Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 18 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

У одному з найбільш унікальних куточнків Закарпаття зараз справжня зимова казка.

Природа під білим покривалом просто фантастична.

Мальовничі краєвиди зачаровують!

Дивовижні світлини на своїй сторінці оприлюднив Національний природний парк “Синевир”.

На фото видно, що господарі Карпат – бурі ведмеді, що живуть у реабілітаційному центрі, досі не впали у сплячку. У багатьох із них раніше була важка доля, тож тварини після пережитого стресу хоч і оговтуються, але засинають важко.

А перлина Карпат – озеро Синевир у цю пору неймовірно гарне.

Загалом Міжгірщина взимку просто фантастична!

Миколай іде на Закарпаття, крокує до дітей горами, бездоріжжям а малеча готує чобітки для подарунків.

У нашому краї це свято вважається улюбленим серед дітей.

Тож на що чекають від святого маленькі закарпаці?

— Хочу новий телефон, – каже zakarpatpost.net восьмирічний Дмитрик. – А ще – цукерки та солодощі.

—Я написала Миколаю листа і попросила від нього ляльку та планшет, – зазнається дев’ятирічна Світлана.

— Мені потрібен танк. Не простий, а з дистанційним керуванням. Хочу полювати на сепаратистів, – стверджує семирічний Юрко.

— Я замовив лижі та ковзани. Люблю спорт. Тато казав, що я була слухняною і всі мої бажання Миколай виконає, – наголошує десятирічна Ярина.

Дорослі ж готуються до свята більш виважено і рахують витрати.

Стало вiдомо, що на розi Швабської i проспекту Свободи (позаду магазину Людмила) горить квартира на 1-му поверсi.

Бригаду пожежникiв викликали. Про подiю Сайту мiста Ужгород повiдомила читачка.

Люди вийшли на двiр, дехто залишився вдома і споглядав з балкону.

Мешканцi будинку розповiли, що в квартирi проживає самотнiй старий, в якого повна квартиру “хламу”. Саме через захламленiсть i необережне поводження вогнем могла статись пожежа.

За словами очевидців, через щільну забудову пожежна машина не змогла заїхати у двір корошим шляхом. Рятувальники почали шукати заїзд з іншої вулиці.

За той час люди почали самотужки тушити вогонь, відкрили всі вікна.

Традиційний Парад Миколайчиків завтра, 19 грудня, у День Святого Миколая відбудеться в Ужгороді.

Як і багато років поспіль, із 1993-го, помічники доброго святого у червоних костюмах і шапочках зберуться біля головної ялинки міста на площі Театральній. Початок – о 14.00. Згодом завітають до діток, які змушені зустрічати свята в дитячій лікарні – їм передадуть благодійні подарунки.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

zakarpatpost.net проаналізував рубрику «Клуб знайомств» газети «Закарпатські оголошення»  і ось які цікаві відкриття ми зробили

До «Клубу знайомств», що в газеті «Закарпатські оголошення» щотижня приходять сотні листів від закарпатців, які шукають другу половинку. За 18 років існування газета поєднала долі вже тисячі наших земляків.

Тож кого шукають мешканці нашого краю, які риси бажають бачити у партнерах і що навпаки їх відштовхує в інших, що вони розповідають про себе.

zakarpatpost.net спробував проаналізувати, яким чоловікам та жінкам надають перевагу закарпатці.

zakarpatpost.net всього трохи більше ніж за рік активної роботи вирвався на лідируючі позиції в Інтернеті.

За рейтингом bigmir серед українських сайтів зараз ми уже на престижному на сотому місці, а серед закарпатських – на шостому. Це свідчить про те, що сайт надзвичайно популярний. Усього за кілька місяців ми піднялися на 43 позиції.

Нас читають по всій Україні та у світі. Матеріали  zakarpatpost.net передруковують італійські, угорські, чеські, польські, російські, навіть американські сайти, інформаційні агентства, перекладають іншими мовами. Наші публікації найчастіше з усіх закарпатських видань цитують такі провідні сайти як «Новое время», «Українська правда», «Обозреватель», «Сегодня» та інші,  навіть Вікіпедія.

Спільно з газетою «Неділя Закарпатські новини» сайт zakarpatpost.net постійно розвивається, вдосконалюється. До нас часто звертаються із різними пропозиціями центральні телеканали, телефонують, цікавляться подіями в області, просять допомогти зв’язатися  з героями наших публікацій,  запрошують зніматися в програмах та сюжетах.

Наближаються новорічні свята і невдовзі настане рік Свині.

Тож зараз на прилавках магазинів з’являється дуже багато продукції із зображенням улюблениці і годувальниці багатьох закарпатців, яка у нашому краї є майже священною твариною, як і корова.

Свиню і запікають, і смажать, і готують із її м’яса шашлик, бограч, гуляш, відбивні, котлети, голубці, всього навіть не перерахувати, чим шіковні закарпатські ґаздині можуть здивувати рідних та гостей.

Але мова зараз про Новий рік.

Що лише тепер не витворяють виробники… І календарики із свинями, і блокноти з її зображенням, і статуетки, і ялинкові прикраси, і сувеніри, і все, що тільки душа забажає.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов багато свинячих цікавинок.

Денис Ман розповів про найцікавіші, найдорожчі лоти аукціону «Купи зустріч – подаруй дитині свято» і що за 10 років вразило волонтерів найбільше

Під кінець року зазвичай ми підбиваємо підсумки зробленого, а ще, враховуючи наближення Різдва, починаємо замислюватись над тим, що доброго ми зробили для інших. Традиційно до свята Миколая на Закарпатті прошов благодійний аукціон «Купи зустріч – подаруй дитині свято».

Його ідейним натхненним, організатором та справжнім двигуном є директор департаменту економічного розвитку торгівлі Закарпатської ОДА Денис Ман.

Хто був найцікавішим учасником за всі роки?

Цікавими учасниками є всі без винятку. Для кожного окремо взятого із нас це може бути як популярна людина, так якийсь гурт, так і політик. Але минулого року ми продали зустріч із так званим таємним лотом – Валентином Штефаньо. До моменту завершення аукціону ніхто не знав, хто ж виявиться тим цікавим учасником. Така кількість людей пройшла за 10 аукціонів, що виокремити когось одного я не можу.

Вийшов з друку новий рейтинговий журнал за 2018 рік, що є спецпроектом газети «Неділя Закарпатські новини» «Впливові люди Закарпаття. ТОП-100», який є шалено популярним на Закарпатті.

ТОП поділено на окремі розділи, в яких представлено десятку найбільш впізнаваних та успішних людей Закарпаття.

Отже, до розділу «Культура» потрапила головний художник Закарпатського академічного обласного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв, заслужений діяч мистецтв України Емма Зайцева.

Ім’я Емми Зайцевої добре відоме у театральному мистецтві: ось уже 20 років поспіль вона є головним художником обласного муздрамтеатру, автором сценографії до багатьох вистав та концертів не тільки в обласному центрі Закарпаття, а й Києві, Ашхабаді, Рівному, Мукачеві.

Чим вразила археологів церква святого Юрія на території Ужгородського замку? Про це та інше під час наших  ми говорили з відомим закарпатським істориком, археологом та дослідником, кавалером ордену Марії Терезії Олександром ДЗЕМБАСОМ.

– Що можете розповісти про розкопки на території Ужгородського замку? Що цікавого вдалося знайти?

– Честь Ужгородському національному університету, молодим історикам за те, що вже давно проводять хай не масштабні роботи, але досліджують пам’ятки замкової архітектури Закарпаття, проводять експедиції, вивчають Середнянський, Королівський замок, середньовічні церкви.

А в  цьому році вперше розпочала роботу експедиція УжНУ спільно з Закарпатським краєзнавчим музеєм і Закарпатським Центром туризму учнівської молоді, який я частково репрезентую, і ми спільними зусиллями почали досліджувати церкву святого Юрія. Цікавого там багато, ми досить багато матеріалу отримали для подальшого осмислення, виявили перші загадки. Справа в тому, що наразі із тієї ділянки, яку ми дослідили, найбільш ранній матеріал можна датувати початком ХV століття. Це – найбільш ранній матеріал , більш давнього немає, хоча ця церква згадується у документах з ХІІІ століття. Тобто та, стара церква, ймовірно, була розташована десь поряд, і ми її ще не зачепили. Але роботи триватимуть і надалі. Ми плануємо провести масштабні роботи й, запевняю, закарпатці будуть здивовані тим, що вони мають, по чому ходять. Усі знахідки поповнять колекцію Закарпатського краєзнавчого музею. Буде розглядатись питання їхньої експозиції. На жаль, у ХVІІІ столітті за часів Австрійської імперії цю церкву пограбували. Нам вдалося знайти навіть керамічні келихи, напевно, з-під вина, з яких пили злодії. Вони цілі і добре збереглися. Проте все вкрасти вони не змогли. Виявлено і не зруйновані поховання. Їх не так багато, а це – дуже важливий для нас матеріал. Цікаво, що деякі поховання знаходилися під стінами, деякі – поряд із ними. Та якісь висновки робити ще зарано.

zakarpatpost.net