Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

Вийшов з друку новий рейтинговий журнал за 2018 рік, що є спецпроектом газети «Неділя Закарпатські новини» «Впливові люди Закарпаття. ТОП-100», який є шалено популярним на Закарпатті.

ТОП поділено на окремі розділи, в яких представлено десятку найбільш впізнаваних людей Закарпаття.

Отже, у розділі «Бізнес» першу сходинку автори відвели Андрію Андріїву, бізнесмену і політику.

Про нього так: «Аналітичний склад розуму, вміння прораховувати на кілька кроків уперед, чітке планування та бачення перспективи в найрізноманітніших варіантах – це те, що характеризує Андрія Андріїва. Людина справи, чого вимагає й від інших. Планомірно виконує задумане, залучає до цього необхідні ресурси, збирає навколо себе однодумців. Уміє цінувати тих, хто хоче і прагне працювати, відповідно, об’єднав навколо себе потужну команду професіоналів у різних галузях.

Купівля нерухомості – питання важливе, адже така покупка робиться на роки, а найчастіше – на все життя.

Тож як правильно обрати будинок чи квартиру? На які нюанси варто звернути увагу? Про це газеті «Закарпатські оголошення» у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» є ріелтор Беата МЕНДЕЛ.

– Передусім потрібно визначитись, для яких цілей ця квартира. Зараз дуже великий попит на оренду житла. Тому якщо людина вкладає гроші в квартиру задля того, щоб вона приносила пасивний дохід, можна купити житло, що здається в оренду чи має орендаря. Як правило, зараз на вторинному ринку продаються квартири разом з меблями, технікою і вже з орендарем. Тобто покупець матиме дохід одразу після купівлі. Якщо ж купувати нерухомість для власної родини у зв’язку зі збільшенням сім’ї, потрібно звертати увагу на інші чинники. Іноді, на жаль, люди змушені продавати велике габаритне  житло через те, що не мають можливості його обігрівати, платити за комунальні послуги. Такий клієнт шукає меншу за площею квартиру або будинок. Усі інші фактори – район, новобудова чи вторинне житло – залежать здебільшого від платоспроможності людини. Крім того, пріоритети в районах міста залежать ще й від того, де клієнт працює, до якого району звик. Як правило, нове житло ужгородці шукають у тих районах, де жили раніше, де вже все знають, де їм зручно.

Транспортний міст через Тису руйнується вже роками. Але проблему ніхто не вирішує.

Днями в Інтернеті з’явилося фото аварійної ділянки на мосту, що неподалік КПП у селищі Вилок на Виноградівщині.  Це не сенсація, а реальний стан справ. Бо в такому стані міст знаходиться уже багато років. Конструкція повністю іржава. Її руйнує не тільки час, але й постійний рух великогабаритного транспорту та періодичні підйоми води у Тисі. Місцями у плитах наскрізні дірки, тож можна побачити русло річки. Кілька років тому на пішохідній частині моста проломилася бетонна плита. Її так-сяк залатали – і на тому ремонт закінчився.

Фото журналістом газети «Неділя Закарпатські новини» зроблено у серпні цього року. Але й зараз ситуація не краща, а навпаки – ще критичніша.

Ціни на курятину, як і на інші види м’яса птиці, напередодні Нового року можуть зрости на 10%.

Про це Укрінформу повідомили в Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки”.

“За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2018 року ціни на всі види м’яса птиці підвищаться ще на 10%. Цьому, зокрема, сприятиме збільшення попиту напередодні Новорічних свят та низька купівельна спроможність споживачів, які не зможуть придбати більш дорогі яловичину та свинину”, – йдеться у повдіомленні.

Зазначається, що, починаючи з 2016 року, в Україні простежується щорічне підвищення цін на м’ясо птиці.

Аналіз роздрібних цін у підприємствах торгової мережі і на ринках, проведений науковцями Інституту аграрної економіки, продемонстрував, що протягом 2017 року тушки курей подорожчали проти 2016 року на 30,4% – до 53,91 грн/кг. За січень-жовтень 2018 року роздрібна ціна на тушки курей середньої вгодованості зросла на 7,1% порівняно з відповідним періодом 2017 року і становила 57,22 грн/кг. Найдорожчими тушки були на Закарпатті (60,01 грн/кг), а найдешевшими – у Вінницькій області (46,17 грн/кг).

Чиновник, що розтрощив ліхтар на Петефі, обіцяє відшкодувати його вартість.

Чи підлягає ремонтуванню старий не відомо, але наразі на площі Шандора Петефі встановили тимчасовий ліхтар. Разом з тим, винуватець ДТП, директор департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Юрій Лесьо пояснив, що прямував з аптеки, а виїхав на пішохідну зону бо недалеко там живе, пише Mukachevo.net.

— Ну так сталося, дьорнулася машина, видно скорше сциплєніє відпустив, і упреся в нього, а він упав, розказав журналістам Телеканалу Sirius Юрій Лесьо.

Нагадаємо, винуватця аварії вирахував закарпатський журналіст Віталій Глагола. У мережі з’явилось відео моменту ДТП, де чоловік таранить ліхтар та їде з місця аварії.

Що може Україні допомогти повернути Донбас. Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів політолог Віктор ПАЩЕНКО.

– Крим, Донбас і взагалі питання політичного устрою України – не питання якихось політичних домовленостей Путіна і Порошенка чи навіть іншого  президента.

Скажімо, в Росії прийшов би до влади Навальний. Все одно б і з ним не домовились про повернення територій, бо проблема набагато глибша історично. Там інша ментальність, інша історія, інша мова, інша культура, інший спосіб життя. Тому за один рік (навіть два чи п’ять) вирішити проблему не можна. Особливий статус має бути. Більше того, я вважаю, що український політичний устрій повинен бути інакшим – з оновою місцевого самоврядування дуже сильною, адже, наприклад, наше Закарпаття – це не Буковина, а Київщина – не Слобожанщина… й своє місце повинні знайти і Крим, і Донбас. Але сьогодні це питання піднімати складно, адже на цьому спекулює Росія, наголошуючи: «Ми цього і хочемо, особливого статусу Донбасу!»  Але особливий статус не можна давати тільки Донбасу, не вирішивши цей статус інших регіонів.

Із боку Нижніх Воріт на Абранському перевалі  зсунулося каміння на проїжджу частину дороги.

Це може становити небезпеку для автомобілів, які на швидкості можуть врізатись у камені.

Поки що їх ніхто не прибрав.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» зафіксував зсув прямо зараз.

Закликаємо водіїв бути обережними.

У Підвиноградові, в 12 кілометрах від кордону з Румунією, розрісся табір, який отримав славу найбагатшого ромського поселення Закарпаття.

Перші його мешканці пускали тут коріння понад 100 років тому в невпорядкованих хатинах. Але за останні 20 років деяким сім’ям вдалося побудувати палаци і обзавестися атрибутами заможного життя.

Як живуть в Підвиноградові, хто забороняє ромам дивитися телевізор, чому дівчаткам не можна вибирати нареченого, як вирішують конфлікти всередині табору і чи є на Закарпатті справжні барони – в репортажі “Української правди“.

Потрапити в Підвиноградів “офіційно” репортери “Української правди” намагалися на початку серпня 2018 го. А старші селища відмовили в проханні. Пояснили це днями масового хрещення жителів табору в баптистській церкві, під час якого сторонніх на ромську територію не пускають.

Поживний розчин готують наступним чином: 1 краплю йоду розчиняють у 1 літрі води і поливають 50  мл цієї суміші по стінках горщика. Важливо не переборщити, щоб не спалити коріння рослини! Після такого поливу герань буде безперервно цвісти дуже тривалий час, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Корисні поради по догляду:

  1. Листя жовтіє з таких причин:

– якщо у листя сохнуть тільки краї, то причиною є нестача вологи;

– якщо листя мляве або загниває – причина в надлишку вологи.

В обох випадках листя може опадати.

В Ужгородi 15-рiчний хлопець провчився всього три мiсяцi – у музичному коледжi iм. Задора. Опановував спецiальнiсть академiчний спiв.

Вчителька не може повiрити, що його вже нема i зi сльозами на очах розповiдає, що хлопець був тихий та спокiйний, близько нi з ким не спiлкувався.

І одного разу улюбленiй викладачцi зiзнався, що має проблеми вдома. Але бiльшiсть тримав у собi.

Викладачi завжди пiклувались про нього, платили iнколи за обiди, якщо у хлопця не вистачало коштiв.

Про нього усi вiдгукуються з теплими словами i розповiдають, що вiн був створений для сцени, що мав велике бажання поступити i вчитись у цьому коледжi.

Тому нi у кого не виникало й думки, що хлопець думає про самогубство.

Останнiм часом у соцмережах хлопець почав писати про кiнець життя. Напередоднi розмiстив в iнстаграмi прощальний пост: «Сьогоднi та сама нiч, якою все закiнчиться».

Нещодавно Інтернет облетіла новина про те, що у селі Руське Поле Тячівського району лелека залишився зимувати. Птах не відлетів разом з іншими у теплі країни і досі ночує на димарі хати місцевої мешканки. Лелека наробив чимало галасу, бо волонтери з Ужгорода почали хвилюватися, як він переживе морози.

Науковці кажуть, що скоріш за все, йому не вистачило сили для перельоту, тому він змушений був залишитись і якщо його підгодовуватимуть, птах виживе.

Найкраще було б пернатого прилаштувати до спеціалістів, але вони не зголосилися його забрати.

Однак не тільки в нашому краї зимують лелеки. У Києві таких декілька. Вони живуть у зоопарку та нікуди не відлітають на зимівлю.

Працівники закладу кажуть, що туди приносять багато поранених пташенят, яких виходжують фахівці і дехто з них залишається й, навіть живучи не волі, а не в вольєрі, не має бажання покидати територію зоопарку.

Тож якщо тячівського пернатого не візьмуть під опіку ужгородські біологи, можливо, просити про порятунок варто столичних.

zakarpatpost.net