Засіб від екземи вилікував облисіння – волосся відросло всього за декілька місяців

Дівчина-підліток, яка хворіла екземою та страждала від облисіння, випадково врятувала волосся.

Лікарі розповіли про те, як у їхньої пацієнтки з’явився несподіваний побічний ефект від ліків проти екземи, які називаються Dupilumab.

«Ми були досить здивовані, оскільки у пацієнтки не росло волосся на голові відколи їй було 2 роки, а усі методи лікування для боротьби з втратою волосся не допомагали», – сказала доктор Меріенн Макредес Сенна з Массачусетської лікарні, США.

«Наскільки нам відомо, це перший випадок відростання волосся від препарату Dupilumab у пацієнта з облисінням».

Окрім раннього облисіння підліток  все життя прожив зі стійкою до лікування екземою, яка розвилася у дівчинки в семимісячному віці.

Їй було прописано преднізолон та метотрексат. Препарати пригнічували її імунну систему, але допомагали у боротьбі з екземою.

У липні 2017 р. пацієнтка перейшла на щотижневі ін’єкції  «Дупілубаму», який на той час отримав офіційне схвалення.

Через шість тижнів лікування, які призвели до значного поліпшення у лікуванні екземи, пацієнтка помітила, що у неї на голові почали з’являтися світлові волоски.

Ще через місяць лікування кількість волосся значно збільшилася і воно почало темніти.

Після цього через проблеми з медстраховкою дівчина була вимушена зробити двомісячну перерву у прийомі препарату. За той час вона знову почала втрачати волосся, але після відновлення  лікування стан волосся почав покращуватися.

Доктор Сенна пояснила, що дія ліків націлена на ключові функції імунної системи, які, як відомо, знаходяться в стані надмірної активності при екземі.

Недавні дослідження показали, що деякі її функції можуть призвести до аутоімунної втрати волосся. Це в перспективі може пояснити, як препарат, який використовується для лікування одного захворювання, може допомогти й при іншому.

«На даний час ще невідомо, чи може цей препарат викликати ріст волосся в інших пацієнтів з облисінням, але я підозрюю, що він може принести користь людям з екземою та активним облисінням, – додала доктор Сенна.

«Ми подали пропозицію щодо проведення клінічних випробувань препарату та сподіваємось, що зможемо вивчати його далі в найближчому майбутньому».

zakarpatpost.net