Чому фітотерапевт Андрій Форсюк у період застуд радить звернути увагу на багно

Цікавитися травами Андрій Форсюк почав близько двадцяти років тому, коли одружився із дочкою травника з міста Радивилів Север’яна Боровика. Справа тестя сподобалася чоловіку, тож він став переймати досвід.

– Спершу допомагав батьку при нагоді, коли приїздили з родиною до нього в гості. Проте фітотерапія настільки припала мені до душі, що, ходячи на роботу, зрозумів: не хочу тут будувати кар’єри. Я став вивчати властивості рослин, читати книги з травництва. Навіть закінчив спеціалізовані курси з нетрадиційної медицини у столиці, – розповідає krapka.rv.ua Андрій Форсюк. – Два роки тому батькові дружини через похилий вік стало важко обходитися без сторонньої допомоги. Тож ми з дружиною переїхали з Рівного до Радивилова. Тоді фітотерапія й стала основним моїм заняттям.

Чимало рослин, з яких готують помічні збори, мазі та настоянки, родина травників вирощує на власному городі, пише газета «Поради ЗДОРОВ’Я».

Проте більшість збирають у лісах та на полях. У своїх рецептах травознавець використовує близько сотні найменувань цілющого зілля. Більшість препаратів, якими лікує хворих, Андрій Форсюк розробив разом із тестем.

– Хвороби, з якими люди звертаються до нас, найрізноманітніші. Тож для боротьби з багатьма недугами ми розробили цілий комплекс препаратів. Від псоріазу, приміром, рекомендуємо не лише мазь, а й настоянки для пиття, примочки, спеціальні олійки, лікувальні ванни, – ділиться секретами Андрій. – При дифузному зобі та інших порушеннях щитоподібної залози рекомендую збір на основі перстачу білого, який знижує тахікардію, зменшує набряк самої залози, поліпшує сон та самопочуття хворого, повертає працездатність. Втім, пролікувавшись цим збором, слід продовжити терапію настоянкою самого перстачу білого. При тахікардії ж помічними є суміш таких трав: цвіт глоду, трава меліси, квіти календули, трава любистку, трава пустиннику, трава цикорію та суниці.

А от коли людина скаржиться на вушний отит, фітотерапевт радить наступний метод: Підігріти столову ложку горілки, але не міцнішу за 40 градусів, і закапати у вухо. Лягти, щоб рідина не витікала, й тримати 15-20 хвилин. Процедуру проводити 1-2 рази на день до повного одужання.

– У період застуд слід звернути увагу на багно. Олія цієї рослини – найкращий засіб від нежитю. А от від гаймориту помічними є краплі наступного складу: олія багна, звіробою, обліпихова та прополіс, – розкриває свої секрети Андрій Форсюк. – Кашель же вилікує суміш із багна, березових бруньок, цвіту бузини, польових миколайчиків та липи. Для профілактики та лікування наслідків інсульту помічним є збір із трави звіробою, суріпиці, квітів ромашки, суцвіття цмину піскового та березового листя. З трофічними ж виразками допомагають боротися звіробійна олія або мазь на її основі з додаванням живиці.

Марія МАРТИНЮК

zakarpatpost.net