Зустрічати Новий рік в Ужгород злетілися два десятки лебедів

Ужгород заслужено може мати звання лебединої столиці України.

 Унікальна природа, річка, що перетинає місто, небайдужі люди, які оберігають птахів, годують їх правильною їжею, зробили свою справу.

До нас прилітає все більше білоперих красенів. У цьому році вони жили не лише на річці, але й на Чорних озерах, на водоймі на Кірпічці… Побувало їх у нас більше сотні.

Сьогодні на Ужі журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» нарахував 20 лебедів.

Між ними є й малеча. Молодь, що підросла, є дуже активною та комунікабельною, спілкується між собою сигналами, що нагадують динозарячі із фільмів. Загалом сьогодні вранці на Ужі можна було почути різні звуки, які видають королівські птахи.

Як розповіла газеті «Неділя Закарпатські новини» орнітолог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК, лебеді обрали Ужгород не випадково.

-Лебеді шукають собі проточні водойми, які не замерзають, – наголосила вона. –  Для них важливо, щоб було що їсти взимку. Їм не такі страшні морози, як голодна смерть. Взагалі вони зимують ближче до Чорного й Азовського  моря й не завжди відлітають. У нас досить м’який клімат,  теплі зими, не замерзають річки, тому вони часто залишаються у нас. Тут вони непогано себе почувають. Отже, зимівля лебедів на Ужі – досить традиційна вже років 20. На Латориці, я знаю, час від часу теж є лебеді, але не так масово і не так часто. Із чим це пов’язано – важко сказати, адже ця річка теж цілком придатна для їхньої зимівлі. Тим не менше, вони більше облюбували Ужгород. Можливо, до нас деякі лебеді зі Словаччини прилітають. Ужгород ближче. Але це питання потрібно досліджувати глибше.

Тож приємно, що зустрічати Новий рік у нас будуть не лише туристи, але й справжня окраса міста – білопері лебеді.

zakarpatpost.net