Орінтолог із Ужгорода розповіла, чому лебедів не можна годувати хлібом

Найбільше про життя птахів знає орнітолог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК. Тож сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»ми говорили з нею про життя пернатих.

Хліб – це неприродна їжа для птахів. Лебеді  їдять в основному водні рослини, водні організми, які там є, можуть бути мальки, якісь молюски, рачки (не плутати з раками), водні комахи. Крім того, вони як гуси пасуть, в основному люблять злакові рослини. А щодо хліба, то все неприродне є не дуже добрим для організму, негативно впливає на травну систему, особливо коли мова йде про маленьких пташенят. Якщо лебедят годувати хлібом, вони можуть навіть загинути.

Загалом підгодівля рекомендується в зимовий період, коли в основному водне дзеркало замерзає і птахи знаходяться на ділянках, де можуть плавати. Тоді у них обмежена можливість харчуватися і їх потрібно підгодовувати.

Найкраще пригощати їх висівками, кашами. Знову ж таки хліб – не найкраща їжа. Звичайно, в містах лебедів підгодовують і люди частіше обирають хліб, бо це запропонувати найпростіше. Але коли в їхньому раціоні з’являється досить серйозний сегмент борошняних виробів, це – погано і не дуже здорово для них. Влітку взагалі я б сказала – не треба підгодовувати. Лебедям можна приносити траву, якщо вони бояться пасти далеко від берега. Але вони знаходяться в озері, де є все. Там дуже багато водоростей і різних організмів, які вони можуть ловити собі. Насправді харчування в них різноманітне і не треба його псувати хлібом. Він просто зайвий.

zakarpatpost.net