Закарпатський тиждень: Взяв, бо самому треба!

Тиждень видався щедрим на позитив! Чи просто не хочеться акцентувати увагу на негативі? Як би там не було, виділимо кілька подій останньої семиденки, які варті того, щоб лишитися у списку симпатичних дат року 2018. А він, не забуваймо, впевнено котиться до завершення, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Закарпаття – в епіцентрі!

Цьогорічний День української писемності і мови Мінкульт вирішив відзначити на Закарпатті. Принаймні, саме наш край став осередком культурних подій, приурочених до цього дня. Потужний десант топових письменників у школах та інститутах; тематичні ролики – на телебаченні, зустрічі майстер-класи; диспути у театрах та на площах! Упродовж кількох днів рівень інтелектуального, художнього, красного слова сягнув у Закарпатті апогею! Лишається відкритим питання, чи то закарпатцям хотіли нагадати, що мова у нас одна, чи то літераторів переконати у тому, що українці у найзахіднішому регіоні таки є…

Закарпаття – під захистом!

Угорщина передала Закарпаттю чергову партію вакцин для щеплення від кашлюка, дифтерії, правця та поліомієліту. Гуманітарний вантаж українській стороні особисто передав відповідальний за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької та Закарпатської області, а також за координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону Іштван Грежа, який наголосив: ця вакцина призначена для всіх без винятку дітей, котрі проживають на Закарпатті, а не тільки для угорців. Теперішньої партії «Тетраксиму» вистачить приблизно на 4 – 5 місяців для проведення первинного вакцинального комплексу.

Закарпаття продається…

На Закарпатті стартував щорічний благодійний аукціон «Купи зустріч – подаруй дитині свято». Лише за перший тиждень акції загальна сума зроблених ставок (найбільших із запропонованих під кожним лотом) сягнула 86 770 гривень. До участі в акції зареєструвалось 335 учасників, під чиїми фото наразі вже є близько 2 тисяч коментарів. А це значить, що наприкінці акції можна розраховувати на чималу суму, яку буде спрямовано на підтримку дитячих будинків. А саме це є метою акції, яка відбувається десятий рік!

Закарпаття купує…

У незвичний спосіб можна допомогти не лише людям, але й тваринам. Організація «Барбос», яка займається реальною допомогою бездомним тваринам, запропонувала дистанційне «усиновлення». Купуючи реалістичний портрет тварини, намальований талановитою дівчинкою, власник забезпечує «дистанційного» вихованця всім необхідним на місяць. Гарна картинка – спосіб нагадування, що десь, можливо, за десяток кілометрів одній тварині стало ситніше і тепліше.

трохи краде…

Близько 4 ранку ужгородські патрульні отримали повідомлення про крадіжку на вулиці Минайській. Заявник повідомив, що невідома особа вантажить у авто речі, які явно їй не належать. На місці події інспектори виявили чоловіка, який складав у своє авто тротуарну плитку. А на запитання: звідки бруківка, відповів, що взяв її із автобусної зупинки, бо йому треба додому. Вам здається дивним, що цю інформацію ми відносимо до позитиву? Аргументуємо: 1) свідомий і пильний свідок не полінувався повідомити поліцію; 2) чи не вперше поліція упіймала на гарячому крадія громадського (чи може, муніціпального) майна; 3) чесний злодій не без почуття гумору: взяв, бо самому треба!

… і фестивалить

16-18 листопада в Ужгороді відбудеться свято молодого вина «Закарпатське божоле». Фестиваль проходитиме у винних підвалах культурно-історичного комплексу «Совине гніздо». Головний організатор – Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття, яку очолює Олександр Ковач, за підтримки міської ради. У п’ятницю, 16 листопада, у перший день свята, кращі винороби представлять свою продукцію у підвалах «Совиного гнізда». Відкриття винного фестивалю – у суботу, 17 листопада, о 13 годині. Із 12 години того ж дня працюватиме тематична фотозона. Фестиваль триватиме і в неділю. Організатори підготували і концертну програму: гостей фестивалю розважатимуть гурти «Анця», «Рокаш» та «Чаламада».

Віра МЕЛЬНИК, неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net