Найважливіше за тиждень на Закарпатті

Поки вся Україна лише готувалася до святкового зимового марафону, Закарпаття зустріло перший прихід святого. Щоправда, завітав він до родин, які дотримуються західного обряду. Та закарпатські діти чи не всіх родин уже 6 грудня отримали перші подарунки. Святий – він на те і святий, аби не обирати, а дарувати радість усім! Тим часом приємні новини цього передостаннього у році тижня раз у раз переривалися не надто радісними повідомленнями… Хоча головне – обрати точку зору і знайти навіть у тривожній інформації нотку оптимізму, якого всім бракує. Давайте спробуємо, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Дзвінок небезпеки і відповідь надії

У Мукачеві виявили випадок небезпечної хвороби менінгоенцефаліту. Захворіла десятикласниця 1-ї школи. І хоча обстеження ще тривали, медики вже підтвердили: мова йде саме про це захворювання. І додали, що хвора забезпечена усіма необхідними препаратами, а діти, які були у контакті із дівчинкою, ретельно обстежуються. Тим часом надійшла допомога хворим на іншу недугу: область отримала три види інсуліну від Міжнародного Червоного Хреста. Отриманого препарату потребують 800 закарпатських хворих на діабет. Вартість вказаних медикаментів становить близько 1,7 мільйона гривень.

Дороги як спосіб боротьби

Перекриття доріг (а надто – важливих) – один із традиційних способів привернення уваги до проблеми мешканців, що вдаються до такого способу. 10 грудня увечері в Інтернеті з’явилося повідомлення, що водії вантажних автомобілів блокують в Ужгороді об’їзну трасу. Виявилося, що у такий спосіб вони борються із нахабами, що намагаються проїхати на термінал поза чергою (а вона стоїть уже кілька днів), натомість легковики пропускають. Поліція у цій ситуації не втручалася, адже вантажна «самооборона» поводилася чемно і порядку не порушувала. На відміну від громади, яка знову перекрила трасу поблизу Нижньої Апші. Цього разу її обурило рішення суду про випуск під заставу підлітка, який у березні вбив односельця. У судовому засіданні з розгляду обвинувального акту суддя проголосив рішення про задоволення клопотання прокурора на продовження терміну тримання під вартою обвинуваченого в умисному вбивстві, але при цьому обрав для нього альтернативну міру запобіжного заходу – заставу. Із цим не погодилися односельці, які вийшли на дорогу. Того ж дня це рішення оскаржила обласна прокуратура.

Міська влада проти підрядників

Господарський суд Закарпатської області задовольнив позов Ужгородської міської ради до підрядника щодо відшкодування збитків за неякісний ремонт вулиці Перемоги. Чи не вперше міська влада встала на захист народних коштів. Очевидно, допекло: за останні кілька років в обласному центрі відремонтовано чимало доріг, проте у соціальних мережах раз у раз з’являються фото, які доводять – гроші часто пускаються за вітром, а дороги розсипаються на очах.  І хоча ще є час на апеляційне оскарження, є й сподівання, що цей прецедент стане уроком для тих, хто братиметься виконувати замовлення міської ради.

Взялися за гральний бізнес

Слідом за Тячівщиною у Берегові також взялися за гральний бізнес. Так під час відпрацювання поліцією та управлінням захисту економіки у Берегові по виявленню незаконного грального бізнесу було виявлено три таких заклади. Усі вони розташовані поблизу центу міста. Спецзаклади, де люди можуть програти чималі суми грошей, були виявлені на вулицях Франка, Стефаника та Хмельницького. Останній знаходився у двадцяти метрах від міської ради та напроти загальноосвітньої школи. Наразі правоохоронці не називають ім’я власника цих гральних закладів, але повідомляють, що усі три «точки» належать одній особі. Нагадаємо, що такі ж самі заклади із гральними автоматами викрито і на Тячівщині.

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net