АНОНС. Чому Ужгород облюбували лебеді, хто напав на качурика Тошу і які ще дивовижні створіння є на «Кірпічці»

Орнітолог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК розповіла про птахів, що носять чорні окуляри і живуть у рукавичках, чи може вижити закарпатський лелека, який залишився в нас зимувати, самотужки і чому лебедя Гошу мати вигнала з сім’ї

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Останнім часом до Ужгорода усе частіше прилітають лебеді. Минулої зими на Ужі їх було майже 30. У цьому році періодично теж на річці з’являються білопері красені. А пташина родина на озері «Кірпічка» взагалі стала відомою на всю Україну. За життям пташенят стежать не лише місцеві, але й усе Закарпаття. Утім не лебедями єдиними живе Ужгород. У місті ще багато інших рідкісних та цікавих пернатих.

І найбільше про життя птахів знає орнітолог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК. Тож сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з нею і про лебедів, і про бакланів, і про лелек, і про качок, і чайок, яких у останні роки явно поменшало.

– Почнемо з лебедів, оскільки саме вони є найбільшою гордістю ужгородців. Що саме могло привабити птахів до міста і чому вони не оселяються на інших закарпатських водоймах, скажімо, на Латориці або на Тисі.

– Лебеді шукають собі проточні водойми, які не замерзають. Для них важливо, щоб було що їсти взимку. Їм не такі страшні морози, як голодна смерть. Взагалі вони зимують ближче до Чорного й Азовського  моря й не завжди відлітають. У нас досить м’який клімат,  теплі зими, не замерзають річки, тому вони часто залишаються у нас. Тут вони непогано себе почувають. Отже, зимівля лебедів на Ужі – досить традиційна вже років 20. На Латориці, я знаю, час від часу теж є лебеді, але не так масово і не так часто. Із чим це пов’язано – важко сказати, адже ця річка теж цілком придатна для їхньої зимівлі. Та вони більше облюбували Ужгород. Можливо, до нас деякі лебеді зі Словаччини прилітають. Ужгород ближче. Але це питання потрібно досліджувати глибше.

Лебеді на «Кірпічці». Вони вже стали талісманом міста. Однак з ними постійні пригоди. Це і рибацький гачок, і підгодовування. Чим кормити лебедів можна і чим ні. Розкажіть, чому їм шкідливий хліб?  Зерно і крупи, які залишають на березі годувальники, призвели до того, що там з’явилося багато щурів. Вони стали такими сміливими, що навіть не бояться людей. Чи безпечні вони для лебедів і як годувати птахів так, щоб до них не збігалися гризуни? Лебідь Гоша досі є предметом дискусій в Інтернеті. Чому його вигнала мати зі сім’ї? Що стало справжньою причиною того, що пташеня стало вигнанцем?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 14 грудня.

zakarpatpost.net