Міністерство екології захищає небезпечні проекти олігархів від людей? Важливе про міні-ГЕС на Закарпатті

Пост про результати пройдених процедур оцінки впливу на довкілля каскадів МГЕС на річках Шопурка (Рахівський район), Тересва (Тячівський район) та Латориця (м. Мукачево) у Закарпатті оприлюднила в мережі Фейсбук ГО Екосфера.

Ось про що йдеться у повідомленні. Тест подаємо без змін:

“Підсумок не веселий:
1) Позитивний висновок з ОВД видають практично усім, не дивлячись на низький кваліфікаційний рівень звітів з ОВД та повну відсутність у цих звітах оцінки впливу планованої діяльності на флору і фауну (звіти з ОВД на усі 14 МГЕС готувались інженерами без участі екологів та біологів)

2) Висновки з ОВД хоч і позитивні, але містять потужний блок екологічних умов (подяка Maryna Shymkus), обов’язкових для виконання у разі впровадження планованої діяльності. Якщо забудовник серйозно підійде до їх виконання, то це коштуватиме йому великих грошей (передусім на цілий блок наукових досліджень, які він вирішив не здійснювати на етапі ОВД; а також на компенсацію втрат біорізноманіття, передусім видів Червоної книги України (багатими на ці види є усі 3 річки!), яких не уникнути). А деякі з цих умов, наприклад, зариблення річок аборигенними видами риб, взагалі на сьогодні є нездійсненними. Отже, екологічні умови виставлені високі. За нормальних умов забудовнику таке будівництво мало б бути невигідне. Але тут вилазить одне прикре «але»…

3) Прикре «але» полягає в тому, що на сьогодні в Україні немає ефективної державної служби екологічного контролю, яка б повинна була постійно контролювати виконання цих умов. Адже досвід проходження процедури ОВД показує, що забудовник (не дивлячись, що фірми різні, але власники одні і ті ж) є любителем халяви… Тобто,виникає дуже важливе практичне запитання: ХТО БУДЕ КОНТРОЛЮВАТИ ВИКОНАННЯ ВИСУНУТИХ ЕКОЛОГІЧНИХ УМОВ перед будівництвом, підчас будівництва та в моніторинговий період, коли усі ці 14 МГЕСів функціонуватимуть? Відповіді немає… Тобто, ми повертаємось туди, звідки почали…

ВИСНОВКИ: процедура ОВД не буде ефективною без ефективної державної служби екологічного контролю, функції якої сьогодні виконує Державна екоінспекція, яка знаходиться вже 5-й рік під мораторієм, різними заборонами діяльності, обмеженим фінансуванням та мізерним штатом інспекторів. Прямо кажучи, у паралізованому стані. Об’єкти Смарагдової мережі, серед яких р. Тересва, Свидовецький гірський масив, полонина Боржава, залишається незахищеними без спеціального Закону «Про Смарагдову мережу України». Може ці завдання стануть пріоритетними для Міністерство екології та природних ресурсів України у 2019 році?”, – йдеться у повідомленні.

Для будівництва плануються каскади МГЕС, подібних до Нижньобистрівської на р. Ріка (на фото)