Закарпатський тиждень: До бою за країну та життя готові!

Кінець попереднього тижня приніс для країни новину, на фоні якої боротьба за «євробляхи» видалася дитячою забавкою, під час якої ображені вовтузяться з сильнішим, прагнучи відстояти власні інтереси. Питання воєнної загрози поставило головне завдання: встояти, вистояти, вижити цілій країні! Щоправда,  закиди опозиції владі у прагненні за будь-яку ціну відтермінувати вибори, перемога в яких видається для нинішніх завсідників Печерських пагорбів у Києві вельми сумнівною, залишає легкий осад… Та, мабуть, і через це дуже хочеться зосередити увагу на позитивах, які стають особливо об’ємними на фоні невтішних новин зі Сходу. Та й свята на порозі – час думати і дбати про добро! Тому – про нього, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Соня, що стала героїнею попри вік

Страшна трагедія могла б статися в селі Кобилецька Поляна, що у Рахівському районі. Але її попередила 11-річна дівчинка, яка врятувала 4 братів та сестричок (найменшому – 2 роки) від пожежі. Помітивши пізнього вечора вогонь, мала не розгубилася, а вивела дітей через вікно і лише після цього вийшла сама і покликала на допомогу. Тепер Соню знає вся країна, адже вона виявила сміливість і витримку, властиву далеко не кожній дорослій людині!

 Сусіди, що залишаються друзями,  попри політичні непорозуміння

28 листопада у Генеральному консульстві Угорщини в місті Ужгороді відбулася безпрецедентна подія – урочисте підписання заяви про наміри між Свалявським обласним будинком дитини та дипломатичним відомством, що передбачає фінансову допомогу з боку угорського уряду на потреби сиротинця та поліпшення умов проживання для сотні покинутих батьками маленьких дітей. Угорських дипломатів під час візиту до будинку вразив «чотириколісний металобрухт» – 25-річний мікроавтобус марки Toyota, пробіг якого сягав 600 тис. км, що використовувався працівниками дитячого будинку. Окрім того, закладу вкрай необхідні навіс для сушки та зберігання 350 складометрів дров, якими щороку користуються взимку для опалення приміщення дитячого закладу, загальною площею 5,6 тис. кв. м. Міністерство зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини для вирішення цих проблем до кінця цього року виділить необхідну фінансову допомогу в еквіваленті 1,4 млн гривень.

Люди, що лишаються  милосердними попри все

Олег Григор’єв – мандрівник, фотограф, правозахисник і представник уповноваженої з прав людини в Україні на Закарпатті – нагадав усім про те, що допомагати насправді легко. І просить підтримати тих, про кого всі забувають. Суть прохання: пожертвувати суму, адекватну порції кави, для закупівлі солодощів для хворих, які перебувають у психоневрологічних інтернатах, адже саме про них мало хто згадує. Навіть у переддень новорічно-різдвяних свят…  Люди, які живуть у закритих установах, практично повністю ізольовані від зовнішнього світу, тому будь-який, навіть зовсім невеличкий знак уваги буде для них справжнім святом!

Свято, що буде попри все!

На площі Фенцика, поблизу колишньої міської синагоги (а нині – обласної філармонії) в Ужгороді встановили великий світильник – менору. Таким чином іудейська спільнота відзначає одне з найбільших єврейських свят – Хануку, Свято вогнів. У країні, яку намагаються звинуватити у державному визнанні націоналізму, та й, будемо відвертими, яка сама почасти дає для цього приводи, встановлюється символ іудейського свята! І це – правильно! Адже свято, вогонь, що дарує тепло, важливі для усіх нас, попри вік, національність чи віросповідання. Бо всі ми хочемо затишку і миру! Особливо нині, коли святкова атмосфера поступово починає охоплювати простір навколо нас! Головне, щоб піднесення духовне заполонило ще й наші душі…

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net