На Закарпатті народжуються надзвичайно талановиті люди

Мене захоплюють люди, які можуть змінювати діяльність, місця проживання, починати все з початку, неважливо скільки їм в цей момент в паспорті.
Мамина товаришка захопилась малюванням. Вправляється в портретах доньки, вивчає анатомію людини. Так зворушливо, коли приносить показати свій доробок і ти бачиш, що з часом виробляється й своя манера, стиль. Одна знайома бабуся під дев’яносто почала вивчати англійську (тренувати пам’ять, мовляв).

Хтось закінчив історію стосунків, які тривали 10 років й рушив далі, бо відчуває себе самодостатнім і, здається, тільки такі вміють любити здоровою любов’ю. Не триматись за місця, людей, діяльність, якщо це не приносить нікому користі, завжди вчитись, бути відкритим. Такі особистості захоплюють, такому хочеться вчитись.

Я не знаю особисто Мар’яну Прохасько (лише близьких до неї людей), але мені здається, що в неї можна багато чому повчитись і вона дає цю можливість за посередництвом своїх книжок. Колись в поїзді зі Львова до Перемишля я прочитала «Куди зникло море» – книжку, яку везла надіслати звідти далі у Польщу на подарунок. Знаю, що виставу за її мотивами поставили саме також у Польщі – Театр «Навпаки» з Ґданська. А у Львові цю атмосферну історію про життя від Мар’яни та Тараса Прохаськів, розказану образами напрочуд симпатичних кротиків, можна побачити в Першому театрі. «Куди зникло море» є другим виданням із серії «кротячої трилогії». Перша з них – «Хто зробить сніг» стала дебютною дитячою книжкою для письменника Тараса Прохаська, відомого за текстами, в яких дуже відчутна його освіта ботаніка – він спостерігає за цим світом, як за найдрібнішою рослинкою.

Для Мар’яни Прохасько це була перша офіційна спроба бути ілюстратором, хоч підозрюю, що вона малювала й раніше, але після цього англійський філолог, який навчав людей англійської, з головою занурився в ілюстрацію і це приносить задоволення і автору і, читачам.

Мар’яна Прохасько народилась в Ужгороді, проте ще в дитячому віці разом з батьками переїхала до Івано-Франківська, де закінчила англійську філологію Прикарпатського університету і з того часу займалася індивідуальним викладанням англійської мови дітям різного віку та перекладами. Можливо, звідти таке тонке відчуття фантазійного дитячого світу й бажання творити для них, адже після завершення «кротячої трилогії». У 2016 році Мар’яна Прохасько розпочала свій авторський проект «Напиши мені книжку», втіленням якого займається «Видавництво Старого Лева». Суть проекту полягає в тому, що на запрошення Мар’яни Прохасько автори писатимуть тексти, які вона ілюструватиме. Першою в цій серії стала книжка «Сузір’я Курки», текст до якої написала Софія Андрухович. А ще є неймовірні «Кучеряві» – серія картонних книжок без тексту, які батьки можуть розповідати, імпровізуючи, своїм дітям та, давати їм змогу фантазувати та творити свої історії.

«Для того ж, щоби знати себе, треба жити життям, не ховатися від життя, а також осмислювати весь свій досвід», – сказала Мар’яна в одному інтерв’ю. Пишу це і слухаю гурт «Bez обмежень», який був створений ще в 1999 році у Мукачеві й, переживши різні періоди, зараз знову активно гастролює. Мене захоплюють люди, які можуть починати все з початку, підніматись та рухатись далі. А ще хотіла сказати, що у вас, на Закарпатті, схоже, народжуються надзвичайно талановиті люди.

Анастасія КАНАРСЬКА, Львів, спеціально для zakarpatpost.net

zakarpatpost.net