Як жива їжа зцілює та продовжує життя

Любомир ГЕЛЯС розповів, чому люди їдять гниль та як на Закарпатті ґвалтують корів

Аптеки на кожному кроці, величезна  різноманітність ліків, широкий вибір їжі у супермаркетах, а здорових усе менше. Дивно, чи не так? І це в області, де найкраща екологічна ситуація в державі, де мінеральні джерела чи не в кожному районі.  Закарпатці все частіше починають замислюватись над тим, що в основному харчування є причиною багатьох захворювань і починають змінювати раціон, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Що ж не так у тому, що ми їмо? Які продукти не можна назвати здоровими? У чому причина більшості захворювань? Чи справді температура і нежить – сигнали для того, щоб приймати антибіотики?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з ужгородським актором, який займається оздоровчими практиками Любомиром ГЕЛЯСОМ.

Коли ви замислились над тим, що потрібно змінити раціон, що підштовхнуло до змін і скільки тривав перехід?

Моє харчування не зовсім здорове. Я не сироїд і одночасно – не м’ясоїд. Я не вегетаріанець і водночас не відмовляюся від молочки та яєць. Поясню чому. У мене вдома у холодильнику немає продуктів тваринництва. Але якщо мене запросять додому на гостину і на столі будуть страви, у які мої друзі вклали свою душу та енергію, я їх спробую. Але в моєму щоденному раціоні їх немає.

Здоров’ям займаюся 4 роки. Почалося все з того, що я «витягнув» у 2015 році з хвороби свою маму. У неї був цукровий діабет 2 типу і інвалідність через бронхіальну астму. Сам я на здорове харчування перейшов із 2018 року. До того  я жив зі своїми дідусем та бабусею і вони мене дуже хотіли задобрити їжею. Все, на їхню думку, краще давали їсти мені. Тож кудись від’їжджаючи, я харчувався менш дорогою і елітною їжею – десь банан з’їв, десь яблуко, але при цьому, як я зрозумів, почуваюся краще, менше спав, менше втомлювався. Це були перші моменти. Тоді я зрозумів, що з моїм організмом щось відбувається. Потім почав перевіряти, що таке здорове харчування, що таке відсутність в раціоні продуктів тваринництва, передусім м’яса. Тобто якщо ти харчуєшся пельменями щодня, а потім починаєш їх їсти раз на три дні – відчуваєш кардинальну різницю у здоров’ї.

Зараз я цим займаюся дуже серйозно, їм переважно сиру їжу, лише раз на день варену.

Відомо, що м’ясо пришвидшує старіння організму, викликає багато форм раку. Яку ще шкоду воно може завдати людині?

Нас у сім’ї привчили м’ясо їсти кожен день. Загалом в Україні існує такий стереотип, що якщо ти сідаєш за стіл і на ньому немає там порізаної палки ковбаси, значить ти бідний нещасний і не можеш собі цього дозволити. Мене теж виховали в цих традиціях, які передаються з покоління в покоління. Але якщо подивимось історично, люди м’ясо їли не завжди. Це можна знайти в літературі – як у художній, так і в науковій. Наші пращури, років 100-200 тому, їли м’ясо лише на якісь свята – або релігійні, або коли приїжджали поважні гості. Тоді й борщ готувався з куркою, а зазвичай – без неї. А потім склався такий стереотип, що м’ясо нам потрібно вживати щоденно, бо ми складаємося з білка, а отже – нам потрібен білок, щоб нарощувався наш, рідний, всередині організму. А якщо корова, коза, всі травоїдні не їдять м’ясо, звідки в їхньому організмі білок і як він формується? Якщо подивитися на найсильніших істот планети – усі вони травоїдні. Наприклад, бики на кориді, або які прудкі і швидкі лані, косулі.  Звісно, леопард також швидкий, але… цей хижак  їсть сире м’ясо, не варене, смажене, чи тушковане і в нього зовсім інша травна система.

Щодо захворювань, пов’язаних із вживанням м’яса. А що власне викликає відсутність м’яса? Те, що в людини більший енергетичний потенціал, вона менше спить. Навіть якщо раніше ви їли м’ясо раз на день, а починаєте його їсти раз на тиждень, у вас зникнуть хронічні болі, мігрені, почне зникати зайва вага, ви будете більш бадьорими навіть без кави. Нормалізується робота серцево-судинної системи, зменшиться кількість атеросклеротичних бляшок у крові, у кого проблема зі шкірою – акне, прищі почнуть зникати. Я пам’ятаю себе. Коли бабуся з дідусем щодня мене годували відбивними і котлетами, у кінці першого курсу коледжу  моє обличчя було схожим на кратер місяця.

На цю тему можна говорити дуже багато. Якщо людина хоче їсти м’ясо, нехай хоч не вживає його щодня, як у нас прийнято, а принаймні раз на тиждень. Усім м’ясоїдам, які кажуть: «Боже! Та я без цього продукту жити не можу!» я відповім: «Окей! Купіть собі шматок телятини чи курятини, зваріть його без солі, перцю та будь-яких спецій і з’їжте! Якщо сподобається смак без підсилювачів смаку, значить ви справді любите м’ясо. Якщо ж ні – ви зрозумієте, що любите не м’ясо, а спеції  зі смаком м’яса».

Якось ви написали на своїй сторінці, що молоко – це гній. Розкажіть детальніше про якості молока і його вплив на дорослу людину. Маю на увазі не молоко матері, а коров’яче, козяче, пакетоване в магазинах, загалом молочну продукцію.

Справа в тому, що людина – єдина істота на планеті, яка годує своє потомство молоком після того, як у нього з’являються зуби. Взагалі природою закладено так, що як тільки у ссавців виростають зуби, мама поступово відходить від грудного вигодовування. На той час організм малечі потребує вже іншої їжі, потреба в молоці відпадає і відповідно воно починає зникати. Але що робить людина? Скоює страшний злочин! Як молоко добувається мені розказувати не треба, бо я виріс у селі. Одна справа, якщо людина доїть корову у себе в хліві, де є одна-дві тварини, а інша, коли це робиться на фермах. Почнемо з того, що для того, аби корова давала молоко, вона повинна завагітніти, народити теля. Уже сам процес запліднення – це зґвалтування нещасної тварини, величезний стрес  для неї, адже все відбувається неприроднім шляхом. У Інтернеті є багато відео і подивитись на це може кожен. Далі народжується телятко, але його одразу ж забирають від матері, воно навіть не торкається своїми губами до її грудей. Знову ж у корови стрес. Тож якою може бути якість молока? У тварини відбувається збій і на гормональному рівні, через що йде викид адреналіну у молоко, і її починають навмисне годувати інтенсивніше, аби вона давала більше молока, ніж вимагає цього природа. Потім такий продукт ми починаємо вживати. Але біда навіть не в цьому. Є таке поняття, як соматичні клітини. Нічого в них страшного немає, якби не одна річ.

Ми знаємо, що слизові оболонки обновлюються кожні кілька годин, вони відмирають і відповідно потрапляють у рідини. У даному випадку – у молоко.  Ці клітини самі по собі не страшні, але під ними часто виробники приховують таку хворобу, як мастит – захворювання молочних залоз (утворення в них гнійно-кровяних запалень). Зазвичай на 100 корів хворими є від 5 до 10. Їх знаходять, намагаються лікувати, але поки виявлять, така корова вже дасть не одне відро молока. Кожну корову щодня ніхто не тестує. Молоко зливається в загальну тару і відсоток соматичних клітин перевіряють у співвідношенні на один грам. Таким чином виявляють, скільки корів є хворими і лише так їх шукають. Так само в Інтернеті на цю тему є безліч відео.

Я, як людина, що виросла біля молочних ферм, бачив, як корів годують, як їх доять, у яких умовах вони живуть. Так, зараз виробництво набагато краще, але принцип той самий. Відбувається фізичне і моральне насилля над тваринами. У пастеризованому молоці вбивається все корисне, що там могло бути, а якщо хтось його споживає через те, що організму потрібен кальцій і білок, то це – повна нісенітниця, бо цих елементів там менше ніж у фруктах чи овочах. Усе робиться для тому, що молоко нібито корисне і його можна продати дитині у вигляді йогурта, сирочка, творожка, дорослому нібито треба щодня їсти творог, сир, пити молоко, щоб мати кальцій в організмі. Та насправді доведено, що молоко руйнує кістки, але не буду вдаватися в деталі.

Висновок такий, що якщо ми вживаємо молочні продукти, то вибір краще робити лише на кисломолочних і це не має робитися щоденно.

Наприклад, молоко з кавою, при потраплянні в кишечник не засвоюється. У мене є друзі-хірурги, які стверджують, що при розтині бачать, що такий напій залишається в незмінному вигляді, в якому його було спожито.

Якщо хочете пити молоко – пийте, але лише тоді, коли хочеться його пити. Якщо цю думку вам нав’язав соціум, краще не пийте і, головне, не змушуйте це робити свою дитину! Якщо варите каші, варіть їх на воді і ні в якому разі не на молоці.

Добре, коли правильна їжа поєднана з правильними думками. Як ви самовдосконалюєтесь, яку літературу і яких авторів читаєте, кого радите почитати іншим?

Читати альтернативну медицину, художню літературу. Мені дуже подобається покоління моїх батьків, ті, кому 50-60 років і старші, а іноді й молодші, хто народилися в радянські часи і кого в школі змушували багато читати. Скоріше це було навіть не змушування, а прищеплювання певної культури.  Більшість людей радянської епохи мають багату мову, з ними цікаво спілкуватися, вони розповідають цікаві речі. Я обожнюю художню літературу, кожному просто потрібно знайти «своїх» авторів, комусь подобаються класики, хтось любить вірші, можна сучасні поети і письменники. Художня література дає людині творче бачення, а мені допомагає в бізнесі, у мене виникають ідеї, бачення таких явищ, які не бачать інші люди. Це й називається креативна жилка. І завжди, якою б ви роботою не займалися,  якщо ви читаєте книги, з часом люди будуть просити вас виступити, розказати, щось презентувати і ви в своєму оточенні будете користуватися авторитетом. Люди, які читають, завжди більше грошей заробляють, ніж ті, хто не читає. Це – відомий факт. Вони за собою когось ведуть, вміють доносити думки та ідеї, перестають бути маріонетками, стають більш свідомими. Звісно, не можна сказати, що це – єдиний фактор, але він дуже важливий. Я останнім часом почав читати Новий Заповіт. У ньому є багато цікавих речей  не з точки зору релігії, а з точки зору рекомендацій по життю. Я був у шоці, скільки там рекомендацій лише по бізнесу! Але ви це побачите лише тоді, коли ваш мозок готовий це сприймати. Також мені дуже подобається фентезі, Гаррі Поттера прочитав, бо в мене театральна студія, я займаюся з дітками і одна дівчинка розповіла, що прочитала його всього за 2 місяці, тож захопився і я. Люблю і наукову літературу та публіцистику. Але її не можна читати так, як художню, після півгодини-години потрібно перепочити, бо багато інформації. А з художньою можна відключитися і забути про все на світі. Перевага читаючої людини над не читаючою така ж сама, як тієї, що живе із зашлакованим організмом і страждає від хвороб в порівнянні зі здоровою, чистою, енергійною, бадьорою, що проживає життя на повну.

Спасибі за розмову. Успіхів вам, здоров’я, нових здобутків та натхнення.

Продовження читайте у наступному номері газети «Неділя Закарпатські новини»

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net