Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 10 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Темою для стали пошуки лижника, який загубився ще 6 січня.

Над навіть над Ужгородом у небі можна було помітити гвинтокрили, що курсували у рамках пошукової операції

Сьогодні, як повідомили рятувальників, оскільки нарешті погодні умови дозволили. Більше немає туману, до пошуків зниклого лижника, змогли підключити авіацію.

Наразі відомо, що 6 січня чоловік катався на лижах у районі гори Гимба і заблукав разом з товаришем, якого знайшли живим на наступний день.

Чоловіка шукало всі ці дні більше 30 рятувальників. На жаль, марно. А нині він сам зателефонував на 101.

Сказав, що знаходиться у будиночку лісника біля невеликої річки, але де саме – він не знає.

Відомо, що вишка зв’язку запеленгувала дзвінок і визначила, що він надійшов зі Свалявського району. Зараз рятувальники вираховують його кординати.

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, від ДСНС у рятувальній операції наразі беруть участь 39 рятувальників та 7 одиниць техніки.

Працюють і службові вівчарки, і гвинтокрили.

На допомогу залучили навіть представників спеціалізованого центру швидкого реагування м. Дрогобич Львівської області та волонтерів.

Здавалося б, серед розкішної карпатської природи, де з-під землі тече цілюща вода, де багато мінеральних джерел, люди повинні бути абсолютно здоровими, принаймні захворювань кишково-шлункового тракту гіпотетично тут не повинно бути. Але, як не дивно, наша область є одним із лідерів в Україні серед гастроентерологічних недуг.

Як таке може бути? Які наслідки може мати переїдання нашими земляками в період зимових свят? Чи може нашкодити здоров’ю піст? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Ужгородьска міська рада оприлюднила інформацію про те, що наразі проходить голосування за перейменування вулиць у місті. Йдеться про вулиці Мейсароша і Кашшая, а також про важливу стратегічну артерію столиці Закарпаття – Капушанську.

Власне щодо назви цієї вулиці і проводиться голосування.

Отже, у повідомленні йдеться:

“2 січня 2019 року Ужгородська міська рада запросила містян до участі у публічних консультаціях щодо перейменування двох вулиць. У зв’язку з проведенням 18 січня цього року чергової сесії міської ради, у порядку денному якої є питання про перейменування вулиць, голосування триватиме до 13 години 16 січня, а не до 20 січня, як планувалося.

Виноградівським відділом Берегівської місцевої прокуратури затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 33-річного мешканця с. Чорнотисово, Виноградівського району, який обвинувачується у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень рідному брату, від яких останній помер.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

В ході досудового  розслідування встановлено, що підозрюваний, через особисті неприязні відносини, наніс рідному брату серію ударів руків’ям лопати.  У середині вересня 2018 р., від отриманих травм, потерпілий загинув в реанімаційному відділенні районної лікарні.

Намагаючись уникнути відповідальності за скоєне, підозрюваний переховувався у м.Дніпрі, а під час його конвоювання до Закарпаття – втік з-під варти, вистрибнувши через вікно під час руху поїзда. Розшукали і затримали його правоохоронці через декілька днів знову ж у м. Дніпро.

Ужгородський суд залишив у власності громади територію колишнього парку Перемога, яке в народі називають Кірпічкою, яку хотіло забудувати підприємтво.

Забудовник відвойовував землю, незважаючи на заборону з боку мерії та численні прости з боку ужгородців.

Про рішення суду в мережі Фейсбук повідомив Іштван Цап.

“Принципова перемога! Сьогодні рішенням господарського суду Закарпатської області відмовлено у позові забудовника щодо поновлення договору оренди нашої Кірпічки! Парку бути!, – йдеться у дописі.

Дивовижна закарпатська природа зачаровує, надихає і вражає красою.

Міжгірщина є одним із найбільш мальовничих куточків нашого краю.

Саме туди вирушив журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» шукати справжню карпатську зиму.

І знайшов.

Січень там багатий на сніг і морозний.

Краєвиди – просто фантастичні.

Засніжені дерева – дивовижні.

У суботу, 12 січня, у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбудеться традиційний різдвяний фестиваль «Коляди в старому селі».

Гостей запрошують до спільних колядок та щедрівок, аби долучитися до унікальних традицій закарпатського Різдва. Вертепи, автентичний шаркань, колорит місцевого побуту – невід’ємна частина одного з найулюбленіших зимових фестивалів «Коляди в старому селі».

Об 11:30 з площі Народної до Ужгородського скансена рушить святкова хода колядників. Почнеться фестиваль виступами колядницьких гуртів Закарпаття.

Такої зими Закарпаття майже не пригадує!

Що сніжної, що морозної.

Така погода у січні була хіба що років 20 тому. Останнім часом зими були теплими і майже безссніжними.

А от тепер у горах висота снігового покрову становить 130 сакнтиметрів.

Про це повідомляє спільнота “Сніголавинна ситуація в Українських Карпатах”

“За даними сніголавинних станцій станом на 08:00 10.01.2018
🏔️на Сл ПОЖЕЖЕВСЬКА: температура повітря: -7,4°С, вітер: штиль хмарно. Висота снігового покриву становить 28-98 см, сніг хуртовинний, нестабільний.
🏔️на Сл ПЛАЙ: температура повітря: -7,4°С, вітер: північно-східний 2 м/с, пориви 4 м/с, туман. Висота снігового покриву становить 27-81 см, сніг свіжий, пилоподібний, помірно закріплений.
🏔️на сніголавинному посту ДРАГОБРАТ: температура повітря -8,1°С. Висота снігового покриву становить 130 см.”, – йдеться у повідомленні.

Для забезпечення життєдіяльності міста й недопущення трагічних випадків через переохолодження сьогодні в Ужгородській міській раді відбулося засідання оперативного штабу міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Пройшло засідання під головуванням заступника міського голови, заступника голови оперативного штабу Василя Гомоная, прийняли рішення збільшити кількість техніки для очищення вулиць від снігу, департаменту праці та соціального захисту населення доручили продовжити роботу цілодобового стаціонарного пункту обігріву на базі сектору обліку безпритульних осіб на вулиці Олександра Грибоєдова, 20в.

Відділ охорони здоров’я має забезпечити медикаменти й санітарний контроль пунктів обігріву, управління економіки та стратегічного планування – подбати за потреби про їжу та теплі напої у пунктах обігріву.

Щодня диспетчери служби оперативного реагування Ужгородського міськвиконкому збирають дані (до 10.00) і надають інформацію міськрайонному управлінню ДСНС України у Закарпатській області (до 12.00).

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, лебеді зі знайомих місць на Ужі нині вранці зникли.

Залишилося лише одне молоде лебедя. Воно сиділо на льоду біля угорського консульства. Хоча поруч річка не промерзла, пташеня не плавало.

Однак журналіст газетии “Неділя Закарпатські новини” лебедів знайшов.

Вони облаштувалися неподалік радванського мосту.

Пернаті шукають, де річка не промерзла.

Хоча вчора кригу розбивали рятувальники, через сильні морози Уж замерзає.

Зараз одні лебеді сидять на льоду, інші плавають.

Можливо пізніше вони повернуся в район пішохідного мосту.

Ужгород продовжує святкувати. Учора на площі народній відкрився ІІ Міжнародний гастрономічний і колядницький фестиваль «Василля».

Сьогодні другий фестивальний день.

На ярмарку, що розкинувся на площі Народній можна скуштувати різні закарпатські наїдки, страви на вогні, ковбаси, сири, вина, глінтвейн, купити сувеніри та масу різних цікавинок.

Місто дійсно зараз святкове. Зима просто казкова. Ужгород засніжений, морозний… Школа лише, що Уж вкрився кригою і холоди виганяють із міста лебедів.

Завтра до фестивалю  приєднаються гості з різних куточків України, області й з-за кордону – Румунії, Польщі, Македонії, Німеччини, Угорщини, Чехії, Словаччини… Загалом участь у масштабному ярмарковому дійстві візьмуть понад 120 виробників.

zakarpatpost.net