Шовдар у шоколаді. Рецепт від закарпатського діда Мітя

Далеко в закарпатських горах ми знайшли людину, яку сміливо можна назвати карпатським мудрецем. Дід Мітьо  має 90 років, але при цьому виглядає набагато молодшим за свій вік, енергійний, веселий, бадьорий, знає безліч цікавих історій і люб’язно ділиться знаннями з іншими.

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Він зцілюється травами, знає безліч рецептів страв, омивається в джерелі, п’є лише «живу» воду, ніколи не ходив до лікарів і не вживає ліків. Чоловік написав до редакції  газети «Неділя Закарпатські новини» листа і запросив у гості. Каже, що читає «Неділю» вже 15 років і хоче запропонувати землякам перевірені часом і досвідом рецепти здоров’я і краси, поділитися тільки з читачами улюбленої газети своїми секретами і багаторічними дослідженнями.

Дід Мітьо сідає на дерев’яний стілець, що трохи нагадує трон і починає розповідати.

«Скоро Різдво, – каже він, – тож перше, чим я поділюся, буде рецепт закарпатського шовдаря в шоколаді. Ви ще про таке не чули? А тепер зробите і здивуєте гостей!  Так ось. Робиться все дуже просто, гловне – проявити трохи фантазії. Шовдарь нині можете купити в будь-якому магазині, або на ринку. Берете шовдар. Розрізаєте його на шматки, бажано невеликі, щоб потім це нагадувало шоколадні цукерки. Для глазурі беремо чорний гіркий шоколад, що містить 80 і більше процентів какао, розтоплюємо на водяній бані, викладаємо на решітку кожен шматок, обливаємо акуратно глазур’ю, зверху для краси посипаємо стружкою кокосу і відправляємо в холодильник на декілька годин, щоб застило.  Можна зрообити і карамель із какао, але це довше. Для чого вам зайві клопоти. Ну от і все. Незвична страва готова. Нею ви здивуєте і рідних, і гостей. Дуже цікавий рецепт до свята».

Хоч наш новий знайомий і знає готувати багато унікальних страв зі свинини, але стверджує, що сам він м’ясо не їсть уже 36 років і це допомогло йому зберегти ясність розуму та добре самопочуття.

Більше смачних, цікавих та оригінальних рецептів читайте у закарпатській кулінарній газеті «Домашня кулінарія»

zakarpatpost.net