 875 грн.

«13 листопaдa, близько 11 години рaнку до чергової частини Хустської поліції поступило повідомлення вiд фельдшерa «Швидкої допомоги» про те, що лікарі констaтувaли смерть мiсцевої мешканки 1973 року нaродження через повiшення. Слiдчо-оперaтивнa групa, яка прибула на місце події, поспілкувалася з мaмою зaгиблої. Жінка запевнила, що у дочки остaннiм чaсом був депресивний стaн», – повiдомили у полiцiї.

Але що підштовхнуло її до депресії? Невже в колективі відбувалося щось таке, що призвело до нервового розладу? Чи в її родині виникли проблеми?

Газета «Неділя Закарпатські новини» поспілкувалася зі знайомими 45-річної Оксани Янюк і спробувала знайти причину трагедії.

Виявляється, жінка була давно розлученою, друзів не мала, мало з ким спілкувалася. Можливо, якби вона мала з ким поговорити про наболіле, трагедії б не трапилось. Ймовірно, в її душі давно коїлося щось недобре. Тим більше, що всі в один голос запевнили, що вона давно була пригніченою. Але цікаво, чому ні з ким не поділилася про те, що її турбувало. У неї навіть не було сторінки в соцмережі, а там як-не-як багато хто знаходить співбесідників бодай для того, аби незнайомим у реальному житті людям висповідатися, або просто поспілкуватися про буденні речі чи за вподобаннями.

Утім потребу в спілкуванні жінка мала, але чомусь не наважувалася нікому відкрити душу.

Екс-керівнику СБУ в Ужгороді підпалили дві машини.

За інформацією «Першого Кабельного», ці автомобілі належать Михайлу Феделешу, який з вересня 2013 року очолював управління СБУ в Закарпатській області.

В Ужгороді на вулиці Рилєєва близько першої години ночі середи, 14 листопада, сталося загоряння двох автомобілів, повідомили рятувальники. За інформацією місцевих ЗМІ, автомобілі належать екс-керівнику управління Служби безпеки України в Закарпатській області Михайлу Феделешу, пише zaxid.net.

За повідомленням рятувальників, Першим загорівся автомобіль Audi Q5, який згорів повністю, а від нього полум’я перекинулося на автомобіль Volkswagen Touareg, який отримав значні пошкодження. Причин загоряння автомобілів рятувальники не повідомили.

ЗМІ розповіли подробиці про закарпатських заробітчан, котрі загинули в ДТП у Чехії 11 листопада.

Кількість жертв ДТП у Чехії, в яку надранок неділі, 11 листопада, потрапив мікроавтобус із закарпатськими заробітчанами, зросла до п’яти. Інформацію про смерть жінки, яку після аварії доставили в реанімацію, підтвердили її родичі, пише zaxid.net.

Місцевий телеканал «Sirius» з’ясував подробиці про аварію та про закарпатців, які в ній загинули. Відомо, що аварія сталася близько 4:00. Двоє загиблих – із Хустського присілка Кіреші, ще троє – включно з жінкою, котра згодом померла – із Виноградівського району. Керував мікроавтобусом 20-річний Євген Росоха, який займався пасажирськими перевезеннями і саме повертався додому. Про його загибель дізналися у неділю ввечері від родичів, які також працюють у Чехії.

У Євгена залишилась дружина, яка зараз на 7 місяці вагітності. Вони розписалися у серпні, а відгуляти весілля планували після Різдва.

Зі слів бабусі загиблого Мокрини Лукач, у реанімації померла і п’ята постраждала. Вона була рідною сестрою дружини Євгена і мешкала на Виноградівщині.

Цього року в Україні у дорожню інфраструктуру інвестували рекордну суму — 50 млрд гривень.

Зокрема лише у дорожнє будівництво безпосередньо з Дорожнього фонду інвестували 32,6 млрд гривень, йдеться на сайті Міністерства інфраструктури, пише OBOZREVATEL.

“Фактично, за всіма іншими джерелами фінансування, — це майже 50 млрд гривень — рекордна суму для України”, — повідомив глава відомства Володимир Омелян під час інспектування дорожніх робіт у Житомирській області.

За його словами, субвенція на ремонт доріг місцевого значення та комунальної власності Житомира передбачена в обсязі 617,2 млн гривень. Також в області тривають роботи з реконструкції ділянки на автодорозі М-06 Київ — Чоп вартістю 42,3 млн євро.

Справжнє диво можна спостерігати на території грецького острова Кефалонія, де мешкають невивчені наукою теплокровні змії, які щорічно збираються на свято Успіння на місці колишнього монастиря. Свідком цього явища став і греко-католицький священик Аркадій Зейкан. На своїй сторінці у Фейсбуці разом зі світлинами він виклав і свої враження від побаченого, пише надзвичайно популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

«Щороку на свято Успіння на грецькому острові Кефалонія в один з храмів сповзають отруйні змії і прямують до ікони, що знаходиться в центрі. При цьому вони нікого не чіпають, не кусають, навіть коли люди беруть їх у руки. З ними навіть діти граються. І триває це доти, поки не закінчиться служба. Після служби змії покидають храм. Місцеві попереджають: коли змія виповзла з храму, її в руки брати вже не можна – це вже не ті змії, вони можуть вжалити.

Показав я відео про цю подію своїм парафіянам. І одна з них мудро помітила, ці змії – це ми, парафіяни. Поки знаходимося в храмі, всі такі добрі, хоч до болячки прикладай. А як тільки повертаємося додому, відразу стаємо такими зміями, що краще не підходити.

Закарпатець встромив ніж у шию таксистові, а далі почав його душити. Робота таксистів стає все більш небезпечною. Останнім часом у області скоюється все більше нападів на представників цієї професії.

Чи то любителів їздити на халяву побільшало, чи то злочинці зовсім знахабніли і почали не лише обкрадати будинки та грабувати людей на вулицях, але й робити замахи на життя та привласнювати кошти людей за кермом, знаючи, що в них завжди є готівка, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

29 червня 2017 року о 00:10, знаходячись на задньому сидінні в салоні автомобіля, що рухався по автодорозі сполученням Київ-Чоп, діючи умисно і маючи на меті заволодіння грошовими коштами таксиста та заподіяння йому смерті, Василь попросив його зупинитися на узбіччі дороги неподалік с. Ганьковиця Свалявського району. Діставши заздалегідь приготовлений ніж, скоїв напад на водія, нанісши йому множинні удари ножем у життєво важливі органи, спричинивши рани голови, шиї, тулуба та рук, синці підочної ділянки зліва, проникаюче ножове поранення грудної клітини з ушкодженням діафрагми та печінки.

zakarpatpost.net