АНОНС. Нині задарь нянько мамку не цілує. Чому закарпатці так люблять шару?

Україна вже 27 років незалежна, багато хто навіть не жив у Радянському Союзі, але в головах багатьох залишається радянський менталітет. Саме гасла тих часів про те, що все має бути безкоштовно, що хтось комусь щось зобов’язаний досі можна почути як від молодих, так і від старих, як від безробітних, так навіть від деяких підприємців.… і не лише почути. Хоча насправді навіть тоді нічого ніде безкоштовного (тобто шарового) не було.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Хіба можна було колись піти в магазин, набрати собі повний кошик продуктів, не розрахуватися і понести додому? А хіба ви будете працювати без зарплати? Виконуватимете свою роботу просто за «спасибі»? Можливо й так, але не довго. Тож чому закарпатці так люблять халяву і чому за деякі послуги так неохоче розраховуються? – пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Саме це й намагалася з’ясувати газета «Неділя Закарпатські новини».

На шару навіть оцет солодкий?

Це прислів’я давно стало часткою не лише життя багатьох, але й способом мислення. Халяву люблять усюди, не лише на Закарпатті. У нас хоч за щось задарма люди нерідко ставлять алдомаш, тобто гостину.

Жаргонне значення слова «халява» — це щось безплатне. Припускають, що вираз походить  від звичаю наших предків ховати на бенкетах пригощання в халявах, щоб можна було поїсти безкоштовно ще раз. За іншою версією, коли древній селянин наймався на сезонну роботу, роботодавець повинен був не тільки заплатити йому грішми, а й дати тканину на одяг і шкіру для взуття. Мірку для шкіри знімали по ступні. А скільки працівник отримував на халяву (буквально на халяву чобіт), залежало тільки від щедрості роботодавця. Крім того, бідні люди брали «на халяву», тобто ховали в чоботи дрібні подарунки, у тому числі їжу.

Які найчастіше послуги закарпатцям хочеться отримати на халяву? Як на це реагують ті, від кого чекають шари? Якою є халява в Інтернеті?  

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 16 листопада.

zakarpatpost.net