Поради для закарпатців. Як почистити срібний ланцюжок

Прикраси зі срібла користуються на сьогодні великою популярністю. Однак срібло потребує правильного і своєчасно догляду, адже в іншому випадку ви можете отримати тьмяну прикрасу.

Слід зазначити, що наліт на сріблі варіюється від слабких жовтих до синяво-чорних відтінків. Він з’являється від контакту виробиу з побутовою хімією, деякими продуктами (яєчний жовток, цибуля, сіль), косметичними засобами, залежить від вологості повітря, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Прибрати такий наліт з ювелірного виробу можна і в домашніх умовах. Для підтримки чудового стану срібного ланцюжка або іншої прикраси потрібно проводити чистку раз у два місяці одним із нижчезапропонованих засобів.

  1. Суміш води і соди у співвідношенні 1:3. Після виконаних маніпуляцій слід промити ланцюжок під струменем холодної води і висушити на рушнику.
  2. Оливкова олія (першого віджиму). Змочіть у ній м’яку фланелеву тканину і протріть срібло, після чого промийте теплою водою і дайте просохнути.
  3. Оцет. У ньому на кілька годин замочується прикраса, потім промивається холодною водою і просушується.
  4. Нашатир з водою (1 ч. ложка – на 100 г) і будь-який неабразивний миючий засіб. Всі інгредієнти змішують в скляній банці, в яку опускають ланцюжок, ємність закривають кришкою і залишають на годину.
  5. Картопляні очистки. У каструлю поміщають чисті картопляні очистки і опускають прикраси (без каменів), кип’ятять на слабкому вогні приблизно 20 хвилин. Після зливають воду і протирають прикраси насухо.
  6. Сода. Виріб кип’ятять 5 хв у воді з додаванням 2 ст. ложок харчової соди. Або можна застосувати сухе чищенням. Харчову соду потрібно розсипати на паперовому рушнику, покласти туди ланцюжок і акуратно потерти руками, повторюючи рухи, як при ручному пранні. Після цього виріб протирають хусткою.

Замість соди можна використовувати зубний порошок.

zakarpatpost.net