Гірське Закарпаття замітає снігом. Тварини не можуть рухатися

Косулі ідуть аж у села їсти, не мають чим харчуватися, ідуть ближче до людей.

Зокрема, на Тячівщині люди починають їх підгодовувати, бо шкодують. Запевняють, що рухатися прудким влітку лісовим мешканцям у снігу складно.

А в Брустурянському лісгоспі нещодавно зафільмували, як звірі добувають їжу в снігу.

До зимового меню косуль  входять жолуді, а також вирощені на полях коренеплоди – аж поки навесні на землі не завидніє перша молода травичка. Під час лютих морозів козуля обгризає з дерев молоді гілки.

У холодну пору вони  вибирають менш засніжені ділянки, на яких є більше чагарників з молодими кущами.

Як повідомила прес-служба Закарпатського ОУЛМГ, козулі люблять травичку і відкопують її з-під снігу, але коли снігу багато, їм це робити складніше. Якщо хочете їм допомогти, то потрібно дати сіна, але не прілого. Люди часто допускають таку помилку – залишають всякі недоїдки, думаючи, що тварини їх їстимуть “, – розповідає пан Василь, єгер за покликанням. За його словами, сіно не обов’язково класти в майданчик, можна покласти сіно на кущ, на гілки дерев, важливо, щоб не дуже високо, так щоб козулі до нього дотяглися (не вище метра від землі). Треба намагатися, щоб залишене сіно не змокло. Годівниці та солонці потрібно встановлювати далеко в лісі, щоб звірка не боялася підходити до фуршетного столу. Треба знайти гарне спокійне місце, подивитися, де найбільше слідів”, – розповів Ужгородський районний мисливствознавець Юрій Глаголич.

Він звернув увагу на те, що тварини на чужорідні предмети в природі дивляться з побоюванням, тому не варто сподіватися, що в першу ж ніч козулі прийдуть до годівниці за сіном. Але з часом вони звикнуть. Тварини запам’ятовують місця, де знаходять їжу, тому вам доведеться піклуватися про них до самої весни. Козуль можна годувати і яблуками. Правда, треба не забувати, що яблука швидко псуються. Теж стосується і овочів. “Овочі замерзають, після чого змінюється їх смак. Козулі можуть розкопати яблука, що знаходяться під снігом поруч з яблунею, однак ці яблука бувають гнилими, в їжу вони не придатні “, – сказав Юрій Юрійович. Якщо хтось хоче годувати кабанів, то доведеться використовувати коренеплоди.

За словами Юрія Юрійовича, пропорції їжі треба коригувати відповідно до ситуації. Якщо бачите, що місце вдале, і тварини з’їдають принесений корм, то можна принести його більше. “тварини немаленькі, тому повинні з’їдати хоча б кілька сотень грамів сіна на добу “. Тому єгері регулярно перевіряють кількість кормів у годівницях та при потребі досипають харчі.

У суспільстві час від часу піднімають питання, чи варто годувати птахів і диких тварин взимку. Юрій Глаголич каже, що тварин годувати все-таки варто:

“Люди отримують від цього емоційне задоволення, оскільки ніхто не робить те, що йому не до душі. Диким тваринам легше перенести зиму, якщо в лісі є годівниця, в яку постійно приносять корм. Не бачу тут нічого поганого, людина бере участь у виховання загальної екологічної культури, оскільки і маленькій дитині пояснити що таке любов до птахів і тварин краще на практиці “, – сказав мисливствознавець. Він акцентував, що якщо людина почала годувати тварин, то повинен робити це постійно, до весни, інакше тварині можна нанести шкоду.

“У тварин виробляється певний інстинкт – воно знає, що прийшовши до годівниці, знайде там корм. Якщо корму не знайде, буде його чекати. Якщо людина не принесе харчі, то тварина втратить можливість знайти їх десь ще”, – сказав Юрій Юрійович.