Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 19 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Лебеді в Ужгороді – птахи улюблені, тому про них говорять дуже багато всього.

Утім чи все є правдою?

Спробуємо це з’ясувати.

Лебеді будують гніздо з очерету і вимощують його власним пір’ям. Під час линьки шипуни втрачають майже все оперення на крилах і якийсь час не можуть літати. При цьому спочатку линяє самка. Коли її махове пір’я повністю зміниться, линька починається у самця.

Коли ж мама-лебедиця висиджує малюків, батько завжди пильнує її безпеку. Якщо він бачить якусь загрозу, одразу готується до атаки – широко розкриває крила, настовбурчує пір’я на спині і, вигнувши шию, пливе до супротивника. Зблизька він б’є  його дзьобом та крилами. Птах настільки сильний, що може вбити лисицю.

Більшість із них живуть або одиноко, або у зграях, а пари створюють далеко не всі лебеді. Прожити ж королівські птахи можуть аж до 50 років, хоча середня тривалість їхнього життя 28 років.

Лебеді в Ужгороді – птахи улюблені, тому про них говорять дуже багато всього.

Утім чи все є правдою? Спробуємо це з’ясувати.

Москаль: «Часткова вина за смерть прикордонника на Закарпатті лежить на Верховній Раді України»

Про це повідомляє пре-служба Закарпатської ОДА.

Сьогодні на Хмельниччині ховають начальника відділу прикордонної служби «Ділове» майора Вадима Березинського, котрого під час інциденту на українсько-румунському кордоні в ніч на минулу п’ятницю переїхав автомобілем контрабандист.

– Закарпатська обласна державна адміністрація висловлює щирі співчуття рідним і близьким Вадима Березинського, котрий загинув, виконуючи свої службові обов’язки, – зазначає Геннадій Москаль. – Водночас мусимо наголосити, що часткова вина за смерть прикордонника лежить на Верховній Раді України. Різкий сплеск контрабанди відбувся в 2012 році – одразу після того, як Верховна Рада за ініціативою А.Портнова (керівник одного з управлінь Адміністрації Президента часів Януковича) та І.Калєтніка (голова Держмитслужби України періоду Януковича) скасувала кримінальну відповідальність за контрабанду товарів. З тих пір виникла дуже дивна ситуація – у всіх наших сусідів (а територією Закарпаття проходить державний кордон України з чотирма країнами Євросоюзу) за контрабанду передбачена кримінальна відповідальність, і тільки ми притягуємо контрабандистів до адміністративної відповідальності – штрафу з конфіскацією контрабандних товарів та засобів їх переміщення.

19 листопада поїзд сполученням Лисичанськ-Ужгород проїжджаючи в Мукачеві поблизу станцї «Мукачево Прилад» збив чоловіка.

Очевидці розповідають, що чоловік бачив поїзд, який прямує по колії, але йому стало погано. Він вирішив перейти залізничний шлях, але впав на коліна та потрапив просто на рейси, пише Mukachevo.net.

Машиніст помітив чоловіка та звуковими сигналами давав знак, що не може різко зупинитись. На щастя, все обійшлося незначними травмами.

Українці в 2019-му будуть заробляти в середньому на 16% більше, зазначається в інфляційному звіті НБУ. Водночас ціни, відповідно до планів регулятора, виростуть на 5%. В першу чергу значну прибавку варто очікувати в великих містах, відзначають експерти.

OBOZREVATEL розібрався, скільки зароблятимуть українці в 2019-му і кому пощастить більше за всіх.

Роботодавці скаржаться на кадровий голод, а працівники – на зарплати

Головна причина, чому українці приймають рішення звільнитися, недостатній розмір зарплати, йдеться в дослідженнях великого кадрового порталу. Близько 44% опитаних заявили, що змінюють роботу раз у два-чотири роки. З цієї ж причини робочі руки їдуть на заробітки в сусідні країни – Польщу, Чехію, Естонію – там платять у кілька разів більше. Уже в кінці цього року середня зарплата в Україні досягне 10 тис. грн, такий прогноз неодноразово озвучували в Кабінеті міністрів. Правда, жителі столиці в середньому вже заробляють більше 13 тис. грн, а в Херсонській області – всього 7,4 тис.

Укразалізниця відмовилася обслуговувати 14 станцій на Закарпатті.

Надійшла відповідь від Укрзалізниці на звернення депутатів облради.

Мова йде про залізничні станції області: Берегово, Рокосово, Чорнотисів, Есень, Ясіня, Великий Березний, Рахів, Жорнава, Солотвино ІІ, Боржава, Тячів, Буштино, Кольчино.

Автомобільні шини на Закарпатті ніде не утилізуються. Їх найчастіше просто викидають там, де заманеться. Особливо в селах. Але не тільки.

Газета «Неділя Закарпатські новини» раніше писала про кладовище шин в Ужгороді. Тоді автомобільні покришки хтось просто поскидав у річку, неподалік від стадіону «Авангард». При цьому ніхто не думав, що шкідлива гума негативно впливає на підводних мешканців, а разом  із ними – на тих, хто харчується рибою – птахів, тварин та навіть людей.

Але й це ще не все. У Ізі, столиці лозоплетіння, щоосені палять шини. Ні, там не черговий Майдан починається, а місцеве населення таким чином варить лозу. Гілки верби складують у великі казани з водою, і ставлять на багаття, яке розводять не з дров,  а зі старих покришок.

Тож після такого варіння «автомобільного бограчу» над селом стоїть такий густий чорний смог, що він доходить аж до Хуста і запах такий неприємний, що від нього на очі навертаються сльози.

Біля озера Кірпічка місцеві рибалки та відпочиваючі споюють ворон.

Мало того, що самі на природі розпивають спиртне, ще й пригощають пивом пернатих.

Захмелілі птахи не можуть потім літати, засинають на ходу.

Однак у цьому плані ворони є досить витривалими. Видно, звикли до таких пригощань.

Цими днями журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» став свідком цікавої картини.

Неподалік від озера ворона знайшла стакан із недопитим алкоголем. Вона одразу  почала заглядати в одноразовий посуд і дегустувати останки напою. Видно, пиво їй давно до смаку, адже перната швидко випила все, що було на дні.

Цікаво, що як запевнили рибалки, так вона робить уже далеко не вперше. Очевидно, спритним птах ласує вже досить давно.

В Ужгороді обстріляли п’яту школу.

Правоохоронцi з’ясували, що пошкоджено чотири вiкна, на яких присутнi маленькi отвори, ймовiрно пневматичною чи травматичною зброєю. Скло цiле.

Хто в Ужгороді обстріляв п’яту школу?

Дана подiя внесена в Журнал єдиного облiку. Збирається уся iнформацiя. Встановлюються особи, якi скоїли дане правопорушення. Вiд цього буде залежати квалiфiкацiя правопорушення.

Як повідомляв zakarpatpost.net, у мережі з’явилося відео, як працівниця поліції та митник розкрадають нову сучасну зупинку в ужгороді.

Про подію повідомив журналіст Віталій Глагола, а відео опублікувала компанія УЖНЕТ

“Вже усі бачили відео, як крадуть будматеріали із нової зупинки на Митній! На відео засвітилось і авто із номером. Знаючи номер і марку – закинули в інтернет-бот номер авто і дізнались власника – це жінка Мельник Марина Іванівна, – написав Віталій.

А згодом додав:

“Але ж ми не будемо її звинувачувати, бо видно по відео, що матеріали в багажник вантажить чоловік. Благо, в декларації вказане і його ім’я. Перевіряємо на тому ж сайті і вуаля номер чотири. Знадимо чоловіка на ім’я Мельник Микола Васильович у якого в декларації вказана вказано право керування на автом марки Фольцваген Пасат 2007 року, який є у властості його дружини. А хочете знати, де працює цей чоловік згідно його декларації? От вам і вуаля 5 – старший інспектор у Закарпатській митниці ДФС”.

«Службова перевірка проводитиметься спеціальним підрозділом, який перевірятиме, чи причетна ця особа до вчинення даного правопорушення чи ні», – пояснили правоохоронці.

На проспекті Свободи, біля будинку №42 напевно готуються до прийому поважних гостей.

Там хтось простелив перед під’їздом килим. Хоч це і не червона доріжка, та пройтися нею м’яко і приємно.

Незважаючи на те, що сам під’їзд зашарпаний, килим простелено акуратно. Він не новий, замащений глиною, такий, які в радянські часи вішали на стіни.

Невже це килим-літак і на ньому в Ужгород прилетів Аладін із далекого персидського міста… де досі славляться виробництвом саме килимів. А казковий герой, ймовірно, вирішив провідати у столиці Закарпаття студентів-іноземців, яких тут стає більше з кожним роком.

Уночі підпалили машину екс-начальника ужгородського ДАІ. 

Рятувальники отримали виклик про подію о 01 годині 07 хвилині. За викликом на місце прибули вогнеборці 6-ої державної пожежно-рятувальної частини міста Виноградів та місцевої пожежної команди смт. Вилок. Пожежу було локалізовано о 08:11, а о 08:42 її повністю ліквідували.

Хоч у питанні клумб Ужгород ще далекий від ідеалу і заквітчанню міста потрібно відводити значно більше уваги, усе ж одна з ділянок, засаджена хризантемами дійсно варта уваги.

Мова йде про клумби на площі Народній біля ОДА.

Різнокольорові осінні квіти виглядають справді гарно і висаджені досить щільно.

Звісно, від флористичної краси Києва, Львова, Одеси, Харкова та інших обласних центрів України це ще далеко, проте більшість клумб столиці Закарпаття  мали б бути хоча б такими, як ці квіткові острівці.

Однак сподіваємось, що наступного року оновлений Ужгород зустріне весну більш озелененим і ми матимемо чим крім сакур здивувати туристів у плані рослин, адже клімат для цього в Ужгороді дуже сприятливий.

Сьогодні закарпатці вирішили зібратись на мирні акції одразу у трьох місцях області. Це – Дубриничі на Перечинщині, Нижні Ворота та Рахів.

“У Нижніх Воротах розпочалася акція протесту щодо підвищення цін на пальне, розкрадання труб з продуктопроводу,зростання цін на газ. Протестуючі у Нижніх Воротах чекають керівництво області. Перекриття автотраси поки не роблять”, – повідомив голова ГО «Доста Закарпаття» Павло Павлов.

Протестувальники висувають прості вимоги – боротьба з криміналітетом, вирубка лісів та поганий стан доріг.

Люди обурені безкарністю правоохоронної системи та ОДА в області, запитують, скільки поліцейських покарано за те, що нехтують присягою, скільки кримінальних проваджень відкрито за поганий стан доріг тощо.

zakarpatpost.net