5 найбільш резонансних злочинів, скоєних на Закарпатті у 2018 році. Вбивство у Нижній Апші

У цьому році було багато гучних злочинів, вбивств,  затримань на корупційних схемах, судових позовів проти чиновників, які сколихнули закарпатців, про які говорили і досі говорять. На жаль, таке життя: одні народжуються, а інші (кому би ще жити) помирають, одних засуджують, інших виправдовують. Більше того, цьогоріч один із закарпатців навіть отримав максимальне покарання – довічне ув’язнення, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож які зі злочинів були найбільш резонансними у 2018 році.

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала підбити підсумки і виділила п’ять найгучніших справ, які стали найбільш обговорюваними серед наших земляків.

  1. Вбивство у Нижній Апші 

Перше місце у списку найрезонаншніших злочинів посідає трагедія у Нижній Апші.

14 березня до поліції надійшло тривожне повідомлення від медиків про умисне вбивство неповнолітнього у селищі Нижня Апша. Лікарі засвідчили факт насильницької смерті хлопця, а до розслідування справи долучилися обласні слідчі. Представники відділу з розкриття злочинів проти життя та здоров’я людини спільно з тячівськими поліцейськими встановили, що 14-річний підліток із селища Нижня Апша посварився з приятелем та вирішив його зарізати. Повернувшись зі школи, 15-річний Василь Поп сказав батькам, що сусід запросив його до себе подивитись 5D-кінофільм, бо нещодавно нібито батько купив йому відповідну апаратуру за 25 тисяч доларів. Коли юнак пішов з дому, була приблизно 16 година. А о 18 він був уже мертвим.

Батько вбитого хлопця запевнив, що його син виграв у віртуальний бокс і назвав суперника слабаком. А той, не довго розмірковуючи, схопив ножа і почав катувати друга. Юний вбивця наніс йому 28 колото-різаних ран та перерізав горло. Від отриманих травм дев’ятикласник помер на місці.

Звичайно, хлопця вже не повернути і словами не передати горя батьків, які втратили найдорожче – власну кровинку. Тож після пережитого рідним хотілося хоча б довіритися представникам правоохоронних органів і чекати на вирок суду, який у такій резонансній справі мав би бути виключно обґрунтованим та справедливим.

Але  після затримання юнака, який підозрюється у вбивстві, почалося коїтись щось нелогічне. Хлопцеві уже невдовзі замінили міру покарання із тримання під вартою на домашній арешт. І коли односельці побачили його на вулиці, їхньому подиву та обуренню не було меж, оскільки вони сподівалися, що він знаходиться в ізоляторі. Проте суд вирішив по-іншому.

«Маніяка звільнили за півмільйона доларів» – кричали люди посеред вулиці, яку одразу ж перекрили.

На акцію протесту вийшло більше півтисячі місцевих  мешканців. Їх непокоїло те, що неповнолітній кат вільно гуляв селом і навіть навідався до навчального закладу. Більше того, люди наполягали на тому, що у хлопця був спільник, але поліція його навіть не затримала, зараз він проходить по справі лише як свідок. Йому навіть не оголошено підозру, адже як би там не було, а підліток знаходився під час вбивства на місці злочину і звідти просто втік, пробігши більше 2 кілометрів. Про те, що сталося, він нікому не повідомив, лікарів не викликав, хоча знав, що його товариш мертвий. Це насторожує не лише односельців, але й адвокатів потерпілої сторони.

Дорогу люди блокували протягом восьми годин, аж поки на місце подій не прибуло все керівництво закарпатської поліції на чолі з Романом Стефанишиним. Селяни готові були зробити самосуд над хлопцем, тож його, аби вберегти від розлюченого натовпу, поліціянти забрали нібито до відділку. Випадок набув такого широкого резонансу, що про справу заговорили навіть у парламенті.

А 22 грудня Хустський районний суд дозволив випустити хлопця із правом внесення застави у розмірі 160 тисяч гривень. Дізнавшись про це, односельці перекрили трасу в рідному селі, а наступного дня поїхали пікетувати під стіни Хустського суду.

У справу втрутилася прокуратура (причому ще до протестів) і почала вимагати суд скасувати постанову. Більше того, підготувала скаргу до Вищої Ради правосуддя стосовно суддів, які прийняли ухвалу.

Тож 14 грудня Хустський районний суд назвав своє рішення «опискою» і змінив запобіжний засіб юнакові на тримання під вартою.

Отже, якщо вину хлопця буде доведено, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років, а якщо суд усе ж відпустить юнака, люди обіцяють, що покарають його самі.

Продовження читайте на сайті zakarpatpost.net завтра.

zakarpatpost.net