Спочатку підняли комунальні. Тепер ще й євробляхи. На Закарпатті й далі палають шини

Низка пунктів перетину кордону на західній Україні перекрита фактичними власниками автівок на іноземній реєстрації. На Закарпатті заблоковані найважливіші КПП на межі з Угорщиною, Словаччиною і Румунією.

Частина автомобілів тим часом лишається за кордоном, їх люди охрестили «заручниками». Саме раптове припинення пропуску на повернення через кордон України машин, які в народі прозвали «євробляхами», і запалило масові протести, пише opinionua.com.

На Закарпатті вдень понеділка, 26 листопада, автомобілісти, які де-факто володіють машинами на європейських номерах (тут це здебільшого словацькі та угорські авто), протестували вже на низці пунктів перетину кордону.

У Солотвині (кордон із Румунією) перехід звільнили в понеділок, після блокування з ночі проти неділі. У Малому Березному (рубіж зі Словаччиною тут перекривали у неділю) блокада триває. Продовжується протест на КПП «Тиса», що в найзахіднішому місті України.

Тут, у Чопі, блокують найбільш, певно, жвавий рух через кордон з Угорщиною та зупинили, зокрема, і вантажівки; утім, наприклад, пасажирський автобус «Неаполь – Луцьк» пропустили. Що ж до КПП «Ужгород», де кордон впритул до міста, то стан справ на ньому характеризують як «рух ускладнений», прогнозують повний «стоп».

На «Тисі» авта протестувальників стоять із відкритими капотами: машини буцімто несправні. Таку схему в області, перекриваючи КПП, застосовують уже кілька років. Однією з «поламаних» машин перегородили шлях і фурі, що прямує в Угорщину.

Поліція спостерігає, але не втручається. Протестувальники заявляють про намір «стояти до кінця» та висловлюють усе, що «накипіло».

– Чому ви це робите?

– А як інакше ми можемо достукатися?!

Один із лідерів протесту «євробляхерів» на Закарпатті відповідає на питання криком. Здається, що єдиного «вождя» тут немає, і «спікери» змінюються. Але згуртованість присутня. У неділю надвечір понад 300 людей прибули на Народну площу (центральний майдан Ужгорода, де розміщена, зокрема, будівля Закарпатської облради й ОДА), притягли гору покришок.

Частину шин підпалили: спершу планували просто біля дверей облради і ОДА, потім все ж перемістилися на центр площі. Розпалювали символічно: грішми.

«Бляхомайдан» – прозвали акцію журналісти.

Чорний дим стояв на весь район, аж доки пізно ввечері не втрутилися пожежники. Тоді учасники акції взялися грітися дровами та заявили: стоятимуть до ранку, а затим вирішать – що далі. Цим «далі» став візит на КПП «Тиса» і «поломки» авто просто поблизу розмежувальної лінії: кордон стоїть.

Громада Закарпаття розкололася у своїх опініях: хтось підтримує «євробляхерів», бо чи сам їздить на такій машині, а чи вважає необґрунтованими різницю в ціні з авто на українській реєстрації та умови розмитнення й суми, які варто сплатити за «легалізацію». Відтак – не бачить нічого поганого в тому, що люди скористалися шпаринкою в законодавстві, й говорить: «Треба відстоювати свої права!»

Інші нарікають: чому через чиєсь бажання мати дешевшу машину повинні страждати інші: дихати димом покришок, потерпати через перекриття доріг і кордону… До того ж апелюють, що самі «євробляхери» здебільшого виступали за прийняття нового закону, проти якого тепер.

Тим часом протестувальники говорять, що не проти легалізувати машини, але тільки на вигідних їм ставках. Біля намертво запаркованих на КПП «євроблях» звучить і конкретна цифра про 10 %, але здебільшого – емоції. Запалу не охолоджує рясний дощ, від якого не рятують парасолі та дощовики, вода тече по кришках капотів…

У соцмережах, де сухо і комфортно, тривають люті дискусії. Згадують феномен карго-культу: імітації якогось явища за формою, а не за суттю. Бо ж на Майдані палили покришки і стояли до останнього за цивілізаційний вибір, за свободу, за вищі цінності, а не за дешевше авто. Інші апелюють до зрозумілої людської потреби в достатку й кажуть про природний вибір низької ціни. Їх запитують: а хіба ж податки не варто сплачувати? Вони відповідають: «А що дала мені держава?» І суперечка іде по колу…

«Спочатку вони підняли комунальні. Я мовчала, у мене субсидія. Потім вони підняли ціни на пальне, я мовчала, бо в мене немає машини. Потім вони прийшли за “євробляхерами”. Я мовчала, у мене укробляха. Потім вони прийшли за мною. І не залишилося нікого, хто міг би допомогти мені», – написала ужгородка, переселенка з Донбасу. Там, тікаючи від війни, лишили все, і втратили бізнес. Нещодавно її чоловік придбав мікроавтобус на іноземній реєстрації, щоби возити туристичні групи в ближній закордон. Нині він разом із машиною заблокований у Словаччині, не може в’їхати в Україну. Інші ж не можуть потрапити з України в ту-таки Словаччину (також і Угорщину, хоча з ранку понеділка вже можна в Румунію – КПП розблокували) у справах чи до рідні, у подорож. Цю ситуацію, схоже, неможливо розкласти лише в чорно-білому спектрі…

Так, про компроміс нині не йдеться, але проблему визнають усі. А надто ту, що виникла в ніч проти неділі: коли раптово кордон закрили для всіх «євробляхерів», навіть тих, які мають авто, зареєстроване на себе, а не на умовного словака. Щойно обласна влада задекларувала вказівку прикордонникам «визволити заручників», але правових і практичних результатів ці слова наразі не мають і навряд матимуть: треба законодавче регулювання і втручання вищих органів влади.

Протест «євробляхерів» оголошений як безстроковий, і головне питання нині, окрім традиційних «хто винен?» і «що робити?» – яким буде розвиток подій після підтримки Верховною Радою рішення про введення в Україні воєнного стану, указ про що вже видав президент.

А що буремні часи – найкраща пора для провокацій, то в цей шторм виринають й «інфекції». От і Закарпатська прокуратура закликала людей «бути свідомими і не піддаватися на ворожі провокації у ЗМІ». Адже у «євробляхерській» дискусії у соцмережах ширяться тези на кшталт «поставити на перевалах блок-пости і відкрити кордон з ЄС», «перенести державний кордон України за лінію оборони Арпада» й подібне. Правоохоронці застерігають: це атака «ботів» з метою втягнути краян в інформаційну війну. Тож, як би не було далі, варто пам’ятати: під час криз варто тримати голову холодною, думати і діяти тверезо. Інакше наслідки можуть бути гірші, ніж просто невдалий протест на тему легалізації автомобілів на «євробляхах»…

Текст: Алла Хаятова

Фото: Сергій Гудак

zakarpatpost.net