Супрун: «Доступні ліки» можна буде отримати лише за рецептами в електронній формі»

На зустрічі з журналістами в Ужгородській міській раді сьогодні в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун попросила закарпатців, які ще не уклали декларацію із сімейним лікарем, зробити це якнайшвидше, адже тоді медики і заклади первинної допомоги отримуватимуть від держави значно більше коштів, а це дає змогу не лише підвищувати зарплати, а й створювати кращі умови в закладах, закуповувати обладнання.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

На першу половину цього року ще передбачається виділення фінансування із Національної служби здоров’я на мешканців, які проживають на території, закріпленій за медичними закладами, але ще не підписали декларації. Однак це будуть значно менші суми у розрахунку на одну людину, на відміну від виділеного фінансування на тих пацієнтів, які вже уклали декларацію.

Щодо інших новацій, то, зокрема, препарати за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати лише за рецептами від сімейного лікаря і вони будуть в електронній формі. Пацієнти зможуть придбати такі ліки в будь-якій аптеці України, яка уклала угоду з Національною службою здоров’я, а не як раніше лише у визначених закладах за місцем звернення до медиків.
Із 1 липня починається програма «Доступна діагностика». Передбачено, що вона має забезпечити 80% потреб пацієнта з діагностики у сімейного лікаря, терапевта і педіатра. Це найбільш необхідні діагностичні та лікувальні послуги (наприклад, рентген, УЗД, ехокардіографія серця), додатково понад десяток лабораторних аналізів до передніх 8. Для пацієнтів цей «набір» буде безкоштовним, а закладам і спеціалістам Національна служба здоров’я України платитиме за кожне звернення, загалом на цей рік передбачено за цією програмою 2 мільярди гривень.

На консультації та аналізи в рамках «Доступної діагностики» сімейні лікарі надаватимуть із 1 липня електронні направлення до вузьких спеціалістів. Пацієнти теж зможуть обирати, до якого фахівця та в який заклад звернутися, звичайно, за умови наявності у закладу ліцензії. До тих медустанов, що не мають обладнання і спеціалістів відповідного рівня, пацієнтів не направлятимуть, відповідно ці заклади не зможуть отримувати за обстеження і діагностику кошти від Національної служби здоров’я. До речі, отримати такі послуги пацієнти зможуть і в приватних та комерційних закладах. Це, за словами Уляни Супрун, буде відкриттям ринку у медичній сфері. Якщо комерційні заклади не братимуть більше коштів, ніж визначено за такі послуги на державному рівні, вони теж отримуватимуть фінансування від НСЗУ за наявності ліцензії і договору з Нацслужбою.

Як повідомила керівниця МОЗу, із 2020 року почнеться практичний етап реформування стаціонарних закладів, також буде розширено список ліків за програмою «Доступні ліки».

Важливо для пацієнтів, що запланована орієнтація на перевагу надання допомоги ліками у таблетованій формі, а не ін’єкційній, щоб хворі могли лікуватися не обов’язково в стаціонарних закладах.
Зміни, наразі в кількох пілотних регіонах та Києві, заплановані і в системі екстреної медичної допомоги. Планується, що «швидкі» будуть виїздити на випадки, коли потрібно рятувати життя, а не давати ліки від банальних недуг, яким може зарадити сімейний лікар. Для цього створюватимуть єдиний загальнодержавний диспетчерський центр, який зможе координувати бригади, скажімо, скерує у закарпатське село на межі з Львівщиною бригаду з цієї області, а не закарпатську, котрій довше їхати. Будуть також навчати парамедиків, проводити перекваліфікацію нинішніх фахівців, підвищувати їм зарплати, закуповувати транспорт та обладнання.