Українці розповіли, в якій валюті тримають заощадження

Майже половина українців живе сьогоднішнім днем. 43% взагалі не відкладають гроші.

Ще 9-10% мають невеликі заощадження, яких їм вистачить максимум на два місяці. А 8% вважають, що забезпечені на 3-4 місяці, і 5% – на перші півроку без роботи і, відповідно, доходу, пише Сегодня.

“Більше за все не мають заощаджень українців серед тих, кому за 60, а найменше – серед тридцятирічних і сорокарічних, – кажуть автори дослідження. – Характерно, що найбільше число українців, які не мають заощаджень, доводиться на обласні центри, а найменше – серед сільських жителів “.

В цілому по країні зростає тенденція до запасливості: в порівнянні з лютим 2017 го відкладати гроші стало на 4% більше українців, а число тих, хто зміг накопичити на рік і більше безбідного життя, збільшилася на 2%.

Що стосується валютних переваг, то українці за традицією воліють “зелені”. Більшість воліли б зберігати свої накопичення в доларах, так відповіло 43% опитаних. А ось євровалюта, навіть після введення безвіза з ЄС, не особливо в пошані – відкладати в євро вважають вигідним лише 15%. В інших валютах зберігають гроші лише 2% українців.

12% українців вважають надійною гривню. Такий же відсоток опитаних вважає, що зберігати заощадження в грошах зовсім не вигідно. Ще 16% не знають, у що вигідніше конвертувати накопичення. Євро частіше вважає вигідним вкладенням молодь у віці від 18 до 30 років. У долар свої запаси готові переводити в основному українці середнього віку – від 30 до 49 років. Вірою в гривню в основному живуть люди похилого – від 60 і старше.

“Не дивлячись на те що більшість українців вважали за краще б зберігати заощадження в іноземній валюті, тільки 15% опитаних за останні три місяці робили валютні операції: 6% – тільки купували, 4% – тільки продавали, 5% – купували і продавали валюту. А переважна більшість жителів країни (82%) за останні три місяці не купували і не продавали валюту “, – наводять цифри соціологи.

zakarpatpost.net