Чому на Закарпатті люди були низькі зростом і носили одні ґаті на трьох

Цими днями журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» побував в унікальному куточку нашого краю – музеї «Старе село» у Колочаві.

Перше, що кидається в очі під час мандрівки, це маленькі дерев’яні будиночки із крихітними вікнами. Всередині в них також дуже тісно.

Як розповіли екскурсоводи, колись у верховинців не було потреби у великих хатах, населення жило дуже бідно, погано харчувалося, тож  відповідно і мало невисокий зріст. Саме цим можна пояснити мініатюрність і ліжок, і самих осель. Крім того, люди не мали вдосталь навіть одягу. Виявляється, одні штани могли носити аж троє чоловіків з однієї родини. Аби знайти найкращий вихід із ситуації жінки шили їм довгі сорочки, схожі на сучасні сукні. У них було тепло і зручно й автоматично відпадала потреба одягати закарпатські ґаті.

Ще цікаво, що в хаті, привезеній із Міжгірщини навіть в ужгородському скансені можна побачити столи із заглибленнями, що слугували господарям тарілками. Це також свідчить про вбогість населення, якому не вистачало елементарного – навіть посуду.

Ну і звісно… зачаровує символ року – свині!

zakarpatpost.net