Обласний нарколог розповів, чому після відзначення Нового року багатьох тягне похмелитися

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили із головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею.

Чому після бурхливого святкування багатьох тягне похмелитися?

Похмільний синдром виникає у тих, хто має алкогольну залежність. Якщо людина наступного дня після застілля  для того, аби прийти до тями мусить випити, їй треба звертатися до лікаря.

Правда більшість людей цього не усвідомлюють. Дехто каже: «У мене проблем немає. Я можу прийти на весілля, випити літр горілки і після цього добре себе почуваю». Я ж відповідаю, що радіти немає чому, бо тоді в людини збільшена толерантність, що свідчить про те, що в неї вже друга стадія алкогольної залежності. Після цього можу наступити третя стадія, коли толерантність навпаки – знижена. Але коли саме – залежить від індивідуальних особливостей організму. Закінчується все тим, що від 50 грамів людина п’яна.

А як пояснити такий дивний феномен нашого народу, коли зростають штрафи за керування автомобілями у стані алкогольного сп’яніння, але кількість любителів випити і сісти після цього за кермо все одно залишається великою? Хоча ж можна викликати таксі після застілля…

Під впливом алкоголю,людина схильна перебільшувати власні можливості, знижується критика до власного стану, імовірні ризики відходять на задній план і здаються менш загрозливими. Сподіваються на те, що нічого страшного на дорозі не трапиться, що поліція не зупинить, або якщо навіть зупинить, то думають, що відкрутяться, уникнуть відповідальності.

Але тут теж офіційна цифра п’яних водіїв теж не є показником, бо виявлено далеко не кожного, хто сів за кермо напідпитку.

Кажуть, що алкоголь відповідає за центр задоволення. Це правда? Але ж воно дуже тимчасове.

Не лише алкоголь. Але перша стадія сп’яніння – ейфорична, більшість, вживає алкоголь якраз заради неї. Деколи мене питають, що як пити і не п’яніти. Я ж питаю: «А навіщо тоді п’єте?» Отже, під час легкого сп’яніння, людина відчуває розслаблення, позитивні емоції, комфорт, не думає про проблеми. Але ця стадія проходить і наступає друга. Тоді людина стає загальмована і агресивна, створює конфлікти, з’ясовує стосунки. Відтак починається третя стадія, яка супроводжується інтоксикацією. Тож контролювати ці процеси важко. Для тих, хто страждає на алкогольну залежність, перша стадія мало відчутна, у них є симптом першої чарки, коли вони не можуть зупинитись.

zakarpatpost.net