Названо точну дату об’єднавчого Собору

Об’єднавчий архієрейський Собор Української православної церкви відбудеться 15 грудня у соборі Св. Софії у Києві.

Про це заявив президент Петро Порошенко на форумі місцевого самоврядування у середу, 5 грудня, пише Обозреватель.

За словами глави держави, на ньому буде обрано предстоятеля Української православної церкви і затверджено статут нової церкви.

“Цей собор затвердить статут нашої нової церкви. Цей собор обере предстоятеля”, — наголосив він.

Президент зазначив, що Вселенський Патріарх надіслав листи із запрошеннями на цей Собор ієрархам УПЦ МП і УПЦ КП, а також Української автокефальної церкви.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав оголошення точної дати.

“Вітаю рішення Вселенського Патріарха Варфоломія призначити і провести помісний всеукраїнський православний Собор 15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії у Києві, який утворить єдину помісну автокефальну православну церкву в Україні й обере її предстоятеля”, — написав він у Twitter.

Зі свого боку глава Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, архієпископ Климент заявив, що Московський патріархат не братиме участі в об’єднавчому Соборі.

Климент

Як пише ВВС, дату проведення Собору підтвердили співрозмовники у Константинополі. Він триватиме один день, порядок сформує спеціальний представник Вселенського Патріархату.

За даними видання, спецпосланцем буде митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс), якого називають куратором “українського питання” у Константинополі.

У зборах також візьмуть участь екзархи Вселенського Патріарха архієпископ Памфільський Данило і єпископ Едмонтонський Іларіон. Як спостерігач на Соборі може бути присутній Порошенко.

Потім обраний предстоятель нової церкви має пройти вирішальну процедуру — отримати Томос. Він має поїхати до Константинополя на служіння з Варфоломієм і отримати з його рук грамоту.

Порошенко заявив, що планує поїхати до Константинополя разом із новим предстоятелем.

Українська сторона, зокрема радник президента Ростислав Павленко, стверджує, що затримок не буде і предстоятель “поїде невідкладно”.

Представник грецького фонду, який надає юридичну допомогу українцям Костас Онісенко розповів, що керуватиме Собором Митрополит Франції Еммануїл.

У РПЦ вже відреагували на заяву Порошенка, побачивши в наданні автокефалії “політичний проект” президента України і Константинополя.

zakarpatpost.net