10 пасажирів! Із Мукачева до Будапешта перший рейс інтерсіті поїхав майже порожнім

Учора першим рейсом швидкісного потяга з Мукачева, що на Закарпатті, до угорської столиці Будапешта поїхало всього 10 пасажирів.

А прибуття потяга, який виїхав вранці з Мукачева, у Будапешті чекають о 19.37. Курсуватиме поки лише один вагон, з часом кількість збільшать до трьох, пише Укрінформ.

Перша пасажирка поїзду Мукачево-Будапешт Анна-Софія Рейпеші
Перша пасажирка поїзду Мукачево-Будапешт Анна-Софія Рейпеші

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів Ярослав Афтанас, голова профспілкової організації Львівської залізниці.

“Потяг сполученням Мукачево-Будапешт вперше стартував сьогодні з Мукачева, о 12.30 за київським часом. Наразі за цим сполученням курсуватиме один вагон — це робота в тестовому режимі, поки сторони зможуть відслідкувати попит. Сьогодні першим рейсом потягу з Мукачева відправилося 10 пасажирів”, – розповів Афтанас.

З його слів, якщо за кілька тижнів стане зрозуміло, що попит на цей потяг є, і він стабільний, залізничники додадуть ще один, або два вагони.

“Угорські колеги-залізничники також схиляються до того, що з часом буде три вагони, а це близько 200 пасажирів щоденно”, – каже Афтанас.

Курсуватиме потяг за таким графіком, як сьогодні: відправлятиметься о 12.30 з Мукачева і о 19.37 прибуватиме до Будапешта – за київським часом. У протилежному напрямку потяг рухатиметься наступним чином: о 8.23 (о 7.23 за європейським часом) відправлятиметься з Будапешта і о 15.25 київського часу прибуватиме в Мукачево. Вартість квитків, відповідно, 680 гривень та 20,9 євро. Придбати квитки можна в касах вокзалів в Мукачеві та в Чопі.

Зі слів Афтанаса, пасажири відмітили, що це — вигідніше, аніж їздити автобусами.

“Батько, який проводжав дітей-студентів, при посадці в Мукачеві розповів, що новим інтерсіті вигідно діставатися студентам на навчання в Угорщину, це майже вдвічі дешевше, бо раніше доводилося платити за таксі до вокзалу, потім їхати до Чопа і звідти бусиком перетинати кордон до Дебрецена чи Будапешту. Іще одна перевага — це дорога без черг на кордоні. Саме пасажирські автобуси простоюють в них по 6-7 годин. А загальний час руху інтерсіті Мукачево-Будапешт — це 7 годин”, – акцентував Афтанас.

Поки що потяг прибуває на додатковий перон на Мукачівському вокзалі — він знаходиться за 500 м від основного. Для того, аби люди зорієнтувалися, на вокзалі встановлено показники, які спрямовують у потрібному напрямку.

З часом, зазначив Афтанас, планується, що швидкісний потяг Мукачево-Будапешт прибуватиме на головний перон — для цього залізничникам треба дотягнути вузьку колію (адже потяг рухається по вузькоколійці) до першої платформи Мукачівського вокзалу.

Як повідомляв Укрінформ, 9 грудня офіційно запустити інтерсіті Мукачево-Будапешт, який називається “Латориця” – за назвою однієї з головних річок Закарпатської області.

Цей транскордонний україно-угорський проект стартував ще два роки тому, його анонсував міністр Володимир Омелян у листопаді 2016 року під час робочого візиту на Закарпаття. Запуск потяга кілька разів переносився.

Фото Сергія Гудака

zakarpatpost.net