Неймовірна історія ворони Клари, яка харчується салом із рук людей

Надзвичайно розумна, допитлива, хитра і спостережлива ворона цими днями потоваришувала з журналістом газети «Неділя Закарпатські новини».

Невільно він став свідком унікальної дружби між пернатою та людиною, що не пошкодувала від неї власну їжу і поділилася останнім шматочком… сала.

Знайомство відбулося в Києві на парковому мості, що веде до Труханового острова. Там чорно-сіра сиділа і спостерігала за рибаком, який ловив рибу.

Птаха прилаштувалася на перилах і не зводила з чоловіка очей. У нього з собою було сало. Напевно, саме воно їй і сподобалось. Ворона абсолютно не боялася від нього, і навіть позувала перед фотоапаратом нашому журналісту. Тож він разом з рибаком і придумав їй ім’я Клара.

Коли чоловік почав виймати з сумочки сало, перната збадьорилась. Потім він простягнув їй шматочок. Ворона взяла його в дзьоб і спочатку тримала, а потім почала ковтати. Однак навіть тоді, коли  вона наїлася досхочу, відлітати все одно не поспішала.

Птаха спостерігала за риболовлею і сиділа на висоті 26 метрів над річкою, завмерши, ніби скульптура.

Цікаво, що ворони вважаються одними з найрозумнішими у світі птахів. Згадаймо тільки, як у нас, на Закарпатті, вони збирають горіхи.

Пернаті беруть горіх, піднімаються з ним у повітря, кидають його на землю, щоб він розбився і так видзьобують із нього насіння.

А знайшовши суху хлібну кірку, ворона ніколи не буде давитися в сухом’ятку. Вона обов’язково знайде калюжу, розмочить хліб і тільки після цього його з’їсть або віднесе пташенятам. Вона може відкрити лапою сірникову коробку (якщо це її зацікавить) і розгорнути, не пошкодивши, фантик від цукерки.

Деякі закарпатські рибалки переповідають, що окремі наші ворони стежать за риболовлею, можуть навіть «підсікати» рибу, смикаючи за волосінь тоді, коли бачать, що поплавок іде під воду.

І ще один цікавий факт. Дослідники визначили, що якщо вороні пропонують їжу на вибір з двох годівниць (притому птаха із досвіду знає, що другу приберуть), то вона безпомилково вибере ту, в якій черв’ячків більше хоча б на одного. Людина не здатна з ходу визначити таку несуттєву різницю, а ворона ніколи не помилиться. Як вона встигає прораховувати? Загадка.

Якщо накрити годівниці картками з цифрами (наприклад, «1 +2» і «2 +2»), то вона точно вибере ту, де цифри більші. Вчені змушені визнати, що ворони «розрізняють числа»… А що це, як не ознака інтелекту? На інстинкти або рефлекси такі дії не спишеш.

Взагалі ворони, століттями живуть поряд з людиною, багато в чому схожі на людей. Міські птахи люблять ковбасу, сало, сир, курячі яйця. Періодично влаштовують щось на зразок загальних зльотів, на які збирається інший раз по кілька десятків тисяч пернатих.

Тож наша Клара справді виявилася не лише симпатичною та сміливою, але й дуже розумною птахою.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net